Aptarimas:Romanas Abramovičius

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ar straipsnį reikėtų pervadinti į Roman Abramovich, ar sulietuvintas vardas geriau pritinka pagrindiniame straipsnio pavadinime? --Viskonsas 12:12, 2007 spalio 12 (EEST)

Man regis rusiški vardai pavardės sulietuvinami, tai turbūt tas pavadinimas ir tinka. Hugo.arg 12:14, 2007 spalio 12 (EEST)
Net jei ne vardas nebūtų adaptuojamas, kažin ar pagrindine forma reiktų rinktis primityviausią tarptautinę rusų kalbos transkribciją ("Abramovich"), manau kad tokiu atveju reiktų transkribuoti pagal lietuviškas taisykles ("Abramovič") arba pagal ISO 9 standartą (šiuo atveju gautųsi tas pats). knutux 14:00, 2007 spalio 12 (EEST)

...Čiukčių apygardos gubernatorius Romanas Abramovičius turi lietuviškų šaknų ir todėl reikėtų jo pavardę tarti su lietuviška galūne. Vieno turtingiausių pasaulio žmonių šeima iki 1941-ųjų gyveno Tauragėje, sovietų buvo ištremta į Komijos sritį.

R. Abramovičius Lietuvoje negyveno, su Taurage jį sieja tik tai, kad šiame mieste namus turėjo jo tėvas Aronas, dėdė Abramas bei teta Leiba. Tuo metu Abramovičiams Tauragėje priklausė maitinimo įstaiga ir viešbutis. Nors šių namų nėra išlikę, pasak Tauragės savivaldybės pareigūnų, R. Abramovičiaus dėdė lankėsi Tauragėje ir tvarkėsi nuosavybės atgavimo dokumentus.

Lietuvos ypatingajame archyve saugoma Abramovičių šeimos trėmimo byla. Žinoma, kad didžioji dalis šeimos tremtyje praleido 17 metų, tačiau jie nebuvo verčiami dirbti sunkiųjų darbų, jiems buvo pakeista tik gyvenamoji vieta.

„Abramovičių šeima buvo ištremta, sprendžiant iš byloje esančių dokumentų, iš Tauragės miesto 1941 m. kaip socialiai pavojingas elementas. Tuo laiku visi taip buvo vadinami - socialiai pavojingu elementu. Sprendžiant iš byloje esančių dokumentų, jie buvo ištremti už tai, kad turėjo per daug. Tais laikais taip manė sovietų valdžia", - sako Lietuvos ypatingojo archyvo VRM Dokumentų skyriaus vedėjas Edmundas Bareiša. [1] Gediminas Vaišvila 20:55, 2009 lapkričio 14 (EEST)