Režisieriaus padėjėjas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Režisieriaus padėjėjo vieta kino industrijoje apima kasdieninio proceso sekimą filmavimo metu, organizavimą, logistiką, rengiant kasdienį filmavimo darbų grafiką, prižiūrint filmavimo komandą bei aktorius, taip pat priežiūrą, kad visi darbai vyktų pagal planą. Režisieriaus padėjėjas rūpinasi komandos sveikata ir saugumu. Istoriškai režisieriaus padėjėjo vieta buvo pirmasis žingsnis į režisieriaus karjerą. Alfredas Hitčkokas buvo režisieriaus pavaduotojas, taip pat ir James McTeigue. Galimybė pradėti režisūrinį darbą, nebėra tokia aktuali kuriant vaidybinius filmus, tačiau dabar taip galima pradėti darbą televizijoje, ypatingai tai populiaru Australijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Šiais laikais režisieriaus padėjėjai dažniau tampa gamybos vadovais ar prodiuseriais negu režisieriais. Režisieriaus padėjėjas taip pat gali atlikti daugelį kitų darbų. Į pareigas būnant režisieriaus pavaduotoju teatre taip pat įeina sustojimo dalių žymėjimasis pjesėje. Daugelis siekiančių karjeros kaip režisieriai pradeda savo karjerą kaip teatro režisieriaus pavaduotojai, nors pareigos teatre ir filmavimo aikštelėje yra visiškai skirtingos ir neturėtų būti maišomos.

Režisieriaus padėjėjas praneša scenos ir dublio numerius

Kiti vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažnai režisieriaus padėjėjo vaidmuo yra skirstomas į dar keletą kitų vaidmenų.

  • Pirmasis režisieriaus padėjėjas turi visas režisieriaus pavaduotojo pareigas taip pat prižiūri antrąjį režisieriaus pavaduotoją. Pirmasis yra tiesiogiai atsakingas režisieriui ir vykdo visą nustatytą eigą. Pirmasis pavaduotojas ir gamybos vadovas yra du aukščiausiai esantys „žemiau linijos“ technines pozicijas užimantys žmonės, (priešingai nei kūrėjai arba esantys „virš linijos“ žmonės) todėl šia siaurąja prasme pirmojo režisieriaus pavaduotojo pareigos yra nekūrybiškos.
  • Antrasis režisieriaus padėjėjas kuria kasdieninį filmavimo grafiką iš gamybos lapų, kartu dirbdamas su gamybos koordinatoriumi. Antrasis režisieriaus padėjėjas taip pat užima užkulisių valdymo pareigas. Kontakto palaikymas su komandos aktoriais, pravedimas pro makiažo, aprangos kambarius atleidžia antrąjį režisieriaus padėjėją nuo jo pirmutinių pareigų. Antrinės antrojo režisieriaus padėjėjo pareigos yra šių dalykų priežiūra – antro antrojo režisieriaus padėjėjo, trečiojo režisieriaus padėjėjo, režisieriaus padėjėjo stažuotojo, dekoracijų ir kostiumų.
  • Antras antrojo režisieriaus padėjėjas dirba su padidėjusia, nenumatyta ar sudėtinga gamyba. Pavyzdžiui, gamyba su didele filmavimo komanda reikalauja užkulisių valdytojo ir filmo dienos grafiko gamybos paskirstymo į dvi dalis.
  • Trečiasis režisieriaus padėjėjas dirba kartu su pirmuoju ir palaiko kontaktą su antruoju režisieriaus padėjėju, kad padėtų aktorius perkelti iš bazinės stovyklos (vieta kur yra gamybos, filmavimo, plaukų ir makiažo namukai ant ratų), organizuoti masines scenas ir prižiūrėti vieną ar daugiau gamybos padėjėjų. Kartais nėra aiškaus skirtumo tarp antrojo ir trečiojo režisieriaus padėjėjo. Nors pramonės įstaigos paskirstė šiuos vaidmenis gana objektyviai, kiti mano, kad tai labai subjektyvu.
  • Papildomas režisieriaus padėjėjas arba ketvirtasis režisieriaus padėjėjas, arba raktinis gamybos padėjėjas gali turėti daugybę pareigų. Dažniausiai papildomas režisieriaus padėjėjas turi dvi pagrindines darbo funkcijas. Viena tai kontrastas tarp pareigų, kurias papildomas režisieriaus padėjėjas atlieka tuo pat metu kartu kaip antrasis ir trečiasis režisieriaus padėjėjai. Pavyzdžiui gamyba su didelio kiekio žmonių komanda gali būti perduodama papildomam režisieriaus padėjėjui, ypač tuomet kai antrasis režisieriaus padėjėjas jau atlieka papildomą trečiojo režisieriaus padėjėjo darbą. Taip pat papildomas režisierius gali padėti trečiajam ir pirmajam režisieriaus padėjėjų darbui prižiūrint logistiką dideliai scenai kur jis bus atsakingas už papildomų rekvizitų kontrolę.

