Šablono aptarimas:Skyryba-rašyba

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šiaip jau manau, kad brūkšnelio ilgio reguliavimas ir kabučių pakabinimo sistemos yra pilnas VLKK idiotizmas iš neturėjimo ką veikti. Manau, kad tai per menkas klausimas, kad dar naudotojus terorizuoti su tokiais skydais. Užtenka nosinių, kablelių ir kitų keistenybių, kad dar aiškintis brūkšnio ilgumo problemas.--Dirgela 07:06, 2007 Vasario 27 (EET)

Šiaip pačios taisyklės nėra nereikalingos, tačiau irgi abejoju ar tokiais skydeliais ką nors įmanoma priversti, nebent tik atbaidyti nuo redagavimo. 95% tokių klaidų gali atlikti botas (jau tą po truputi ir atlieka), kai kurie redaguotojai patys susipras ir pradės naudoti teisingą skyrybą, o už kitus tai padarys botas ir visi bus laimingi :) knutux 08:51, 2007 Vasario 27 (EET)
Problema, kad, pavyzdžiui, mano naudojamas Ofice-2007 visiškai nesupranta, kur lietuvių kalboje turi būti ilgas, kur trumpas, o kur labai ilgas brūkšnys, ir kai ja parašytą tekstą perkeli į Viki, niekada negali nuspėti, koks bus brūkšnelio ilgis. Tai matosi tik Word formate.--Lazdynas 09:04, 2007 Vasario 27 (EET)
Pritariu visiems jau čia pasisakiusiems. Kas neturite ką veikti čia Vikipedijoje, taisykite tuos brūkšnelius į sveikatą!!!. Algirdas 09:23, 2007 Vasario 27 (EET)

Gali būti, kad užtenka ir botų. Mano nuomone, kiek didesnė bėda tarpai aplink brūkšnius ir brūkšnelius, nes ir laikotarpius, ir šiaip pavardes-slapyvardžius daug kas linkę rašyti su tarpais (nors jų ten nereikia), kas yra (kiek žinau) didesnė klaida, nei brūkšnio ilgumo nepaisymas. CD 09:38, 2007 Vasario 27 (EET)

