BMW xDrive

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
BMW xDrive technologijos schema

BMW xDriveBMW automobilių koncerno sukurta intelektuali keturių varančiųjų ratų sistema, kuri nuolat anilizuoja ir skirsto varomąją galią automobilių ratų ašims ir visiems keturiems ratams. Visų ratų varančioji sistema xDrive yra visų BMW X serijos padidinto pravažumo automobilių standartinės įrangos dalis, taip pat, kaip papildoma įranga montuojama ir kitų BMW serijų automobiliuose.[1]

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

xDrive sistemos pagrindinė funkcija – dinaminė stabilumo kontrolė, kuri fiksuoja ratų sukimosi greitį, posūkių kampus, šoninius pagreičius bei kitus automobilio judėjimo parametrus ir optimaliai paskirsto automobilio varomąją galią.

Vietoje nuolatinio sukimo momento paskirstymo, kuris buvo naudojamas ankstesnėse sistemose, xDrive sistema suteikia kintantį sukimo momento pasiskirstymą tarp priekinės ir galinės ašies bei naudoja daugiadiskę sankabą. Sankaba įmontuota paskirstymo dėžėje ant priekinės ašies pavaros veleno. Toks išdėstymas leidžia xDrive sistemai moduliuoti sukimo momento pasiskirstymą tarp priekinės ir galinės ašies, kuris paprastai yra paskirstomas 60:40 santykiu. Jei ABS/DSC sistemos užfiksuoja ratų praslydimą, xDrive reaguoja per dešimtąją sekundės dalį [2] ir gali perskirstyti iki 100 % sukimo galios priekinei arba galinei ašiai.

xDrive sistema veikia drauge su ABS ir DSC sistemomis. Jei prasisuka ratai arba yra užfiksuojamas kryptinis nestabilumas, tuo metu kol xDrive skirsto arba baigė skirstyti sukimo momentą, DSC sistema be vairuotojo įsikišimo pristabdo pavienius ratus tam, kad automobilis atgautų sukibimą su keliu ir pagerina kryptinį stabilumą.

Automobiliuose su xDrive sistema priekinis ir galinis diferencialai remiasi DSC sistemos stabdžių naudojimo duomenimis tam, kad perkeltų variklio galią nuo slystančio rato ant rato, turinčio geresnį sukibimą.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]