Papildomos režisieriaus asistento pareigos yra skirtingos kiekvienoje šalyje. Pavyzdžiui skirtumas tarp antro antrojo ir trečiojo režisieriaus padėjėjo ypač didelis Šiaurės Amerikoje. Tuo tarpu Britų ir Australų kompanijos vietoje antro antrojo režisieriaus padėjėjo verčiau samdo antrąjį režisieriaus padėjėją, kuris yra labiau patyręs šioje srityje ir yra taip pat gerai apmokytas, taip leidžiant efektyviau paskirstyti pareigas ir darbus. Didžiojoje Britanijoje bei Australijoje, trečiasis režisieriaus padėjėjas ir antro antrojo režisieriaus padėjėjas turi skirtingas pareigas, ir šių pareigybių pavadinimai nėra sinonimai (kaip kad Š. Amerikoje). Pavyzdžiui „trečiasis“ gali būti masinių scenų specialistas, kurio pareigos aukštesnės, o užmokestis neretai didesnis už antrojo režisieriaus padėjėjo. Daugeliu atvejų, Holivudo kino studijose, uždegus žalią šviesą naujo filmo statybai, pirmasis pasamdytas žmogus yra pirmasis režisieriaus padėjėjas. Režisieriaus padėjėjas turi gerai nujausti kiek laiko užims kiekviena konkreti scena (kartais, scena užimanti keletą scenarijaus lapų, gali būti nufilmuota pakankamai greitai, tuo tarpu pusės puslapio emociniai išgyvenimai gali užtrukti visą dieną). Kai prodiuseriai aplanko filmavimo aikštelę, pirmasis režisieriaus pavaduotojas turi bendrauti su jais ir atsakyti į jiems rūpimus klausimus. Dažnai šis žmogus gali pasakyti objektyvią nuomonę apie padarytą progresą, problemas, kurios laukia ir jų sprendimo būdus. Režisierius dažniausiai yra izoliuojamas nuo šių diskusijų, išskyrus atvejus, kai jo įsikišimas yra neišvengiamas.

Kvietimas pagal sąrašą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmojo režisieriaus pavaduotojo pareiga yra „kviesti pagal sąrašą“ (angl. call the roll). Per daug metų nusistovėjo tam tikros procedūros, kurios padeda pasiekti maksimalų efektyvumą filmavimo metu. Šios procedūros, tai dažniausiai tam tikri šaukiniai ar žodžių junginiai, kurie padeda greitai ir tiksliai suprasti ko norima iš komandos. Pateikiame keletą pavyzdžių:

