Šv. Regina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šv. Regina
Mirė III a.
Alesija, Prancūzija
Religija krikščionybė
stačiatikybė
Šventasis
Šventė rugsėjo 7 d.
Globoja piemenis, kankinimų aukas
Vikiteka Šv. Regina

Šventoji Regina (pranc. Sainte Reine) – III a. ikischizminės Krikščionių Bažnyčios mergelė kankinė ir šventoji. Regina gimė Otenas, Prancūzijoje, pagonio Klemenso šeimoje. Motina mirė jai gimus, o tėvas mergaitę atidavė krikščionių slaugei, kuri ją pakrikštijo. Regina padėdavo prižiūrėti avis[1]. Ji bendravo su Dievu maldoje ir apmąstydavo šventųjų gyvenimus. Būdama penkiolikos metų, buvo sužadėta su prokonsulu Olybriu, tačiau atsisakė išsižadėti savo tikėjimo ir ištekėti už jo, už tai buvo kankinama ir nukirsdinta Alesijoje, esančioje Oteno vyskupijoje[2], dabar jos vardu vadinamoje Aliz Sen Renu.

Manoma, kad jos kankinystė įvyko arba per Decijaus persekiojimą 251 m., arba valdant Maksimijanui 286 m.[2].

Garbinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Reginos šventė švenčiama rugsėjo 7 d.[1][3] arba Paderborno arkivyskupijoje birželio 20 d. Anksčiau jos garbei Dižono mieste buvo rengiama procesija, tačiau 864 m. jos relikvijos buvo perkeltos į Flavinji abatiją[2]. Reginos istorija yra randama IX a. raštuose.

Aliz Sen Reno miestelyje šventosios atminimas kasmet rugpjūčio mėnesį pagerbiamas procesija iš Flavinji į Sen Reną, po kurios pristatomas misterijos spektaklis „Šventosios Reginos paslaptis“. Ši tradicija, siekianti 866 m., tapo kultūriniu įvykiu šioje vietovėje[4].

Prancūzijoje yra daug vietovių, pavadintų Sen Reno (Sainte-Reine) vardu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]