Lorem ipsum

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lorem ipsum teksto pavyzdys
Lorem ipsum teksto pavyzdys

Lorem ipsum (trump. lipsum) yra tekstas naudojamas spaudos ir grafinio dizaino industrijoje jau nuo XVI amžiaus pradžios. Jis naudojamas parodyti grafinio pristatymo elementus, tokius kaip tipografija, dizainas ar šriftas. Jis taip pat kūrimo stadijoje naudojamas kaip kai kurių produktų aprašymų tekstas, prieš tai kai įrašomas tikrasis tekstas.

Tikroji reikšmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tekstas neturi jokios realios reikšmės. Standartinis tekstas yra lotynų kalba:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ištrauka yra paimta iš 45 m. pr. m. e. parašyto Cicerono etikos teorijos traktato De finibus bonorum et malorum (Apie gėrio ir blogio ribas, 1.10.32 ir 1.10.33 skirsniai). Ją atrado Hampden-Sydney (JAV) koledžo lotynų kalbos profesorius Richard McClintock.

Yra ir daug teksto variacijų, pridedant papildomų raidžių ir žodžių.

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas kilęs iš to paties šaltinio teksto eilučių. Originali eilutė prasidėjo: Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit (vertimas: „Niekam nepatinka skausmas jo paties labui, ir niekas jo neieško ar nenori jo turėti, tik todėl, kad tai skausmas…“). Kada tai įgavo dabartinę formą – nežinoma. Manoma, kad tekstą XVI a. sukūrė nežinomas spaustuvininkas.[1] Lorem ipsum išpopuliarėjo XX a. 6-ame dešimtmetyje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]