Vikipedija:Arba gerai, arba niekaip: Skirtumas tarp puslapio versijų

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Sukurta...
 
Nėra apibrėžimo, nenurodyti šaltinių, pačios sąvokos egzistavimas kelia abejones na ir aplamai manau straipsnis yra beviltiškas.
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{Rašinys}}
{{Rašinys}}
{{Kontekstas|Straipsnyje aplamai negalima rasti jame aprašomos sąvokos „arba gerai, arba niekaip“ apibrėžimo.}}
{{Šaltiniai|straipsniui yra nepateiktas nei vienas šaltinis, kuriame būtų aprašoma straipsnio sąvoka. Todėl }}
{{Abejotinas|Vikipedijos aptarimas}}
{{Beviltiškas|Įvedama neapibrėžta sąvoka, nepateikiant jokių šaltinių. O straipsnyje rašoma be jokio plano apie labai įvairias ir skirtingas sąvokas.}}
Vikipedijoje daug kas darytina '''arba gerai, arba niekaip'''.
Vikipedijoje daug kas darytina '''arba gerai, arba niekaip'''.



07:48, 13 gegužės 2011 versija

   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.
   Straipsnis turėtų prasidėti aiškiu apibrėžimu - Straipsnyje aplamai negalima rasti jame aprašomos sąvokos „arba gerai, arba niekaip“ apibrėžimo.
Jei galite, apibrėžkite straipsnio dalyką, pagrindinę sąvoką.
   Šiam straipsniui yra nepateiktas nei vienas šaltinis, kuriame būtų aprašoma straipsnio sąvoka. Todėl trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Bent dalis šiame straipsnyje išdėstytos medžiagos kelia abejones.
Konkrečias pastabas skaitykite diskusijose.
   Manoma, kad šis straipsnis yra beviltiškas.
Jo turinys, struktūra, stilius ar kitos savybės yra tokios, kad jo neįmanoma pritaikyti enciklopedijai.
Nurodyta priežastis: „Įvedama neapibrėžta sąvoka, nepateikiant jokių šaltinių. O straipsnyje rašoma be jokio plano apie labai įvairias ir skirtingas sąvokas.“. Papildomos informacijos gali būti istorijoje ar aptarime.
Jei galite parašyti šį straipsnį iš naujo, tegul ir kelis kartus mažesnį, taip ir padarykite!

Vikipedijoje daug kas darytina arba gerai, arba niekaip.

Brokas nėra reikalingas

Kuriant enciklopediją, kaip ir ką nors gaminant, brokas nėra reikalingas. Akivaizdu, kad toks teiginys nereikalauja įrodymo anė pagrindimo. Suprantama, atmetus „broką“ lieka dvi galimybės: arba daryti gerai, arba niekaip.

„Gerai“ ir „daug“

Kam tai galioja? Daug kam: straipsnius rašyti reikia gerai arba jų nerašyti, vandalinius pakeitimus reikia atmesti gerai arba visai neatmesti (pavyzdžiui, reikia neatmesti gerų keitimų)... Galioja ir smulkiems pakeitimams – korektūros klaidų taisymui, vidinių nuorodų dėliojimui...

Pabrėžtina, kad „daugiau“ ar „stambiau“ toli gražu nėra tas pats, kas „geriau“. Gera ir garbinga gerai pataisyti vieną korektūros klaidą ar gerai suformatuoti vieną pastraipą – žymiai geriau ir garbingiau, nei parašyti šimtą netikusių straipsnių.

„Pusfabrikačiai“

Kartais kuriant enciklopediją (kaip ir ką nors gaminant) sukuriamas „pusfabrikatis“, pavyzdžiui, nebaigtas straipsnis. Kada jis išbrokuotinas? Atsakymas paaiškės atkreipus dėmesį į pusfabrikačio paskirtį: padėti sukurti „galutinį produktą“. „Pusfabrikačiai“, kurie tam netinkami, ir laikytini „broku“. Tad, pavyzdžiui, brokuotinas toks nebaigtas straipsnis, iš kurio padaryti gerą straipsnį nėra lengviau, negu sukurti jį iš naujo.

Tuo tarpu gerų „pusfabrikačių“ kūrimas yra geras ir garbingas užsiėmimas.

Precedentai

Vikipedijos bendruomenėje šis principas nuo seno žinomas ir taikomas. Pavyzdžiui, standartinių trynimo priežasčių sąraše jau nuo pirmos versijos ([1]) yra priežastis „Paprasčiau sukurti iš naujo, nei pataisyti“. Vėliau ([2]) įterpta ir atskira priežastis „Autovertimas“ (autovertimas bent kol kas yra prastas ir nevykęs vertimas – ir geriau jokio, negu toks).

Taipogi yra buvę naudotojų, užblokuotų dėl nuolatinio netikusių straipsnių kūrimo.