Rytų Timoro vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rytų Timoro vėliava (Santykis: 1:2)

Rytų Timoro vėliava – oficiali Rytų Timoro valstybės vėliava, priimta 2002 metais. Rinkimus laimėjus FRETILIN (Frente Revolucionária de Timor-Leste Independente), buvusiam judėjimui už Rytų Timoro nepriklausomybę (po atgavimo tapusi politinė partija), buvo sugrąžinti dauguma simbolių, kurie buvo sukurti 1975 m. Tarp jų buvo ir vėliava, kuri yra kiek modifikuota pačios FRETILIN vėliava. Tai vienintelis nacionalinis simbolis, aprašytas šalies konstitucijoje.

Oficialus šalies vėliavos aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Vėliava yra stačiakampio formos ir jame suformuoti du lygiašoniai trikampiai, kurių pagrindai sutampa. Vienas trikampis juodas ir jo aukštis yra lygus vienai trečiajai uždengto geltono trikampio ilgio, kurio aukštis lygus pusei vėliavos ilgio. Juodo trikampio centre yra balta penkiakampė žvaigždė, reiškianti šviesą, kuri veda. Vienas iš baltos žvaigždės kampų yra pasuktas į viršutinį dešinį vėliavos kraštą. Likusi vėliavos dalis yra raudona.
  • Spalvų reikšmės:
    • Geltona – kolonizacijos palikti pėdsakai
    • Juoda – tamsa, kurią reikia nugalėti
    • Raudona – kova už tautinę nepriklausomybę
    • Balta – taika
(Vertimas iš Demokratinės Rytų Timoro Respublikos Konstitucijos, II dalies, 15 skyriaus)

Ankstesnės vėliavos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Timoriečių politinės partijos ir organizacijos buvo pasiūliusios kitokią vėliavą per pirmąjį Rytų Timoro Nacionalinį Suvažiavimą, kuris įvyko 1998 balandį Portugalijoje. Iš pradžių ši vėliava buvo FALINTIL, Rytų Timoro Išlaisvinimo Armijos (Forças Armadas de LIbertação Nacional de Timor Leste), vėliava. Dėl FALINTIL populiarumo buvo pasiektas bendras susitarimas pritaikyti jai laikinos Rytų Timoro vėliavos statusą. 2002 ji buvo pakeista dabartiniu dizainu.

Kuriant konstituciją ir svarstant vėliavos dizainą buvo siūloma pridėti dar ir žalią spalvą, tačiau, ją priėmus, pasikeitė tik kai kurios jos apibrėžimo detalės. Prieš tai figūravusi violetinė - raudona spalva virto tik raudona, o auksinė - geltona tapo tiesiog geltona. Be to, geltona spalva pakeitė ir reikšmę: juodraščiuose simbolizavusi tautos gerovę, turtingumą, galutinis variantas apibrėžė kolonizacijos paliktus pėdsakus.