Aptarimas:DiSEqC

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šitą gal reikėtų ir palikti, tai vienas iš standartų, naudojamas skaitmeninėje televizijoje. Neesu didelis specialistas, kažką pridėjau iš angliškos wiki. Jei kas galite išplėsti, ar pataisyti mano klaidas - prašom. Orionus 16:27, 8 Rugsėjo 2006 (EEST)

atkeliu iš straipsnio --Nomad 17:23, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)


Turbūt daugelis senesniu palydovinės televizijos žiūrovų pamena tuos laikus, kai iš palydovinio imtuvo į konverteį eidavo du laidai. Vienas signalui, kitas mechaniniam arba magnetiniam poliarizatoriui. Jei naudojot dvi antenas arba kas plačiau buvo paplitę du konverterius vienoje antenoje, ta signalą tekdavo iš kiekvieno konverterio į imtuvą jungti atskiru kabeliu. O jei dar norėdavote pajungti ir pozicionierių, tai geriausiu atveju dar vienas kabelis tarp imtuvo ir pozicionieriaus, jei imtuvas mokėjo jį valdyti, arba aplamai naudoti atskirą pultą perjungti palydovo numeriui.

Šiuolaikiniuose skaitmeniniuose imtuvuose galima pastebėti, kad nėra jokiu papildomu jungčių nei pozicionieriui, nei antram konverteriui. Visą valdymą ir komutaciją atlieka DiSEqC įranga. Kas tai yra? Viena iš stambiausių palydovus eksploatuojančių kompanijų EUTELSAT sukūrė protokolą, kurio pagalba per tą patį kabelį, kuriuo eina signalas iš konverterio į imtuvą galima perduoti ir valdančias komandas. Tai DiSEqC protokolas.

Tarkim, kad reikia prijungti du konverterius prie imtuvo. Į imtuvą jungiamas vienas kabelis, o konverterių komutatorius statomas prie antenos. Tuo pačiu signalo kabeliu iš imtuvo siunčiamos komandos į komutatorių.

DiSEqC protokolas remiasi skaitmeninės informacijos perdavimu platuminės moduliacijos principu per 22 kHz dažnio srautą. 22 kHz įprastai naudojama komutuoti diapazonams universaluose (dviejų diapazonų) konverteriuose.