Ragas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Muzikos instrumentas
Šiaurinis elnias
Paprastasis elniavabalis

Ragasgyvūno tvirta kieta raginė (keratininė) ar kaulinė žinduolio galvos išauga, skirta gynybai nuo plėšrūnų, kovoms dėl patelių, kaip lytinės atrankos požymis. Dideli ragai padeda įrodyti savo pranašumą prieš konkurentus patelių tarpe poravimosi metu.

Ragais vadina ir kitokias tvirtas nežinduolių galvų išaugas (pvz., elniavabalių, kai kurių driežų).

Su ragais susijęs ne vienas prietaras ir liaudies medicina: pavyzdžiui, viduramžiais, o ir dabar kai kur pasaulyje tikima, kad į miltelius sutrintas buivolo ragas turi „stebuklingų“ gydomųjų galių. Iš kai kurių Tolimuosiuose Rytuose ir Altajuje gyvenančių elnių pantų (nesukaulėjusių ragų) gaminamas pantokrinas, preparatas, kuris naudojamas kaip tonizuojanti ir stiprinanti priemonė pervargus, po infekcinių susirgimų ir pan.

Kai kurie gyvūnai turi nuolatinius ragus, kuriuos nešioja viso savo gyvenimo laikotarpiu, kiti juos meta kiekvienus/kas porą metų ir jiems atauga nauji.

Senovės mitologijoje įvairių dievybių ir demonų turimi ragai simbolizavo galią ir jėgą; šalmus su ragais labai mėgo nešioti dievą Torą garbinantys vikingai.

Šiuolaikinio jaunimo tarpe žodis „ragas“ dažnai naudojamas nusakyti žmogų ištikusiai nemaloniai situacija. Folklore žinomas frazeologinis junginys sušalau į ragą.