Aptarimas:Marketingas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Taip ir neaišku dėl vartosenos, kuris gi terminas teisingas?

Oficialiai aprobuotas terminas yra "rinkodara". Rinkotyra yra "market research". Profesorius Pranulis nėra kalbos autoritetas, juolab kad jo nuolatinė rašybos klaida "atvėjis" perėjo į anekdotų sferą. Konsultantas 11:43, 4 Rugsėjo 2006 (EEST)

Siūlau čia pat ir susitarti, kad naudosime sąvoką "rinkodara".Dirgela 23:48, 9 Rugsėjo 2006 (EEST)
Siūlau laikytis įteisintos terminijos - "rinkodaros". O jeigu kokiems nors oponentams atrodo, kad "rinkodara" yra siauresnė sąvoka, negu "marketing", tai jiems niekas netrukdo šiam lietuviškam terminui - rinkodarai - suteikti daugiau reikšmių. Konsultantas 19:50, 10 Rugsėjo 2006 (EEST)
Taip, rinkodarai galima pridėti platesnių reikšmių, tačiau atsiminkime, kad didžioji dauguma studentų mokosi būtent marketingo, o rinkodara - tėra siauresnis šios sąvokos apibrėžimas. Be to, jeigu prof. Pranulis - ne autoritetas, tai kas tada prioritetas įvardinant lietuvišką atitikmenį marketingui? Lietuvių kalbos institutas - nemanau. Siūlau marketingo neįtraukti į rinkodarą.

Kadangi wikipedia yra viešoji lietuvių kalbos vartojimo erdvė, o šiuos klausimus reglamentuoja Lietuvių kalbos komisija, visą problemą galima išspręsti pasiskaičius čia: http://www.vlkk.lt/konsultacijos/konsultacija.3294_1.html .

Lietuvių kalbos komisija Vikipedijai įdomi tik tiek, kad ji yra viena iš pagrindinių institucijų standartizuojančių lietuvių kalba, o ne todėl, kad Lietuvos įstatymais jai suteiktos vienokios ar kitokios teisės.Dirgela 18:36, 7 Spalio 2006 (EEST)

vartotinas terminas - "rinkodara"[redaguoti vikitekstą]

VLKK šioje diskusijoje įdomi ne tik kaip institucija, bet ir tuo, kad ji:
  1. remiasi kvalifikuota ekspertize; žinoma, ta ekspertizė nėra tobula (pavyzdžiui, siūlo "ekspreso kavą"), bet tai nėra pagrindas ją atmesti;
  2. turi prievartos galių, būtent: visi lietuvių kalba leidžiami mokyklų vadovėliai turi gauti VLKK imprimatur. Pavyzdžiui, viename iš šiais metais išleistų ekonomikos vadovėlių mokykloms nerasime "marketingo" (kaip, beje ir "kaštų"). Tokiu būdu "marketingas", nežiūrint vieno kito dėstytojo požiūrio, vis tiek bus išstumtas iš oficialios vartosenos. Kažin ar Wikipedijai derėtų laikytis ortodoksiško požiūrio ir likti vieninteliu "marketingo" puoselėtoju.

Dar pasižiūrėkime, kad yra akivaizdi tendencija akademiniuose sluoksniuose visuotinai pereiti nuo "marketingo" prie "rinkodaros":

  1. KTU: ."..apgynė daktaro disertaciją tema ,,Įmonės rinkodaros kultūra ir jos raiškos ypatumai";
  2. VGTU: "pramonės rinkodaros modulis"; "Iš kultūros rinkodaros Lietuvoje pradžiamokslio // Meno aritmetika: kultūros vadyba Lietuvoje: straipsnių rinkinys."
  3. VDU: "Žaliosios rinkodaros indėlis verslo sėkmės kūrime. Magistrantų ir doktorantų mokslinė konferencija."
  4. Klaipėdos universitetas: Magistrantūros studijų programos: "... rinkodaros vadyba"

Gali susiklostyti tokia padėtis, kad visa Lietuva mokysis apie rinkodarą, o Wiki aiškins apie marketingą. Net ir šaltiniuose, kuriuose teikiama nuoroda į Pranulio (kurį gal per karštai suniekinau, atsiprašau) marketingo vadovėlį, randame jau "rinkodaros" terminus.

Apskritai terminas yra susitarimo reikalas. Jeigu nuspręsime, kad "rinkodara" = "marketing", susikalbėjimo problemų nebeliks. Konsultantas 10:13, 9 Spalio 2006 (EEST)



Beje, lietuviai nėa vieninteliai, verčiantys anglišką terminą į gimtąją kalbą ir pritaikantys prie savo kalbos sistemos, žr. ispanų "mercadotecnia".



Jeigu anonimas kelia klausimus apie Pranulio (mano buvusio dėstytojo kompetenciją), tai mano nuomonė ir atsakymas yra toks: Pranulis marketingo srityje yra silpnas kaip pirmos savaitės kačiukas ir niekada stipresnis nebus. O kad jis būtų koks nors autoritetas terminijos srityje - nejuokinkite. (Tikiuosi, kad kalbame apie tą patį asmenį). Pagarbiai, Konsultantas 13:22, 7 Spalio 2006 (EEST)

Šiai diskusijai jau pusė metų – gal jau būtų galima imtis priemonių? Tik nelabai suprantu, kur čia šuo pakastas – du straipsniai apie tą patį (Rinkodara+Marketingas)? Ąžuolas