Toli gražu tai ne idiotizmas! Ilgą laiką tokios taisyklės buvo. Kodėl jūs tada nesikabinėjate prie nosinių ir ilgųjų raidžių rašymo, kodėl apskritai dedate bet kokius skyrybos ženklus? Mano galva, tai tiesiog TINGĖJIMAS visu smagumu ir dargi lietuvių kalbos negerbimas. Patys kitiems diegiat atsidavimą Vikipedijai, o paprasčiausių kabučių ar brūkšnių sudėt nesugebat. Word'as pritaikytas ne mums, todėl atitinkamus nustatymus ten reikia susitvarkyti patiems. Klavišo brūšnlis „-“ atsirado tik istoriškai, ir naudojamas tik retais atvejais. Atminkit, kad kompiuterį sukūrė ne lietuviai. Kam tada visai stengtis redaguoti enciklopediją? Tai oficialus tinklapis ir elementarių, pabrėžiu, tikrai elementarių taisyklių laikytis reikia. - andrius.v 11:53, 2007 Vasario 27 (EET)
Nelabai sugavoju situacijos, kai dėl brūkšnelio naudojimo pasikeistų prasmė, tas pats su kabutėmis, todėl tai ir yra idiotizmas, kai sugalvojamos niekam nereikalingos taisyklės, o paskui atsiranda fanatikų, kuriems net nesvarbu kam to reikia, bet labai svarbu "atversti" kitus į beprasmiškus užsiėmimus. Va, kai VLKK sukurs Word'ą ir patį kompiuterį tai galės ir savo neandartalietiškas taisykles susigalvoti, užtenka tąsymosi su nosinėmis.--Dirgela 21:16, 2007 Vasario 27 (EET)
Tokios kabutės, jei nori žinoti, buvo vartojamos ir daugiau kaip prieš 100 metų. Aš ne fanataikas ir nieko neatvertinėju, tik primenu, jog netaisyklingai rašote. Namuose ir visuose neoficialiuose dalykuose rašyk kaip tik širdis geidžia, tačiau čia visuotinė enciklopedija. Ji turėtų puoselėti aukštus kokybės reikalavimus. Kiekviena kalba turi savų ypatumų (ispanų ir pan. apversti šauktukai ir klaustukai, t.t.). Kodėl rusai turi savas kabutes, kodėl prancūzai turi kitokias kabutes? Taip jau yra ir jie no to neišsisukinėja. Čia aš įžvelgiu ne tąsymąsi, o tinginystę. - andrius.v 21:33, 2007 Vasario 27 (EET)
Dėl prasmės, 76-99 reiškia tarkima adreso namo ir buto numerius, tuo tarpu 76–99 reiškia skaičių seką nuo 76 iki 99. - andrius.v 21:33, 2007 Vasario 27 (EET)
Gerai, jei jau mėgsti darbą tai galėsi taisyti tuos brūkšniukus, tik nereikia kitų dalyvių kankinti tais skydais.--Dirgela 23:11, 2007 Vasario 27 (EET)
Nieks ir nevertė redaguoti kitų stripsnių, tik pasiūliau. O nauju gali rašyti ir normaliai, o ne ant greito :-) - andrius.v 23:34, 2007 Vasario 27 (EET)
Dėl skyrybos, tai kitas dalykas, ne tinginystė, o paprasčiausiai nemokėjimas, dėl to kableliai ir t.t. laikomi nesąmonėmis.--PostFactum 23:19, 2007 Vasario 27 (EET)
Šiaip - yra skirtumas tarp nosinių ir brūkšnelių... Nosinių automatiškai sudėti neišeina, nuo jų gali priklausyti sakinio prasmė, be to, jas galima rašyti vienu klavišo paspaudimu. Alt ir kelių skaitmenų kombinacija - akivaizdžiai nepatogu, naudoti pelę teksto rašymui - irgi prasta mintis (na, nebent išimtiniais atvejais). Gal galima spręsti taip, kaip Rusiškoje Vikipedijoje (ten juk irgi kabutės kitokios) - įdėti dar vieną mygtuką "Sulietuvinti kabutes ir brūkšnius" virš "redagavimo lango" (prie "Paryškinti tekstą", "Išskirti kursyvu" ir t.t.)? O iki tol gal tikrai nereikia šio šablono dėlioti (net ir po to nereikėtų skubėti). Ir pavadinti gal geriau (jei toks liktų) ne "Skyryba-rašyba", o "Brūkšniai ir kabutės" ar pan. --Martynas Patasius 16:50, 2007 Vasario 27 (EET)
Su tuo variantu rusiškoje Vikipedijoje nuo „pelės naudojimo“ taip pat nepabėga :-) Bet variantas tikrai įdomus. Netgi labai, reikia pasiūlyti tai knutux. Tik reikia nepamiršti, kad tam tikrais atvejais vartojamas ir brūšnelis -. Beje, šis šablonas netgi daugiau profilaktikai skirtas. Kažkada ir aš atmestinai į tai žiūrėjau. Dabar nebežiūriu, ir darosi pikta, kai kiti nekreipia dėmesio į taisykles. Jei jos yra, vadinasi reikia laikytis. Nesvarbu, jog jos nepatinka. Tiesą sakant, man dauguma VLKK sprendimų nuoširdžiai nepatinka, bet jei jie priimti, reiškia reikia laikytis. Kitaip, kam visa tai? - andrius.v 16:58, 2007 Vasario 27 (EET)
Prašau diskusijoje nevartoti tokių frazių kaip „idiotizmas“ ir „fanatizmas“, kurios rodo tik nereikalingas emocijas. Mano nuomone, jei botas gali atlikti tai viskas tvarkoje, nes žmogus visur nesužiūrės. Bei rekomenduoju sušvelninti šablono toną (nes dabar labai stipriai parašytas ir tikrai gali truputį įžeisti naudotoją; tiek spalvos kiekios, tiek ženklo mažinimas, gal linksmesnės frazės padėtų). --Atlantas 23:36, 2007 Vasario 27 (EET)
Pritariu PostFactum nuomonei, dauguma nežino kaip uždėti normaliai skyrybos ženklus, todėl reiktų kuo labiau sušvelninti šablono toną ir padaryti daugiau patariamuoju. --Atlantas 23:38, 2007 Vasario 27 (EET)
Na tai čia tik pirmas variantas, gi niekas nedraudžia jo redaguoti. Aš pats nepatenkintas šablono tonu, bet kol kas nieko nesugalvoju. Kas nors pagelbėkite. - andrius.v 23:39, 2007 Vasario 27 (EET)
Man labai norėtųsi tokio varianto kaip kažkas minėjo rusiškoje wiki, nes bent jau mano klaviatūroje nėra nei lietuviškų kabučių nei ilgo brūkšnio nerandu, o kiekvieną brūkšnį su pelyte iš įrankių juostelės taisyti išsireikšsiu emociškai yra be ryšio, nes vien straipsnio redagavimui bus praleista daugiau laiko nei jo sukūrimui (na ar kažkaip panašiai:)). Manau reikėtų paminėti kažkur redagavimo taisyklėse ar pan., ko tikimasi iš redaguotojų, kas skatinama kodėl, ir tiek, ir taip 'nuimti atsakomybę' nuo paties projekto. Svarb, kad yra kažkur stengimosi laikytis taisyklių įrodymas;) Kaip pvz, gal neteisingai suprantu, bet panašiu principu, jei įmonėje yra kažkokia veikla netoleruojama, darbuotojams pateikiamas oficialus aiškus įspėjimas, kad ji nebus toleruojama, ir paskui jei darbuotojas vis tiek pagaunamas ta veikla užsiimant, tai atsakomybė jam, o ne įmonei bent jau teoriškai turėtų tekti.. Skirtumas, kad čia algos nemoka, tai apkrauti įspėjimais visokiais savanoriškai prisidedančius žmones yra truputį gal per....~ Mea 00:17, 2007 Vasario 28 (EET)
Tame ir esmė - savanoriškai prisidedi kurdamas ir taisydamas straipsnius, o kažkas ima ir apkaltina tave tinginyste, nes netinka pasirodo brūkšnelių ilgis :( Kažkaip karts nuo karto tokių stebuklingų idėjų pasirodo vikipedijoje - kažkada atsimenu buvo susiruošta versti visus dalyvius mokintis kirčiavimo ir kirčiuoti straipsnių pavadinimus.--Dirgela 07:20, 2007 Kovo 1 (EET)

