The Factory

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Endžio Varholo paminklas prie buvusio Fabriko

The Factory (liet. Fabrikas) – amerikiečių popmeno pradininko Endžio Varholo įkurta kūrybinė dirbtuvė Niujorke, veikusi 19621984 m. trijose vietose Manhatane bei Brodvėjuje. Šioje studijoje E. Varholas kūrė ir vystė savo meninius projektus, čia gimė jo vieni žinomiausių meno kūriniai, avangardistiniai filmai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

7-ame dešimtmetyje E. Varholo įkurtas Fabrikas buvo Niujorko undergroundo meno centras. Ir vėliau, menininkui dirbant kitose studijose, joms taip pat buvo prigiję fabriko vardai. Fabrikas buvo ta vieta, kur modeliai, šokėjai, aktoriai laisvai reiškė savo svajones ir iliuzijas. Tai buvo Niujorko bohemos užuovėja, garsėjusi triukšmingais vakarėliais, orgijomis. Grojo JAV roko grupė The Velvet Underground, dainavo vokiečių dainininkė ir modelis Nico, Varholo kolega fotografas, filmų kūrėjas Gerardas Malanga šoko projektoriumi eksponuojamų išdidintų nuotraukų bei filmų fone, suplaktame su psichodeliniais šviesos efektais.

Fabrike meno kūrinių gamyba buvo tapusi kolektyvine, E. Varholas turėjo būrį asistentų. Vieni – fotografavo, kiti – nuotraukas kėlė ant drobės. Paties E. Varholo dalyvavimas šiame procese apsiribojo tik vaizdų atranka ir sprendimu – juos dauginti ar didinti. Per dvejus metus E. Varholas su savo darbuotojais čia pagamino virš 2000 atvaizdų, sudariusių piešinių ir portretų serijas su kino ir muzikinio pasaulio žvaigždėmis, poparto menininkais, politiniais veikėjais, daiktais ir pan.

1968 m. liepos 3 d. nuolatinė studijos klientė Valerie Solanas (anksčiau vaidinusi viename jo filmų) pasitiko E. Varholą Fabriko lifte su revolveriu rankose ir iš arti į jį paleido kelis šūvius, sunkiai jį sužeisdama

Devintajme dešimtmetyje Fabrikas persiorganizavo į nedidelį, bet prabangų „Ofisą“, kur Endis įsteigė ir leido žurnalą „Inter/VIEW“, daugiausiai skirtą nepriklausomam kinui, interviu su ekrano ir muzikos žvaigždėmis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]