Ginkluotės stabilizatorius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Ginkluotės stabilizatorius (rus. стабилизатор вооружения), patrankos stabilizatorius – ginklo (paprastai patrankos) ir taikiklių automatinio reguliavimo sistema tanke ar laive. Stabilizatorius užtikrina tikslų ginklo nutaikymą – išsaugo suteiktą vamzdžio kanalo ašies ir taikymo linijos kryptį svyruojant ginklo pagrindui (pvz., svyruojant tankui, laivui ir pan.). Paprastesni stabilizatoriai stabilizuoti ginklą ir taikiklį vienoje plokštumoje, tobulesni – dviejose plokštumose.

Stabilizatorius palengvina taikymąsi ir padidina taiklumą. Tai šiuolaikinio tanko, šarvuočio ar laivo ugnies valdymo sistemos dalis.

Techniniu požiūriu stabilizatorių sudaro jutiklių rinkinys ir procesorius, sujungti su patrankos ar pan. ginklo sukiojimo pavara. Jutiklių teikiamos informacijos dėka procesorius paskaičiuoja patrankos pavarų judesius, kurie kompensuoja patrankos nukrypimus dėl platformos judėjimo.

Patrankos stabilizatoriaus veikimą vaizdžiai demonstruoja vadinamieji „tankų šokiai“, kai tankas energingai sukiojasi ir važiuoja banguota vietove, tuo tarpu stabilizatorius laiko tanko patrankos vamzdį nukreiptą į taikinį. Vienas iš triukų tokiame demonstravime – tanko patrankos šūvis tankui šokant nuo tramplino.