Manyčiau, kad automatizuoti pagal rusų Viki būtų labai puiku. Gal net geresnė idėja - kad automatinį straipsnio redagavimą tam tikrai atvejų grupei (pvz., visoms kabutėms, brūkšniams prie metų laikotarpių (metai būtų atpažįstami per laužtinius dvigubus skliaustelius ir pan.) ir esant tarpams iš abiejų pusių ir pan.) būtų galima taikyti tiesiog uždėjus varnelę prie savo vartotojo setingų. Bet būtinai reikėtų labai dalykiškai aptarti visą atvejų gamą, kuriems būtų taikomas automatinis keitimas. CD 08:19, 2007 Vasario 28 (EET)

Sutinku, tik bėda ta, kad visviena, tiek brūšnys, tiek brūšnelis yra vartojami.
O iš Dirgėlos rašytinio tono (nemėgstu vien iš rašymos spręst apie toną) jaučiasi šioks toks „pasikėlimas“, jei taip galima pavadinti, ir perdėta ironija. (čia ne „varymas“ ir ne ginčo kurstymas, duokdie). Paioūrėjau paskutinius Mea ir Dirgelos straipsnius (įdomumo dėlei. Mea straipsniai tikrai gražūs ir įdomūs, todėl ji kaip tik turėtų rūpintis tuo, jok jam neliktų jokių priekaištų). Na, muškit mane su pagaliais ar dar kuo, bet nemačiau ten tokios GAUSYBĖS brūšnių ir kabučių, kurias buvo galima iš karto ištaisyti. Juoba kabutes uždeda iš karto pažymėjus žodį ar frazę. Pats dedu ir nematau vargo (papildomos kelios sekundės – didžiulis laiko tarpas?). Ne fantastinės idėjos, o yra taisyklės ir jų turi būti laikomasi.
Kodėl pavyzdžiui priekaištaujat naudotojams, kurie rašo newikizuotus straipsnius, apskritai jie būna netvarkingi, kodėl trinat nelicencijuotas iliustracijas? Gi atbaidot potencialius rašytojus. Sakysit „taip wiki liepė“. Sutinku. Bet taisyklės liepia laikytis tiek skyrybos, tiek rašybos taisyklių.
Na ir pabaigai. Nežinau, kaip minėtas Word 2007, bet ankstesnės versijos keisdavo automatiškai trumpą brūkšnelį į reikiamą (nes jis ir anglų kalboje vartojamas). Jei to nedaro, tai reikia pačiam pasidaryt. Atsipeikėkit: Lietuvai nėra nei vieno paruošto produkto ir turbūt dar ilgai nebus. Visus nustatymus galima pasikeisti pačiam ir labai lengvai: pasirašyti, kad kabutes keistų į tinkamas, kad trumpą brūšnelį su tarpais aplinkui keistų į ilgą (senesnėse versijose keičia), pasidaryti išimtinį atvejį, kai reikia ilgo brūkšnio tarp skaičių (sekai, o ne numerių grupei). Nesuprantu aš tokių žmonių, kurie nori visko jau sukramtyto ir praryto :-)
Nepriimkit šios mano rašliavos piktai :-) - andrius.v 11:45, 2007 Kovo 1 (EET)
Aš tai 100% sutinku su Dirgela. Tie brūkšniai keičiami automatiškai (aišku apkrovėm mes čia Knutux, jei jis duotų skriptus, galečiau ir aš juos leisti), o čia kažkam dar aiškinti brūkšniavimo plonybes yra visiškas absurdas. Ko gero 95% Lietuvos gyventojų visiškai tas pats koks tas brūkšnys, ir dauguma net nežino koks kur turi būti. Tai siūlau apsiraminti ir užsiiminėti rimtesniais darbais. Jeigu gerb. Andrius.v per dieną parašo kelis straipsnius (aišku, aš čia nenoriu nuvertinti jo šaunaus indėlio) tai jam gal ir negaila laiko su tais brūkšniais tepliotis, kitiem gi naudotojam (nu bent jau man) tikrai gaila laiko. Beje, kažkur buvo minimi ispaniški klaustukai, rusiškos kabutės - visa tai yra klaviatūroje, todėl negaištamas papildomas laikas. Hugo.arg 12:10, 2007 Kovo 1 (EET)
Na, čiau daugiausiai prieštaraujantys man taip pat ne itin dažnai straipsnius rašo, ir ką? Be to, aš rašau tokiu dažnumu, kiek galiu tam skirti laisvo laiko, jei ką :-) Be to, naudokitės Word'u, tai pigiau grybo – ir ženklai geri bus, ir galų gale rašybą patikrint galima su atitinkamais priedais. O dėl: „Ko gero 95% Lietuvos gyventojų visiškai tas pats koks tas brūkšnys, ir dauguma net nežino koks kur turi b“ūti. Na tai yra blogai. Mokymosi spragos. Taip pat galima prikaišioti, jog daug lietuvos gyventojų nemoka išspręst kvadratinės lygties, jog daug gyventojų nežino kaip rašomas vienas ar kitas žodis. Jog nežino – ne argumentas. Yra tokia beveik patarlė: „Įstatymo nežinojimas nuo jo neatleidžia“ (šiuo atveju aišku netiesiogine prasme).
