Aptarimas:Vabalai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

"Pasaulyje apie 350 000 rūšių.[reikalingas šaltinis] ". Kažkoks apsurdas.. Jei ties kiekvienu tokio lygio sakiniu rekės rašyti ir šaltinį, tai šaltinių sąrašas gausis ilgesnis už patį straipsnį. Aš manau, kad jei teigiamas teiginys yra vidurinės mokyklos lygio, tai gal nesivarginam su šaltiniais... Kokie reikalavimai yra šaltinių nurodinėjime? Kada kokiem nors teiginiu reikia nurodyti šaltinį, kada ne? Laisverobotams 21:30, 2008 spalio 22 (EEST)

Reikalavimai maždaug aprašyti čia. Aišku kad reikia ir mokyklinio lygio informacijai, ne viskas, ką dėsto mokykloje yra teisinga. Tuo labiau, kad „teisingi“ dalykai dažnai keičiasi. Kas vienam atrodo akivaizdu ir savaime suprantama, kitam gali pasirodyti neįtikėtina. Ties kiekvienu sakiniu aišku nereikia šaltinių, tik ties galinčiais sukelti abejonių, pavyzdžiui, kur nurodomi skaičiai reikia nurodyti iš kur jie paimti, ar kur rašoma kad kažkas yra -iausias (didžiausias, gausiausias, mažiausias, stipriausias...). Jei po ranka neturi šaltinių, gali paimti iš angliškos vikipedijos, ten atrodo prie šių teiginių yra nurodytas šaltinis. --Nomad 21:36, 2008 spalio 22 (EEST)
jei cituojamas ar perfrazuojamas kieno nors pasisakymas ar surinkti duomenys;
jei teiginiai liečia jautrią, problematišką temą ir, tikėtina, gali būti užginčyti;
jei teigiamas reiškinio ar objekto išskirtinis ypatingumas (greičiausias, aukščiausias ir pan).

1. Tai nėra cituojamas tekstas, o pateikiama informacija. Lygiai taip pat, kas ir reikalauti šaltinių prie "Stumbras yra žinduolis" ar "Kėdė tai yra toks baldas". 2. Neliečia jokios jautrios temos, nėra jokių ginčų, visam pasaulyje su tuo sutaria. Jautru būtų, jei nurodyčiau vieneto tikslumu (pvz 351948 rūšių) 3. Kažkodėl prie "vai pats gausiausias rūšių skaičiumi būrys ne tik iš vabzdžių klasės, bet ir iš visos gyvūnų karalijos" neuždėta :) o uždėta tik prie skaičių. Be to dažnai, beveik kiekviena taksonominė grupė yra kažkuo išskirtinė ir dažnai kurioje nors srityje "iausia".

Laisverobotams 21:56, 2008 spalio 22 (EEST)

Ne visur uždėta nes nemačiau reikalo visur dėlioti, o kai kur gal ir būčiau uždėjęs bet neatkreipiau dėmesio. Tačiau matau ir neuždėjus pastebėjai kad tie teiginiai be šaltinių, todėl gali sudėti šaltinius, jei nori :) Tik pastebėsiu, kad draudžiama išsidirbinėti vikipedijoje norint įrodyti savo tiesą, o septynis šaltinius prie vieno teiginio laikyčiau išsidirbinėjimu. Ir taip, savaime aišku, kad prie kiekvienos taksonominės grupės sakinio, teigiančio, kad ji yra kažkuo išskirtinė ir -iausia, šaltinių reikia. Biologija nei kiek neišskirtinė sritis vikipedijoje, jai galioja tokios pačios taisyklės, net jei tau, kaip išmanančiam sritį, kai kurie teiginiai atrodo seniai žinomi ir savaime aiškūs. --Nomad 21:59, 2008 spalio 22 (EEST)
Išsidirbinėjimai yra ir šaltinių prašymas elementariems teiginiams... * Hugo ¿díme? 22:01, 2008 spalio 22 (EEST)


Išsidirbinėjimas yra reikalauti šaltinių prie tokių teiginių, nesiruošiu rašydamas biologinius straipsnius dar prie kiekvieno elementaraus teiginio dėlioti nuorodas, daugelis tokio lygio teiginių yra tiesiog "iš galvos", savaime suprantami. Šaltinių kiekiu noriu atkreipti dėmesį, kad čia ne ta vieta kur reikalauja šaltinių, tai yra elementari visuomenei priimtina informacija, kurią biologija pasidomėje žmonės tiesiog žino kaip ir kad "saulė tai yra žvaigždė" ar "Žemėje yra 7 žemynai". Šaltinių reikia tik kokiems naujiems teiginiams (pvz jei parašyčiau ne 350000, o 400 000, tada turėčiau nurodyti šaltinį, kuriame rašo, kad vabalų rūšių skaičius pasiekė 400 000. Dėlioti reikia tik prie ten, kur atitinka nors vieną iš tų išvardintų taisyklių, o tie teiginiai apie vabalus neatitinka nei vienos. Laisverobotams 22:09, 2008 spalio 22 (EEST)


