Aptarimas:Naikintojas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ar tikrai toks lt. terminas "Naikintojas" yra? --Atlantas 13:06, 2008 spalio 5 (EEST)

Pagal google sprendžiant, turėtų būti "lakūnas-naikintojas". --Mea 13:08, 2008 spalio 5 (EEST)
Gali būti lakūnas naikintojas ir gali būti tiesiog naikintojas. Lietuviškas naikintojas yra rusiško истребитель vertinys. Tačiau rusiškai истребитель reiškia tiek lėktuvą самолёт истребитель, tiek tokio lėktuvo pilotą летчик истребитель. Tuo tarpu lietuvių kalboje šie du variantai verčiami naudojant skirtingas priesagas: lėktuvas - naikintuvas, o pilotas - naikintojas.
Naikintojas 'naikintuvo pilotas' kai kur vartojamas (pvz., [1], [2]; [3]), nors dažniausiai vartojamas neteisingai (pvz., tankų naikintojas 'prieštankinė savaeigė', naikintojas ' destroyer, toks laivas, paprastai eskadrinis minininkas', kvapo naikintojas 'kvapo naikiklis' ir kt.) --rencas 14:05, 2008 spalio 5 (EEST)
Bet naikintojas gali būti ir bendrinis daiktavardis, neturintis nieko bendro su lėktuvais, tai galbūt vien "naikintojas" yra netikslu? Pvz, turbūt netiktų pavadinti "naikintojų sąrašas", norint sudaryti tų žmonių sąrašą, nes naikintojai gali būti ir pasėlių, ir kenkėjų :) --Mea 14:14, 2008 spalio 5 (EEST)
Naikintuvo pilotas, manau būtų teisingiausias ir nedviprasmiškas str. pav., tai yra pervadinti ir palikti rdr., kol nebus aprašyta kitų naikintojų :). --Atlantas 18:49, 2008 spalio 5 (EEST)
Lakūnas yra bendresnis profesijos pavadinimas, po to eina specializacijos: lakūnas-bandytojas, lakūnas-kosmonautas, lakūnas-naikintojas (naikintuvo pilotas) ir pan. Jei naudosime tik sąvoką ``naikintojas`´, tai reikės patikslinti apie ką kalba eina - lėktuvo pilotą ar kovotoją su tarakonais.--Pakajus