Beje, o apie robotą ir buvo prabilta tik tada, kai apie tai prakalbo Ąžuolas. Be to, niekaip nesuprantu, kam iš pradžių rašyti bet kaip, o po to siunditi robotus?
Dėl ispaniškų kalustukų ir rusiškų (prans.) kabučių – turbūt tą kalbą įsijungus? Platesnės rinkos – labiau pritaikyti produktai. Parašyk Geitsui, gal į naują Windows versiją jis tai įtrauks.
Žodžiu, iš tikro per daug karštakošiai esam ir visi laikomės savų pozicijų. Tik va man toks klausimas dabar iškilo: o kam rašyti nosines raides ir t.t.? Juk prasmė nesikeičia :-) - andrius.v 12:23, 2007 Kovo 1 (EET)
Na gerai, pasitaisiau savo tekstiniame redaktoriuje, kad keistų brūkšnius iš trumpų į ilgus, bet kopijuojant tekstą į wiki redagavimo langą, ilgas pavirsta vėl trumpu. :) Nesierzinčiau dėl brūkšnių, nes išties nedaug jų dažniausiai būna, bet jau prisierzinusi su kabutėmis iki tol buvau, nes kadangi pas save lt kabučių nerandu, tai nukopijavus į wiki neužtenka vien pažymėti žodį ir uždėti kabutes iš įrankių juostos, dar reikia ir ištrinti neteisingas kabutes..:) tad jei kas žinote geresnį būdą, parašykite :) ~ Mea 12:27, 2007 Kovo 1 (EET)
Keista. Kokį redaktorių naudoji? Aš gana seną Word naudoju (svarbu patenkina poreikius), tai pamėginau ir man viskas veikia (ir nokopijavus iš jo į wiki), bei visomis turimomis naršyklėmis (FF, Opera, IE6). Beje, brūšnio keitimui nebuvo pirminių nustatymų? - andrius.v 12:36, 2007 Kovo 1 (EET)
Čia pas mane kažkoks Microsoft Works, kuris man labai nepatinka, o ir šiaip nesu programų specialistė:) Bet į jį įkopijavus lietuviškas kabutes, atgal kopijuojant į wiki jos išlieka, tai daugiau neburbuliuosiu; dura lex sed lex ;) Nors vis tiek abejoju dėl to įspėjamojo skydo teigiamo poveikio, aš už, kad ta informacija būtų tik taisyklėse ~ Mea 12:43, 2007 Kovo 1 (EET)
M, žinau tą MS Works, tik praktiškai nesu naudojęs, tai nežinau kaip pagelbėt. Word'ui kabutes galima nusisatyti „shortcut'ais“: http://www.vlkk.lt/konsultacijos/ar-tiesa-kad/konsultacija.60.html. Kombinaciją galima rinktis kokia patogesnė :-)
Dėl skydelio, tai čia bandymas buvo. O taisyklių, gaila, beveik niekas neskaito... :-/ - andrius.v 12:53, 2007 Kovo 1 (EET)
Dar pasikartosiu - yra proto ribos, kurias VLKK dažnokai peržengia kaip yra su tom kabutėm ir brūkšniais, tačiau atsiranda žmonių, kuriems tiesiog smagu ieškoti šortkutų, perkėlimo iš vordo subtilybių, alt+komandų ir pan. Visa tai būtų dar nieko, kol nepradedama bandyti į savo naująjį tikėjimą atversti kitų, nors vienintelis argumentas dura lex sed lex.--Dirgela 07:06, 2007 Kovo 2 (EET)
Dirgela, ar tu suvoki ką kalbi? Man rodos ne. Ir laikaisi savo gana kvailų įsitikinimų apie mane ir kitus, panašiai kalbančius. Aš tau sakau, kad ne VLKK susigalvojo kabutes ir brūšnius, o į Lietuvos rinką atėjęs nepritaikytas AK jas sugadino (LKK įkurta 1961 m., tačiau jau minėjau, pavartyk šimto metų senumo ir dar senesnes knygas. Tuomet jokių LKK nebuvo. Buvo pavieniai žmonės, kurie rūpinosi kalba). Nueik į biblioteką ir pavartyk senas knygas: atidarančios kabutės apačioj, uždarančios viršuj, brūkšnys ilgas, žodžių kėlimui, jungimui – brūkšnelis. Net rusų okupacijos laikais buvo normalios kabutės (išskyrus pradžioje, kuomet dažnai būdavo naudojamos ir rusiškos, bet matyt nuo spaustuvės priklausydavo). Prie ko čia naujasis tikėjimas? Specialiai apsimeti, jog nesupranti, ką aš sakau? Dieve mano, gi kategoriškai tau neliepiau rašyt taisyklingai, tik pasiūliau. Na nepatiko ką pasakiau, tai nepatiko. Nebūtina paskaityt kas antrą mano komentarų eilutę, neįsigilint ir tvokst savais lengvabūdiškais argumentais. :-) - andrius.v 11:10, 2007 Kovo 2 (EET)

