Šiaulėnų Šemetų koplyčia

Koordinatės: 55°40′27″š. pl. 23°24′09″r. ilg. / 55.674284°š. pl. 23.402607°r. ilg. / 55.674284; 23.402607
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

55°40′27″š. pl. 23°24′09″r. ilg. / 55.674284°š. pl. 23.402607°r. ilg. / 55.674284; 23.402607

Šiaulėnų Šemetų koplyčia
Savivaldybė Radviliškio rajonas
Gyvenvietė Šiaulėnai
Adresas Dvaro g. 19A
Statybinė medžiaga tinkuotas mūras
Pastatyta (įrengta) 1850 m.
Stilius neorenesansas

Šiaulėnų Šemetų koplyčia – mauzoliejinė kapinių koplyčia, Šemetų giminės mauzoliejus, esantis Šiaulėnuose, Radviliškio rajone. Koplyčia stūkso priešingoje gatvės pusėje nuo Šiaulėnų bažnyčios, miestelio kapinių pakraštyje, prie pagrindinių vartų. Statinys restauruotas, jame kuriama muziejinė ekspozicija.

Koplyčios interjeras: eksponuojamos senosios įėjimo durys ir kapinių senieji kryžiai

Romantizmo epochos ryškių neorenesanso bruožų Šemetų koplyčia-mauzoliejus 1981 m., architektūros istorikui V. Levandauskui pasiūlius, buvo įrašyta į vietinės reikšmės architektūros paminklų sąrašą. Ji įregistruota Kultūros vertybių registre[1].

Statinio restauracija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki restauracijos koplyčia buvo labai prastos būklės, nors nepriklausomybės metais jau buvo kartą tvarkyta. Kultūros vertybių apsaugos departamento ir Radviliškio rajono savivaldybės lėšomis buvo sutvarkytas koplyčios stogas ir pastogės cokolis, tačiau nei vidus, nei išorinės sienos remonto nesulaukė.

Pagal 2009 m. parengtą pastato tvarkybos darbų projektą koplyčia buvo restauruota iš pagrindų: atkurtas vidus, sutvarkytos durys, langai. Restauracijos metu atkurtas autentiškas koplyčios vidaus ir išorės vaizdas. Restauruotas koplyčioje esantis marmurinis paminklas „T ir A. Šemetų epitafija” (DV 4646) ir koplyčios rūsys - kolumbariumas su 24 nišomis. Yra žinoma 11 asmenų, kurie čia palaidoti. Yra palaidotas vyskupas, kuris buvo atkeltas iš kitos koplyčios.

Sutvarkytoje koplyčioje įrengta Šiaulėnų kapinių senųjų kryžių ekspozicija. Išsaugotos, nušveistos ir pastatytos senosios originalios durys su apverstų fakelų ornamentais, simbolizuojančiais anapusinę šviesą. Prieš keletą metų viename ūkio pastate buvo surasti ir atstatyti koplyčios piliastrai - dvi altoriaus dekoratyvinės kolonos. Koplyčios centre grindyse įrengtos dvejos sunkios medinės durys (karstų nuleidimui).

Ant fasado atnaujintas Šemetų herbas, kuriame vaizduojama gulbė ir liūtas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neorenesanso stiliaus koplyčia pastatyta 1850 m. Šiaulių pavieto maršalkos, Diktariškių dvaro savininko Juozapo Šemetos lėšomis.[2] Čia amžinojo poilsio atgulė Šemetų giminės atstovai. Seniau Šemetos buvo laidojami šalia medinės bažnyčios pastatytų koplytėlių rūsiuose, tačiau pastačius šią koplyčią, palaikai buvo perkelti. Iš dvidešimt keturių nišų karstams buvo užpildytos devyniolika.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Objekto Nr. 15829 išsamus aprašymas“. Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registras.
  2. Atnaujinta Šiaulėnų koplyčia

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]