Aptarimas:Erozija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Parašykit kas nors straipsnį, iliustraciją padariau. Algirdas 18:10, 1 Lapkričio 2005 (EET)

Priežastis[redaguoti vikitekstą]

Pagal lietuviškas tradicijas, erozija vadinama tik upių sukeltas, laikinų vandens srautų sukeltas procesas. Vėjo erozija tai defliacija specifinis terminas. Anglakalbiai nenaudoja tokių terminų. Jie viską malą į vieną. Bet kadangi čia lietuva ir yra kitokios tradicijos tai gal reikėtų į tai atkreipti dėmesį. Ledynų veiklos sukeltas procesas vadinamas egzaracija. Krantų abrazija - vienareikšmiškai naujadaras „mūšos erozija“ - User:Qwarc

Mano galva, reikia išskaidyti straipsnį, nes dabar gavosi makalynė. Siulau padaryti vieną pagrindinį, o kitą detaliai apie ne dažnai vartojamą terminą ar terminus--Qwarc 07:53, 2007 Balandžio 1 (EEST)
Dar vienas pastebėjimas. Pagal lietuviškas tradicijas, erozija vadinama tik upių sukeltas, laikinų vandens srautų sukeltas procesas. Vėjo erozija tai defliacija specifinis terminas. Anglakalbiai nenaudoja tokių terminų. Jie viską malą į vieną. Bet kadangi čia lietuva ir yra kitokios tradicijos tai gal reikėtų į tai atkreipti dėmesį. Ledynų veiklos sukeltas procesas vadinamas egzaracija. Krantų abrazija - vienareikšmiškai naujadaras „mūšos erozija“--Qwarc 08:00, 2007 Balandžio 1 (EEST)
Pritariu, kad reikia išplėsti ir suskaidyti. Arba suskaidyti ir išplėsti. Tas mano šiąnaktinis parašymas tam ir skirtas, kad atkreipti dėmesį, nes ankstesnis variantas buvo aiškiai per siauras. Kitas dalykas, kad reikia patikslinti ir praplėsti. Dalis mano įrašytų pavadinimų nėra terminai, o tik aprašomieji pakaitalai. Kas galite, pataisykite.
Dėl terminų. Lietuviškos terminų tradicijos egzistuoja, tačiau nenuvertinkite erozijos. Medicine prasme erozija vartojama jau senai - pamenu, mačiau viename vadovėlyje, kuris buvo išleistas kažkur apie 1950 m. Ir dabartiniuose mediciniuose žodynuose jis taip pat yra. Gaminių paviršių erozija Lietuvoje gal ir mažiau žinoma, galbūt tik dangininkams ir panašiems siauriems specialistams. Aš pats su susijusiais terminais susidūriau tik prieš keletą metų.
Kitos erozijos irgi lietuviškai vadinamos erozijomis nuo seno. Šie terminai vartojami ir dabar. Pvz., Google paieškojus žodžių junginio krantų erozija, rasite 85 nuorodas lietuviškame internete, junginio vėjo erozija, rasite 56 nuorodas (sinonimas eolinė erozija - tik 4 tinklalapiuose).
Erozija yra apibendrinantis terminas, tačiau be jo egzistuoja kiti tuos pačius ar artimus reiškinius reiškiantys terminai. Manyčiau, kad išsamesniame aprašyme jie irgi turi būti nurodyti.
Krantų abrazija - vienas iš terminų, tačiau jis nėra vienareikšmis. Krantų abraziją sukelia bent trys veiksniai - vandens srovė, mūša ir ledonešio metu - ledas. Mano parašytas junginys „mūšos erozija“ apibūdina tik vieną iš trijų atvejų. Kitas dalykas, kad daugelis erozijos atvejų turi savus kitokius pavadinimus. Tai ir abrazija (angliškai jis irgi vartojamas [[1]], ir defliacija (angl. pvz. "deflation." Webster's Third New International Dictionary, Unabridged. Merriam-Webster, 2002. http://unabridged.merriam-webster.com (1 Apr. 2007).), ir, manau, atsirastų dar bent pora. --rencas 10:39, 2007 Balandžio 1 (EEST)

Viskas labai puiku bet jūsų minėtas metodas google ir mūšos erozija davė 0 variantų. Tai visiškas naujadaras. Geriau remtis viskuo kas yra priimta. Na jk tai enciklopedija, o jei reiki naujo termino galima rašyti straipsnį į mokslinius žurnalus ir pan. Dabar dėl termino erozija. Aš neprieštarauju kad terminas erozija yra, bet Lietuvoje jis varojamas tik su vandeniu, kitur vartojama egzaracija, defliacija ir kt. tai konkretūs terminai. reikėtų bet juos paminėti. --Qwarc 11:03, 2007 Balandžio 1 (EEST)

Taip, tikrai reiktų išskirstyti. Ypač ta audinių erozija tai visai ni v temu čia. Galima juk perkelti į Erozija (biologija) ar panašiai. Hugo.arg 12:07, 2007 Balandžio 1 (EEST)

Diskusija[redaguoti vikitekstą]

-Sutinku. Manau erozija galima daryti nuorodinį ir ten išvardinti visus jos galimus variantus kaip ru:Эрозия. Hugo.arg 13:06, 2009 rugpjūčio 26 (EEST)

-Justass 21:01, 2009 rugpjūčio 27 (EEST)

Sprendimas[redaguoti vikitekstą]