Panašiai kalbančių daugiau kaip ir nėra, yra tik vienas andrius.v :) Brūkšnelio ilgis tiek prieš šimtą metų, tiek dabartinėje spaudoje nėra pastovus, vieni jį deda ilgą, kiti - trumpą, matyt, tai nėra taip jau svarbu kaip kad andrius.v čia bando įteigti. Lietuvių kalbos puoselėtojai iš neturėjimo ką veikti prikuria taisyklių, kuriose vėliau patys painiojasi. Visais laikais atsiranda fanatiškų Trofimo Lysenkos pasekėjų, bet tai nereiškia, kad visi aklai turime vykdyti jų nurodymus. Sutinku, rašybos taisyklių reikia laikytis, bet jei pradėsime kapstytis po smulkmenas, galime iki to prisikapstyti, kad ir pati Vikipedija nieko verta, nes čia pilna klaidų, rašo kas nori, taiso irgi kas nori, tai kam tokia enciklopedija reikalinga? Manau, kad knutux paskubėjo "lietuvinti" brūkšnelius, nes pakeitus nusistovėjusią tvarką straipsniuose iš mažo chaoso pasidarė didelis chaosas ir neaišku, kas dabar visus tuos 40000 straipsnių tvarkys. Kaip Mea teisingai pastebėjo, kažkieno sugalvotų taisyklių galima priversti laikytis, jei žmogus už tą darbą gauna atlyginimą, gi Vikipedija yra laisvanoriškas projektas ir, kaip dauguma vartojo klaviatūrinį brūkšnį, taip ir toliau vartos, o įvairūs įspėjimai, blokavimai ir t.t. tik dar labiau pablogins situaciją. Creative 12:31, 2007 Kovo 2 (EET)

