Isliamas Girėjus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Isliamas Girėjus (krym. I İslâm Geray) – Krymo chanas 1532 m., Astrachanės chanas 15311532 m. Priklausė Girėjų dinastijai, Mehmedo I Girėjaus sūnus, Mengli I Gerėjaus anūkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo pat Saadeto I valdymo pradžios priešinosi naujajam chanui, pasitelkdamas Širinų šeimos paramą. Maištas buvo nesėkmingas, Isliamas atgailavo prieš Saadetą I Girėjų, ir jam buvo atleista. 1531 m. persikėlė į Chadžitarchaną, nuvertė vietinį chaną Kasimą. Remiantis įvairiais šaltiniais, valdžioje išsilaikė nuo 2 iki 8 mėnesių.

Tuo metu griežta Saadeto I Girėjaus politika Krymo bėjų atžvilgiu vėl subūrė nepatenkintuosius apie Isliamą Girėjų.

1532 m. jis vėl sukėlė sukilimą ir laimėjo mūšį prie Azako. Saadetas I Girėjus atsisakė sosto, o Isliamas I Girėjus buvo paskelbtas chanu bėjų susirinkime.

Valdė vos penkis mėnesius. Ne visi didikai buvo linkę jį palaikyti, o pagalbos iš Osmanų imperijos jam taip pat nereikėjo laukti. Isliamas Girėjus nusprendė, kad geriau susitaikyti su sultonu, pažadėjo sutikti su bet kokia jo pasiūlyta kandidatūra į Krymo sostą. Galimai Isliamas I Girėjus tikėjosi, kad sultonas patvirtins jį į sostą, tačiau chano titulą suteikė Sahibui I Girėjui.

Kelerius metus Isliamas I Girėjus gyveno santarvėje su naujuoju valdovu, tačiau 1535 m. vėl sukėlė maištą, išvyko iš Krymo į Juodosios jūros stepes ir paskelbė atkuriantis chanato galias.

1536 m. Isliamą I Girajų nužudė murza, norėjęs įgyti Sahibo I Girėjaus palankumą.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]