Galiausiai egzistuoja ir sveika nuovoka, prie sakinio "vanduo labiausiai paplitęs junginys" gal neieškosim šaltinių, nors tas teiginys ir atitinka 3 punktą dėl "-iausio"... Laisverobotams 22:15, 2008 spalio 22 (EEST)

Taigi, kad dėl šio pasakymo galima labai prisikabinti. jei vandenynuose - tai taip, jei visoje Žemėje - ne (SiO2), jei visatoje - taip pat ne (H2), taip kad kodėl nepanaudojus šaltinių--Qwarc 22:56, 2008 spalio 22 (EEST)
Visiškai sutinku su Qwarc, man tikrai neatrodo savaime aišku kad vanduo yra labiausiai paplitęs junginys. Prie visų -iausių reikia šaltinių. Ne visur kas nors pasivargins sudėti šablonus faktas ar panašiai, bet tai nereiškia, kad šaltinių ten nereikia. --Nomad 23:35, 2008 spalio 22 (EEST)
Tai jau tikrai nuo konteksto, bendru atveju tai jis klaidingas ;P. Berods helis su vandeniliu labiausiai paplitę. --Atlantas 23:12, 2008 spalio 22 (EEST)
Ir šiaip jei prašo šaltinio, tai įdėk kokį vieną (jei keli yra, tai solidesnį) nebūtina iš to daryti tragedijos. Nes mano nuomone, tai diskusijos tema kiek tuštoka, ir sprendimas lyg ir akivaizdus - dėti šaltinius ten kur autorius mano reikia ir ten kur kiti paprašo, nes tekstas negali būti sugalvotas, o turi remtis šaltiniais. --Atlantas 23:12, 2008 spalio 22 (EEST)

Planas savaitės tobulinimui[redaguoti vikitekstą]

Turėtų būti tokie skyriai (angliškos pavyzdžiu):

  • Bendras aprašymas
  • Bionomija
    • Kiaušiniai
    • Lervos
    • Imago
  • Fiziologija ir elgsena
    • Sandara
    • Dauginimasis
    • Gynyba
    • Mityba
    • Prisitaikymas prie aplinkos
  • Evoliucija ir klasifikacija
  • Įtaka žmonėms
    • Kenkėjai
    • Naudingi vabalai
    • Reikšmė senovės kultūrose
  • Tyrinėjimas ir kolekcionavimas

Gal kas žinote patikimų mokslinių šaltinių internete? --Nomad 14:54, 2009 sausio 12 (EET)

Liko iš esmės sandara ir dauginimasis. Dar trys dienos įskaitant šiandien, gal aprašys kas nors? --Nomad 09:20, 2009 sausio 16 (EET)

Ispaninis skaudvabalis[redaguoti vikitekstą]

Kiek žiūrėjau internete, ispaninis skaudvabalis naudojamas tik afrodiziakų gamyboje ir homeopatinėje medicinoje. Gal išimti tą sakinį? --Nomad 15:45, 2009 sausio 18 (EET)

Tai tiesiog pataisyt, kad naudojamas medicininėms reikmėms arba liaudies medicinoje. * Hugo ¿díme? 15:51, 2009 sausio 18 (EET)
Jei naudojamas medicininėms reikmėms, tai reikėtų šaltinio (pats ieškojau, neradau). Jei tik liaudies medicinoje, tai galima drąsiai šalinti iš skyrelio „naudingi vabalai“ ir geriausiu atveju dėti prie kultūros ar įdomybių kokių. Nors įdomybių skyrelio visai neturėtų būti. --Nomad 16:07, 2009 sausio 18 (EET)

Jų hemolimfoje esantis kantaridinas veikia inkstus ir iš jų buvo gaminami visoie šlapimą varantys vaistai. Kaip šiuo metu nežinau, daugelyje valstybių berods yra uždrausti preparaai iš kantaridino, kadangi labai nesunku perdozuoti... Šiaip manau reikėtų palikti, tik gal kiek kitaip perfrazuoti ar dėti ne prie "naudingi vabalai", o prie kokios kultūros, nes tai gana svarbi detalė susijusi su vabalais Laisverobotams 16:12, 2009 sausio 18 (EET)

Bet vis tiek reikėtų šaltinio, ypač jei išplėsime tiek kiek parašei. Gal kokioj knygoj turi šitą aprašytą? --Nomad 16:16, 2009 sausio 18 (EET)
či iš lietuvos fauna vabalai. en.wiki rašo apie ispaninį skaudvabalį ir kantaridiną: http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_fly http://en.wikipedia.org/wiki/Cantharidin Laisverobotams 16:24, 2009 sausio 18 (EET)
Įdėjau nuorodą apie afrodiziakus --Nomad 16:33, 2009 sausio 18 (EET)

Nustokim čia reklamuoti tą VLE[redaguoti vikitekstą]

Kad vabalai yra būrys nesunku pasitikrinti bet kokioje biologijos knygoje, nemanau, kad tiek akivaizdiems dalykams šaltinis būtinas. Tačiau jei jau norisi dėti šaltinius, tai dėkime į biologijos literatūrą, o ne VLE --Nomad (aptarimas) 23:30, 24 sausio 2020 (EET)[atsakyti]