Šahrestanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Irano šahrestanai

Šahrestanas (pers. شهرستان = shahrestān) – Irano administracinio suskirstymo antro hierarchinio lygio vienetas, atitinkantis Lietuvos apskritis. Iranas yra padalintas į provincijas (ostanus), o šie – į šahrestanus. Šahrestanus sudaro vienas ar keli bachšai (pers. خش, bakhsh, atitinka Lietuvos rajonus). Kiekvienas šahrestanas turi kelis miestus (pers. شهر = shahr) ir dehestanus (kaimiškąsias aglomeracijas, pers. دهستان = dehestān). Dehestanas yra grupė gretimų kaimų. Vienas iš šahrestano miestų yra šahrestano centras.

Terminas šahrestan kilęs iš pers. shahr 'miestas' + pers. ostān 'provincija'. Šahrestanai atitinka Lietuvos apskritis, D. Britanijos grafystes.

Šahrestano valdytojas vadinasi farmandaras, o jo įstaiga, koordinuojanti kitų šahrestano valstybinių įstaigų veiklą – farmandaris.

Farso provincija turi daugiausia) šahrestanų (23), o Semonono ir Pietų Chorasano provincijos turi tik po 4 šahrestanus. Kumo provincija turi vienintelį šahrestaną, kuris sutampa su visa provincija ir vadinasi Kumo šahrestanas.
2005 m. Irane buvo 324 šahrestanai.

Schema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Irano administracinio skirstymą iliustruoja lentelė. Provincija P suskirsta į du šahrestanus (apskritis) – A ir B. Šahrestanas A sudarytas iš trijų bachšų (rajonų) – Centrinio, X ir Y. Centriniame bachše yra miestas M, kuris yra šahrestano centras.
Kiekvienas bachšas gali turėti vieną ar kelis miestus ir vieną ar kelis derestanus (kaimiškąsias aglomeracijas). Šiame pavyzdyje Centriniame bachše yra miestai M ir N bei derestanas T, kurį sudaro kaimai V1, V2, V3 ir V4. Bachšas X turi miestą O ir derestaną U, o šahrestane Y miestų nėra, yra vienintelis derestanas Q.

Ostanas (provincija) Šahrestanas (apskritis) Bachšas (rajonas) miestas / derestanas kamai
P A Centrinis miestas M (centras)
miestas N
derestanas T V1, V2, V3, V4
X miestas O
derestanas U V5, V6
Y derestanas V V7, V8, V9
B Centrinis miestas Q