Binarinė nomenklatūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
15:11, 3 spalio 2008 versija, sukurta Laisverobotams (aptarimas | indėlis) (Naujas puslapis: '''Binarinė nomenklatūra''' (lot. ''binarius'' — dvigubas + nomenclāre — duoti vardą). Augalų ir gyvūnų vardynas, kur kiekvieno...)
(skirt) ←Prieš tai buvusi versija | žiūrėti esamą versiją (skirt) | Kita versija → (skirt)

Binarinė nomenklatūra (lot. binarius — dvigubas + nomenclāre — duoti vardą). Augalų ir gyvūnų vardynas, kur kiekvienos rūšies pavadinimas yra sudėtas iš genties (Rašomo didžiąją raide) ir rūšies vardo (rašomo mažąją raide), kuris užrašomas lotynų kalba. Pavyzdžiui juodosios ir pilkosios žiūrkės yra vienos genties, bet skirtingų rūšių. Šių dviejų rūšių vardai turi bendrą pirmą (genties) vardą - Rattus, bet skirtingus rūšies vardus — R. rattus (juodoji žiūrkė) ir R. norvegicus (pilkoji žiūrkė).
Šią sistemą pasiūlė švedų biologas Karlas Linėjus (17071778).

Tas pats pavadinimas vartojamas visame pasaulyje, visomis kalbomis, išvengiant vertimų sunkumų. Tačiau toks pavadinimas ne visada yra stabilus. Pavyzdžiui Marmurinis auksavabalis gali būti ir Protaetia lugubris ir Potosia lugubris ir Liocola marmorata. Pasitaiko, kad duodami net du tokie patys pavadinimai skirtingom rūšim. Pavyzdžiui pavadinimas Agonum obscurum gali reikšti tiek vabalą žygį Agonum viduum, tiek vabalą žygį Oxypselaphus obscurus. Siekient išvengti tokių nesusipratimų prie pavadinimo dažnai prirašoma ir autoriaus, kuris davė pavadinimą pavardė ir data.
Pavyzdžiui:
Agonum obscurum (Herbst, 1784) yra sinonimas Oxypselaphus obscurus (Herbst, 1784)
Agonum obscurum (Paykull, 1790) yra sinonimas Agonum viduum (Panzer, 1797)