Viskas čia labai paprasta - turi būti nuoseklus naudojimas, iki šiol vyravo klaviatūrinis brūkšnelis, tačiau buvo nemažai ir brūkšnio naudojimų. Todėl norint suvienodint žymiai paprasčiau tai padaryti laikantis vlkk taisyklių (nes taip rašoma oficialiuose leidiniuose). O kur čia dabar "iš mažo chaoso pasidarė didelis chaosas" tai niekaip nesuprantu, nes dabar vyrauja brūkšnys, o ne brūkšnelis. Apie blokavimus ar įspėjimus čia niekas nešneka, nebent akli brūkšnio ir kitų standartų priešininkai. knutux 12:52, 2007 Kovo 2 (EET)
Žmonės, jūs specialiai savaip interpretuojat? :-(
Hm, skaitant tokius argumentus galima išvedžioti iki tokio lygio, kad kam laikytis įstatymų? Na, kokių nors, tokių smulkesnių. Jie gi ne esminiai. Ir pan (e, nieks už jų laikymąsi nemoka, geras, ane?).
Beje, sakydamas „spauda“ ką turėjai galvoje? Jei laikraščius, tai jie niekad nebuvo ir nebus rodiklis. Pastoviai gausu elementarių ir pagrindinių kalbos kultūros klaidų, kitų klaidų.
Kalbant apie knygas: to kitimo nepastebėjau, jei knygos buvo spausdintos ne kur nors namuose ar savadarbėse spaustuvėse. Įtakos nebent turėjo, kaip jau minėjau, Tarybų Sąjungos okupacija ir pan.
Nieks neliepia dabar pult ir taisyt visus straipsnius, jie palaipsniui bus ištaisyti. Didžiausias dėmesys sutelktas į naujus straipsnius.
Kaip norit, aš tik pasiūliau. Jei esat tokie akli ir taip durnai išvedžiojat su visokiai „fanatizmais“ ir kitokiais netikusiais palyginimais, kaip norit. Lindėkit savo urvuose. Bet kam šokinėti prieš tiesą? :-)
Baigta diskusija, visviena nieks nieko nesiklauso, tik nustatinėja man diagnozę. Vienas knutux paleidinėja botą :-)
P.S. Garantuoju, daugumai čia pasisakiusių tikrai nėra sunku tvarkingai rašyt, tačiau žūt būt laikysis savo nuomonės ir įaugusių ydų. Kaip norit. Ir pagalvokit, kaip čia pasisakiusieji savo argumentais prieštaraujat patys sau. :-) - andrius.v 12:42, 2007 Kovo 2 (EET)

