RPG-18 Mucha

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio RPG-18)
RPG-18 Mucha
Tipas vienkartinis reaktyvinis prieštankinis granatsvaidis
Konstruktorius V. Baraboškinas ir I. Rogozinas
Šalis TSRS
Sukurtas 1971
Gamintas 1972-1993
Naudotas nuo 1972
Kalibras, mm 64
Svoris, kg 2,6
Ilgis, mm 750 (1050 - paruošto)
Pradinis greitis, m/s 114
Taikymo tolis, m 200

RPG-18 Mucha (rus. гранатомёт РПГ-18 "Муха") – vienkartinis reaktyvinis prieštankinis granatsvaidis, skirtas kovai su tankais, šarvuočiais, gyvąja jėga ir lengvais įtvirtinimais. Į Tarybinės Armijos ginkluotę priimtas 1972 m. Granatsvaidžiai Mucha turėjo pakeisti iki tol naudotas rankines kumuliacines granatas RKG-3. Konstrukcija panašus į JAV vienkartinį granatsvaidį M72 LAW.
Konstruktoriai – V. Baraboškinas ir I. Rogozinas. Granatsvaidžio bandymai atlikti 1971 m., į ginkluotę jis priimtas 1972 m. Gaminti nustojo 1993 m., per tą laiką pagamino apie 1,7 mln. RPG-18. Tuo metu granatsvaidis tarptautinėje rinkoje kainavo 721 JAV dolerį. RPG-18 pakeitė RPG-22.

Granatsvaidis – tai leistuvas (paleidimo įrenginys), kuriame įtaisyti taikymosi, skėlimo ir nuleidimo mechanizmai. Leistuvas – teleskopinės konstrukcijos, dviejų vamzdžių. Viršutinis vamzdis pagamintas iš stiklaplastikio, o vidinis – iš aliuminio lydinio. Žygio padėtyje leistuvo vamzdis yra trumpas, pervedant į kovinę padėtį jis teleskopiškai ištraukiamas. Pervedimas iš žygio padėties į kovinę padėtį trunka 8 s.

Taikiklį sudaro kryptukas ir dioptras.

Granata[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Granatsvaidžio vamzdyje įdėta reaktyvinė kumuliacinė granata susideda iš plieninio korpuso, sprogstamos medžiagos Okfol užtaiso, sprogdiklio ir reaktyvinio variklio.

Iššaunamos granatos reaktyviniame variklyje esantis kietas kuras (viena parako PPK-5 plytelė) visiškai sudega granatai dar neišskridus iš leistuvo, o sprogdiklis užsiveda granatai nuskriejus 2-15 m. Granatos masė – 1,4 kg. Po 4-6 s granatos skrydžio granatą susprogdina likvidatorius.

Tiesaus šūvio nuotolis į 2 m aukščio taikinį – 135 m. Granata, pataikiusi 60° kampu, pramuša 150 mm storio šarvą.

Naudojimo tvarka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paruošiant RPG-18 atidaromas užpakalinis dangtelis ir teleskopiškai ištraukiamas vamzdis. Tuo metu automatiškai atsidaro priekinis dangtelis, o taikiklio kryptukas ir dioptras užima kovinę padėtį. Skeliamasis mechanizmas užvedamas dioptro stovą lenkiant atgal ir žemyn. Iššaunama nuspaudus nuleidžiamąją svirtelę.

Išskleistas granatsvaidis nebegali būti suglaustas atgal į žygio padėtį. Tai nenumatyta techniškai. Paruoštas, bet nepanaudotas granatsvaidis tiesiog iššaunamas į priešo pusę.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]