Vikipedija:Arba gerai, arba niekaip

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Vikipedijoje daug kas darytina arba gerai, arba niekaip.

Brokas nėra reikalingas[redaguoti vikitekstą]

Vikipedija yra enciklopedijos kūrimo projektas. Enciklopedija susideda iš straipsnių, kurie kuriami laikantis tam tikrų taisyklių. Savirealizacija yra svarbus Vikipedijos kūrėjų motyvatorius, tačiau ji nėra projekto tikslas, todėl dalyvių veikla, kuria projekto vertė yra prastinama, nėra pageidaujama, nepaisant to, kad dalis dalyvių taip pasiektų savirealizacijos tikslus. Kuriant enciklopediją, kaip ir ką nors gaminant, brokas nėra reikalingas. Akivaizdu, kad toks teiginys nereikalauja įrodymo anei pagrindimo. Suprantama, atmetus „broką“ lieka dvi galimybės: arba daryti gerai, arba niekaip.

„Gerai“ ir „daug“[redaguoti vikitekstą]

Kam tai galioja? Daug kam: straipsnius rašyti reikia gerai arba jų nerašyti, vandalinius pakeitimus reikia atmesti gerai arba visai neatmesti (pavyzdžiui, reikia neatmesti gerų keitimų)… Galioja ir smulkiems pakeitimams – korektūros klaidų taisymui, vidinių nuorodų dėliojimui…

Pabrėžtina, kad „daugiau“ ar „stambiau“ toli gražu nėra tas pats, kas „geriau“. Gera ir garbinga gerai pataisyti vieną korektūros klaidą ar gerai suformatuoti vieną pastraipą – žymiai geriau ir garbingiau, nei parašyti šimtą netikusių straipsnių.

„Pusfabrikačiai“[redaguoti vikitekstą]

Kartais kuriant enciklopediją (kaip ir ką nors gaminant) sukuriamas „pusfabrikatis“, pavyzdžiui, nebaigtas straipsnis. Kada jis išbrokuotinas? Atsakymas paaiškės atkreipus dėmesį į pusfabrikačio paskirtį: padėti sukurti „galutinį produktą“. „Pusfabrikačiai“, kurie tam netinkami, ir laikytini „broku“. Tad, pavyzdžiui, brokuotinas toks nebaigtas straipsnis, iš kurio padaryti gerą straipsnį nėra lengviau, negu sukurti jį iš naujo.

Tuo tarpu gerų „pusfabrikačių“ kūrimas yra geras ir garbingas užsiėmimas.

Vikipedijos bendruomenėje šis principas nuo seno žinomas ir taikomas. Pavyzdžiui, standartinių trynimo priežasčių sąraše jau nuo pirmos versijos ([1]) yra priežastis „Paprasčiau sukurti iš naujo, nei pataisyti“. Vėliau ([2]) įterpta ir atskira priežastis „Autovertimas“ (autovertimas bent kol kas yra prastas ir nevykęs vertimas – ir geriau jokio, negu toks).

Taipogi yra buvę naudotojų, užblokuotų dėl nuolatinio netikusių straipsnių kūrimo.