Man VLKK nėra joks autoritetas, o laikytis taisyklių vien todėl kad jos egzistuoja ne tik kad neketinu, aš laikau tokį požiūrį absurdišku. Kaip jau kažkas minėjo, dėl brūkšnelio ilgio prasmė nesikeičia, skaitydami visi supras vienodai ir visi supras, kas norėta pasakyti. --Nomad 12:56, 2007 Kovo 2 (EET)

Tai pala, tau ir Seimas ne autoritetas (pvz., VLKK pavaldi jam)? Gal tada iš vis nieko nesilaikyk ir gyvenk vien savom taisyklėm. Nevikizuok straipsnių – visi gana gerai supras, nebus problemų. Jei ko reikės, įves paieškos lange. Nedėk nosinių – prasmė nesikeičia juk :-) Bėda tame, jog kai nežinai prasmės, tai ji ir nesikeičia. Čia panaši situacija, kaip ginčytis su žmogumi, kuris aklai laikosi įsikibęs savo nuomonės, jog žodys „skaityti“ reiškia tiktai skaityti knygas ir t.t., ir jokiu būdu nesutiks, jog tas pats žodis reiškia ir „skaičiuoti“.
Kokiais juokingais argumentais svaidotės, visi tik iš jūsiškių ego teina ir tiek.
Ir tai ne iš niekur atsiradusi taisyklė. Kalti AK dizaineriai (ar kas prie to pirštus prikišo), žioplai įdėjo klavišą su brūšnelio ženklu. Pasiskaitytumėt bent jau jo atsiradimo istoriją (fiksuoto dydžio šriftams negalėjo būti jokių ilgio variacijų).
Neįmanoma diskutuot tokiom temom raštu, tai paskutinis mano komentaras šioj diskusijoj. Visviena neįsiskaitot, ką rašau, kokia prasmė? :-) - andrius.v 13:15, 2007 Kovo 2 (EET)
Seimas? Tas juokdarių būrys? Aišku anei joks autoritetas. Tikrai įskaitau, ką rašai, tik neturi jokių argumentų apart kažkokios neaiškios pagarbos nežinia kam, bei kažkokias slidžias nuokalnes apie nosinių nedėjimą ir gyvenimą tik pagal savas taisykles. Juokinga. --Nomad 13:18, 2007 Kovo 2 (EET)

Palaikau Andrių.v, tik nesiveliu į diskusijas, nes nėra nieko sunkiau, kaip priversti žmogų už dyką atsisakyti įpročių. Mano senelis po šiai dienai sunkvežimį vadina „gruzoviku“ ir didžiuodamasis pabrėžia, kad sunkvežimis – netikęs vertalas, nes tai nesąs vežimas. Tas pat su kabutėmis ir brūkšniais, tik jie bandomi sumenkinti iki nesvarbaus kalbos objekto. Knutux paleistas botas atlieka puikų darbą, ir nėra jokio reikalo dėl to abejoti – jis sutaupo visų mūsų šitokį brangų laiką. CD 13:22, 2007 Kovo 2 (EET)

