Jungtinių Valstijų nepriklausomybės deklaracija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
JAV nepriklausomybės deklaracija

JAV nepriklausomybės deklaracija – Antrojo Kontinentinio Kongreso aktas, patvirtintas 1776 m. liepos 4 d., kuris paskelbia 13 kolonijų nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos.

Dokumentas formaliai pavadintas Trylikos jungtinių Amerikos Valstijų vieninga deklaracija, daugiausia parašytas Tomo Džefersono ir pateikia atsiskyrimo nuo britų karūnos pateisinimą ir buvo Ričardo Henrio Ly rezoliucijos (Kongreso patvirtintos liepos 2 d.), pirmos paskelbusios nepriklausomybę, išplėtimas. Perrašyta Deklaracijos kopija buvo pasirašyta daugumos delegatų rugpjūčio 2 d. ir yra Nacionalinių Archyvų ir Įrašų Administracijos parodoje Vašingtone.

Deklaracija laikoma pirmuoju vėliau įkurtų Jungtinių Amerikos Valstijų įkūrimo dokumentu, tad liepos 4 d. tapo JAV nepriklausomybės diena. Paskelbiant Deklaraciją, Amerikos valstijos buvo „vieningos“ paskelbiant nepriklausomybę nuo Britanijos, bet dar ne tai, kad jos yra viena tauta. Sąjunga išsivystė per ateinančius kelerius metus. Džonas Hankokas pirmasis pasirašė Nepriklausomybės deklaraciją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]