Aptarimas:Kristalinė gardelė

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Parašiau kažką panašaus į straipsnį, nors dar toli gražu nebaigta. Būčiau dėkingas, jei kas nors pakeistų paliktus angliškus terminus į oficialius lietuviškus (nenorėjau rašyti apytikrių vertimų). Laiqua 13:22, 2006 Lapkričio 19 (EET)

Gardelė ir Holo efektas[redaguoti vikitekstą]

Nebepamenu, ar tikrai teisingas paskutinis straipsnio teiginys: "Gardelė taip pat paaiškina Holo efektą."? Ar amorfinėse medžiagose Holo efekto nėra? Gal kas neseniai studijavęs šią temą ir galėtų pasakyti savo svarų žodį? Orionus 21:27, 2007 Liepos 25 (EEST)

Jeigu galima ir aš šį bei tą pasakysiu. Holo efektas gali vykti tose medžiagose, kur krūvio nešėjai yra elektronai, o ne jonai. Vadinasi amorfinėse medžiagose gali vykti. O del gardelės, tai sakyčiau, gardelė nepaaiškina Holo efekto, bet gardele galima paaiškinti Holo efektą. Arba iš vis nedėt abejotinų pasakymų. --Osmis 21:37, 2007 Liepos 25 (EEST)

Iškeliu teiginį apie Holo efektą iš straipsnio, nes arba jis yra abejotinas arba trūksta kažkokio papildomo paaiškinimo (žr. diskusiją aukščiau):


Fizikiniu požiūriu čia teisingas teiginys, tik gramatiškai neteisingas. Manau reiktų sakyt gardele galima paaiškinti Holo efektą arba gardelės buvimu galima paaiškinti Holo efektą. Išilgai kristalo ar amorfinio kūno (kristalinis kūnas, tai toks kurį sudarantys atomai visoje erdvėje išdėstyti tvarkingai, arba, kaip sakoma - išlaikyta tolimoji tvarka. Amorfiniuose kūnuose tarp gretimų atomų yra tam tikras savitarpio priklausomumas - koreliacija) tekant srovei atsiranda skersinė elektrovara, nukreipta statmenai srovės ir magnetinės indukcijos vektoriams, tokie reiškiniai vyksta tik kūnuose kurie turi kristalinę gardelę. Tiriamame kūne tekant srovei, esančiame magnetiniame lauke, judančius krūvius veikia Lorenco jėga, nukreipiantis juos į šoną, dėl ko viename kūno šone susidaro krūvio nešėjų perteklius, o kitame - trūkumas. Krūviai kaupiasi tol, kol susidaręs skersinis Holo laukas neatsveria Lorenco jėgos. -Osmis 11:42, 2007 Liepos 26 (EEST)
Tai krūviai paviršiuje gali kauptis tik kūnuose, kurie turi kristalinę gardelę? Arba nelabai suprantu teiginį: "Amorfiniuose kūnuose tarp gretimų atomų yra tam tikras savitarpio priklausomumas - koreliacija) tekant srovei atsiranda skersinė elektrovara, nukreipta statmenai srovės ir magnetinės indukcijos vektoriams, tokie reiškiniai vyksta tik kūnuose kurie turi kristalinę gardelę." Nes jei ir amorfiniai kūnai turi Holo efektą, tai to teiginio rašymas straipsnelyje nelabai turi prasmę. Na jei hiperbolizuotai tai pvz. staripsnyje apie vandenį rašyti, kad vandens molekulių trauka paaiškina drėkinimo reiškinį (nors iš tiesų tai tas vanduo ne prie ko - tai apskritai molekulių trauka atsakinga už drėkinimą). Orionus 12:35, 2007 Liepos 26 (EEST)
Čia buvo toks klausimas: Ar amorfinėse medžiagose Holo efekto nėra? Na tai aš trumpai tariant norėjau pasakyti, kad Holo efektas vyksta puslaidininkiuose. O puslaidininkiai gali būti kristaliniai ir amorfiniai.
O dėl gardelės, tai kad kūnuose vyksta tie visi reiškiniai Holo efektas, Nernsto, Etingshauzeno ir pan., nes gardelė sutrikdo krūvininkų judėjimą. Pvz., sukelia krūvio nešėjų šiluminių greičių nevienodumą ir atsiranda efektas... --Osmis 16:08, 2007 Liepos 26 (EEST)