Skydinė gijabudė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Entoloma clypeatum
Skydinė gijabudė (Entoloma clypeatum)
Skydinė gijabudė (Entoloma clypeatum)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Grybai
( Fungi)
Skyrius: Papėdgrybūnai
( Basidiomycota)
Klasė: Papėdgrybiai
( Basidiomycetes)
Eilė: Agarikiečiai
( Agaricales)
Šeima: Gijabudiniai
( Entolomataceae)
Gentis: Gijabudė
( Entoloma)
Rūšis: Skydinė gijabudė
( Entoloma clypeatum)
Index Fungorum

Skydinė gijabudė (Entoloma clypeatum) – gijabudinių šeimos valgomas grybas, turintis labai geras maistines savybes.

Sinonimai: Agaricus clypeatus, Agaricus fertilis, Entoloma clypeatum, Entoloma fertile, Gymnopus fertilis, Hyporrhodius clypeatus, Rhodophyllus clypeatus.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skydinės gijabudės vaizdas iš apačios.

Kepurėlė 4−10 cm skersmens, gana mėsinga ruda, iš pradžių varpeliška vėliau iškili paplokščia, su nežymiu gūbreliu, kraštai dažnai banguoti arba skiltėti. Luobelė lygi, dažnai blizganti kaip šilkas. Kotas 6−12 cm ilgio, tvirtas, prie pagrindo dažnai kreivas. Lakšteliai reti, nežymiai dantytais kraštais, priaugtiniai. Trama minkšta rusva, yra malonaus miltų skonio ir kvapo. Sporos yra rausvos, dydis: 8−12 x 7−10 μm.

Spalvos ir formos kaita: kepurėlė šviesiai arba tamsiai ruda. Lakšteliai iš pradžių balti, vėliau įgauna gražų rausvą atspalvį. Jaunų vaisiakūnių kotas pilnaviduris, senų tuščiaviduris.

Augavietė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis grybas mėgsta augti po slyvomis, obelimis ir kriaušėmis, taip pat parkuose po ąžuolais ir bukais, dažnai sutinkamas grupėmis.

Sezonas: balandis – birželis.

Panašios rūšys: Skydinę gijabudę kartais galima supainioti su bekvape gijabude (Entoloma rhodopolium) bei pavasarine gijabude (Entoloma vernum), kurios abi yra nuodingos ir sukelia silpnumą bei vėmimą.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Didysis gamtos vadovas „Grybai“, išsamus grybų ir jų rinkimo žinynas, „Mūsų knyga“, 2004 m., (113 psl.) ISBN 9955-573-65-1