Gorakhnathas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gorakhnatho statulėlė

Gorakhnathas (marath. गोरखनाथ  = Gorakhnāth) arba Gorakšanathas – apie XXI a. gyvenęs indų jogas, dvasinis mokytojas, hatha jogos pagrindėjas ir tantrinio gorakhnathų (arba kanphatų) ordino pradininkas.

Biografija nežinoma, sukurtos įvairios hagiografijos, nupasakojančios nežemišką jo kilmę. Šaltiniuose (marathų kalba) pirmą kartą paminėtas XIII a. Gorakhnathas veikiausiai gimė Pandžabe, palaidotas Gorakhpure, jo kapas yra piligrimystės vieta.

Gorakhnatho sekėjai nathai, kurių pasaulėžiūrai įtakos turėjo šaivizmas ir tantrizmas, Gorakhnathą laiko Šivos įsikūnijimu. Jo pasekėjų daugiausia yra Maharaštroje. Ten jis laikomas vienu iš devynių didžiųjų gurų (navnathų). Jo mokytoju laikomas Matsjendra. Apie Gorakhnatho dvasinius pasiekimus ir stebukladarystę sukurta daug legendų. Jam priskiriama apie 30 veikalų sanskritu ir hindi kalba[1], tarp jų hatha jogos veikalas Siddha Siddhanta Paddhati.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kazimieras Seibutis. Gorakhnath. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004