Nukakai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Makai
Nukakų moteris su vaiku
Nukakų moteris su vaiku
Gyventojų skaičius 400–550
Populiacija šalyse Kolumbijos vėliava Kolumbija
Kalba (-os) nukakų
Religijos prigimtinė tikyba
Giminingos etninės grupės kiti makai: kakvai, hupdai, nadebai, davai
Vikiteka: Makai

Nukakai (Nükâk) – indėnų tauta, vieni iš makų, gyvenantys šiaurės vakarų Amazonijoje: Kolumbijoje, Gvavjarės departamente, San Chose del Gvavjarės savivaldybėje, tarp Gvavjarės ir Iniridos upių. Populiacija – 400–550 žmonių. Vartoja nukakų kalbą, priskiriamą makų-puinavių (nadahupų) kalboms. Pagal tikybą – prigimtinės religijos puoselėtojai.

Tai pusiau klajokliškai gyvenantys medžiotojai-rankiotojai, kurie taip pat užsiima ir lydimine žemdirbyste (augina manijokus, batatus, tarą, jamsus, ananasus, kukurūzus, datulines paprikas ir kt.). Žvejoja šamus, piranijas, cikles, rajas, rankioja palmių, kaktusų, pasiflorų vaisius, vėžlius, vabalus, varles, sraiges, pluoštinius augalus. Gamindavosi peilius iš piranijų dantų, molinius indus, dabar naudoja metalinius.

Iki XX a. vid. gyveno iš esmės atskirtyje nuo pasaulio. Nuo 1965 m. į jų žemes ėmė skverbtis ūkininkai, gyvulių augintojai, vėliau FARC partizanai, kokos prekeiviai. 1988 m. 49 nukakai pasirodė Kalamaro gyvenvietėje, traukdamiesi nuo naujakurių antpuolių. Pasigavę infekcines ligas, nukakai patyrė epidemiją – dėl jos populiacija nuo maždaug 1000 sumažėjo iki 400. 1993 m. Kolumbijos valdžios pastangomis epidemija buvo sustabdyta. Nors nukakams buvo sudaryta rezervacija, ūkininkai slapčia ten sodino kokainmedžių pasėlius, gausiai naudojo chemikalus ir taip toliau kėlė pavojų nukakams. 2006 m. ~80 nukakų atsikraustė į gyvenvietes, kiti liko gyventi klajokliškai džiunglėse.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]