Gėlės Aldžernonui

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Flowers for Algernon)
Gėlės Aldžernonui

pirmojo knygos leidimo viršelis

Autorius Daniel Keyes
Šalis JAV
Žanras Mokslinė fantastika
UDK: 820(73)-31
Originalus leidimas
Pavadinimas Flowers for Algernon
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Harcourt, Brace & World
Išleista 1966 m.
Formatas Kietais ir minkštais viršeliais
Puslapių 311 (romanas)
ISBN: 0151315108
OCLC: 232370
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Gėlės Aldžernonui
Leidykla Trigrama (romaną), Eridanas (apsakymą)
Išleista 2009 m.
Vertėjas Vytautas Petrukaitis (romaną)
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 357
ISBN-13: 9789955477136
Apsakymas lietuviškai išleistas 1992 m. rinkinyje „Pragaištingas krėslas“ PFAF serijoje.

Gėlės Aldžernonui (angl. Flowers for Algernon) – fantastinis amerikiečių rašytojo Daniel Keyes kūrinys. Keyes 1958 m. parašė apsakymą tokiu pavadinimu, ir sekančiais metais jį publikavo žurnalo „The Magazine of Fantasy & Science“ balandžio mėn. numeryje. Apsakymas 1960 m. buvo apdovanotas Hugo premija. 1966 m. Daniel Keyes kūrinį išleido išplėstą iki pilnos knygos, taip pat pavadinimu „Gėlės Aldžernonui“, kuri pasidalijo Nebula premiją kartu su Samuel R. Delany romanu „Babel-17“, bei buvo nominuota Hugo premijai.

Aldžernonas kūrinyje yra vardas peliuko, kuriam buvo atlikta eksperimentinė chirurginė smegenų operacija intelektui padidinti. Eksperimentas pasiteisino ir vėliau tokia pati operacija buvo padaryta protiškai neįgaliam žmogui Charlie Gordon, kuris ir yra pagrindinis kūrinio veikėjas. Kūrinys pasakojamas pirmuoju asmeniu, kaip Charlie Gordon „progreso ataskaitos“ apie jo gyvenimą ir intelekto pokyčius po chirurginės operacijos. „Gėlės Aldžernonui“ nagrinėja įvairias etikos ir moralines temas.[1]

1968 m. pagal knygą JAV pastatytas filmas „Charly“. Taip pat kūrinys buvo ne sykį adaptuotas teatrui, radijo spektakliams, miuziklams, filmams, televizijos filmams ir serialams.[2] Siužetas įkvėpė du komedijų epizodus, „Simpsonų“ dvyliktojo sezono devintąją seriją „HOMЯ“ bei „It's Always Sunny in Philadelphia“ seriją „Gėlės Čarliui“ (angl. Flowers for Charlie).

„Gėles Aldžernonui“ ne sykį reikalauta pašalinti iš bibliotekų ir knygynų.[3][1][4] Taip pat kūrinį neretai reikalauta pašalinti iš mokyklinių programų, kur jis įtrauktas, kai kada – sėkmingai. Dažniausias pretekstas šalinimui būdavo knygos vietos, kuriose Charlie mėgina suvokti ir išreikšti savo seksualinį potraukį. Amerikos Bibliotekų Asociacija į savo „1990–1999 m. dažniausiai pultų knygų“ sąrašą (angl. 100 Most Frequently Challenged Books of 1990–1999) „Gėles Aldžernonui“ įtraukė 43-iuoju numeriu.[5]

Lietuvoje 1992 m. buvo išleistas apsakymas, trečiajame „Eridano“ leidyklos serijos „Pasaulinės fantastikos aukso fondas“ tome, apsakymų rinkinyje „Pragaištingas krėslas“. 2009 m. leidykla „Trigrama“ išleido ir knygą.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]