Tai nieks čia boto ir nekaltina. Keistai tik atrodo kvailas kiekvienos VLKK nesąmonės laikymasis. Ir ne tiek laikymasis, kaip savo nuomonės piršimas kitiem. Manau gana čia užsiiminėti kvailystėm, einam geriau straipsnių tvarkyti ir rašyti. :) Hugo.arg 13:25, 2007 Kovo 2 (EET)
Dėl prasmių: brūkšnys, trumpas ar ilgas, yra tik brūkšnys ir ar jis bus trumpas ar ilgas, dviprasmybių tikimybė kur kas mažesnė nei parašius žodį su nosinėmis ar be nosinių, todėl manau kad toks palyginimas yra netinkamas. Sakiniai „Saulė - dangaus kūnas“ ir „Saulė — dangaus kūnas“ daugelio žmonių, išskyrus VLKK ir dar kai kuriuos, bus suprasti visiškai vienodai, tuo tarpu sakiniai „Mes statėme pasaulį“ ir „Mes statėme pasauly“ gali būti suprasti skirtingai. P.S. dėl CD komentaro, tai ne įpročiai, nes nėra sudėtinga ranka rašant laikytis šių taisyklių, problema tame kad redagavimo galimybės ribotos ir nepritaikytos, ir pastangoms kažką padaryti sugaištas laikas nevertas rezultato. ~ Mea 13:49, 2007 Kovo 2 (EET)
Ne, negaliu susilaikyt. Hugo.arg, įsiskaityk, ką sakau, brūkšnys – ne iš VLKK atėjęs. VLKK apie jį priminė.
Mea: 58-87 – gali būti adresas, kodas ar šiaip skaičių rinkinys. 58–87 – skaičių seka. Jei tu to nežinai, nereiškia, jog prasmės nekeičia.
Ąžuolas – Ažuolas, bąla – bala. Kur čia prasmė keičias? Bet kažkodėl rašot. O kodėl? Na, čia juk VLKK prasimanymas. Pagalvokit prieš argumentuodami.
Toliau, jei kas turit komentarų asmeniškai man, nerašykite čia, o brūkštelkit asmeniškai. Bet manau to nesulauksiu :-) Sėkmės - andrius.v 18:32, 2007 Kovo 2 (EET)
Kadangi čia aptarinėjama ne žodžio Ąžuolas rašyba, nematau prasmės nei apie tai galvoti nei tuo klausimu argumentuoti. --18:41, 2007 Kovo 2 (EET)
Andriui.v: nediskutuoju brūkšnių reikšmių apskritai, aišku, kad yra skirtumas, tik wikipedijoje mažai galimybių skaičių seką palaikyti adresu ar atvirkščiai; norėjau išreikšti maždaug poziciją, kad kepant blynus jei neturi pieno, gali vandenį naudoti, vis geriau nei likti alkanam; manau, kad diskusija gal kiek į lankas nukrypo, gerai, kad yra botas kuris pakeičia. ~ Mea 20:06, 2007 Kovo 2 (EET)

Turbūt geriausias sprendimas būtų maždaug toks, koks primtas Rusiškoje Vikipedijoje dėl vienos raidės: ru:Википедия:Ё. Kitaip tariant, rašymas su brūkšneliu ar angliškomis kabutėmis nelaikytinas rimta klaida, galima juos keisti į lietuviškas kabutes arba brūkšnius, o atgal grąžinti - ne. Galima suorganizuoti ir atitikmenis ru:Категория:Википедия:Участники за букву ё ir ru:Википедия:Участники против буквы ё. :) Dar yra brūkšnių rašymą reglamentuojantis Angliškos Vikipedijos straipsnis: en:Wikipedia:Manual of Style (dashes) (atrodo, ir ten nėra tikrai dėl visko susitarta). Beje, anksčiau minėta programa, keičianti kabutes (o ir ne tik) aprašyta straipsnyje ru:Википедия:Викификатор, jos tekstas - ru:MediaWiki:Wikificator.js. Turbūt būtų įmanoma kažkaip pasibandyti ir kažkokiu būdu įsikėlus į savo Monobook.js... --Martynas Patasius 22:30, 2007 Kovo 2 (EET)

O kaip del shitokio pasiulymo? http://www.lituanica.com/abc.htm -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 69.128.61.101 (aptarimasindėlis) 19:02, 30 birželio 2010 (EEST)[atsakyti]

Rašyti be nosinių? Ne, apie tai negali būti nė kalbos. --Martynas Patasius 23:02, 30 birželio 2010 (EEST)[atsakyti]