  1. „Laukiami…“ (angl. waiting on) nors tai ir nėra techninė dalis, tačiau taip pirmasis režisieriaus padėjėjas atkreipia komandos dėmesį jog kažkas vėluoja ir ragina sutelkti visas jėgas tam vėlavimui pašalinti. Jei reikia pakoreguoti šviesas, pirmasis režisieriaus padėjėjas sušunka „laukiamos šviesos“. Jei aktorius vis dar ruošiasi, jis sušunka „laukiamas talentas“ ir tt. Tačiau toks šūkaliojimas dažnai sukuria per didelę įtampą visose srityse, o ypač kalbant apie aktorius.
  2. „Paskutiniai pataisymai“ (angl. final checks/last looks) – kai visi yra savo vietose, o repeticijos baigėsi ir nebėra jokių trukdžių, tuomet pirmasis režisieriaus asistentas sušunka „paskutiniai pataisymai“. Tai ženklas paskutinės minutės pataisymams, dažniausiai plaukams, makiažui, rekvizitams.
  3. Tradiciškai pirmasis režisieriaus padėjėjas sušunka „Prašome tylos“ (angl. quiet, please). Tačiau filmavimo aikštelėse žymiai dažiau išgirsime „vyksta filmavimas“ (angl. picture is up), o tada – „prašome tylos“, taip režisieriaus padėjėjas perspėja visus, jog artėja filmavimas. Signalas „užtverkite…“ (angl. lock it down) įspėja trečiąjį režisieriaus padėjėją užtikrinti, kad niekas nepertrauktų filmuojamos scenos – tai jo pagrindinės pareigos.
  4. „Apsisukimas“ (angl. turnover). Kai kurie režisieriaus padėjėjai sako ir „sukame garsą“ (angl. roll sound), ir „sukame kamerą“ (angl. roll camera), o tiesiog „Apsisukimas“ praneša abiem, ir garso ir kamerų skyriams suktis. Garso skyrius pradės suktis pirmas (garso ištekliai yra pigesni nei filmavimo, todėl tai sumažina filmavimo juostos sunaudojimą kadrui). Po kelių sekundžių, garso režisierius sakys „Greitis“, taip patvirtindamas, kad įrašinėjimo įranga juda tinkamu greičiu. Tai išgirdęs, padėjėjas sako kadro ir dublio numerius, kad tai įsirašytų. Tuo metu, arba po kelių sekundžių, operatorius ir jo asistentas apsuks kamerą ir iškarto bus patvirtinta, jog ji juda tinkamu greičiu, pašauktas padėjėjas „Pažymi“ (angl. mark it) tai (arba „duria“, „sprogdina“, „sudaužia“). Tai reiškia, kad parodo lentutę su kadro, dublio numeriais priešais kamerą. Tada atneša ją, kad būtų suderintas garsas (lentutės sumušimo garsas) ir vaizdas (dvi lentelės dalys, kad abi matytųsi). Kai lentelė greitai patraukiama iš kadro, kamera sureguliuota pirmam vaizdui, operatorius šaukia „paruošta“ arba „kadras“, taip duodamas ženklą, jog viskas paruošta fiksuoti veiksmui.
  5. Apskritai, režisieriaus padėjėjas yra pirmasis, kuris sako „veiksmas“(angl. action), tačiau kartais tai daro ir režisierius. („Veiksmas antrame plane“ (angl. background action) gali būti iškviečiamas pirmiausia, jei prieš prasidedant pagrindiniam veiksmui reikia keisti foną).
  6. Paprastai režisierius sako „stop“ (angl. cut),, tačiau ir operatoriai turi tokią galią, jei žino, jog kadras nereikalingas filmui.
  7. Po to, kai režisierius pasako „stop“ pirmasis režisieriaus padėjėjas patikrins ar režisierius patenkintas kadru ir pratęs filmavimą su nuoroda, tokia kaip „kartojame“ (angl. going again) arba „antras dublis“ (angl. "that’s a take two”), jei jo reikia. Jei režisierius nenori antro dublio, režisieriaus padėjėjas sakys „patikrinti vartus“ (angl. check the gate) (ženklas kameros asistentui, kad šis patvirtintų, jog kamera nesugedo paskutinio kadro metu ir kadre (vartuose – apsauginė plėvelė) nesimato jokių plaukų ar pūkų). Kai kamera jau patikrinta, asistentas sakys "Švarūs vartai! " (angl. clear gate). Tada, kai scena baigta, režisieriaus padėjėjas gali sakyti „Judam toliau“(angl. moving on) arba „Kita scena“ (angl. next scene). Šie pareiškimai visiems skyriams ir esantiems režisieriaus padėjėjams duoda ženklą ruoštis kitiems žingsniams. Pavyzdžiui, „Kartojame“ ir/ar „Atgal prie pirmo“ (angl. going again/ back to one)gali reikalauti iš naujo sutvarkyti foną, daiktus, mašinas – viską, kas buvo pajudinta.

Visa ši seka gali būti keičiama, pavyzdžiui, galima nenaudoti garso arba netrenkti lentele prieš kadrą, jei jis yra begarsis ar „MOS“ [1]. Kartais, dėl tikslingumo (pvz., jei kadras prasideda uždarytų durų vaizdu, kurios vėliau atsidarys), lentelė gali būti parodyta kadro gale. Šiuo atveju, garso takelyje, kadro metu, girdimas „lentelė pabaigoje“ (angl. end board)arba „Pabaigos lentelė“ (angl. end slate) pareiškimas (taip pat „uodega“ (angl. tail slate), tam, kad redagavimo skyrius žinotų, kad reikia ieškoti reguliavimo žymių kadro pabaigoje. Veiksmo pabaigoje, režisierius vis tiek sakys „stop“, bet pirmasis AS (ir matyt kiti) greitai sušuks "Lentelė gale! ", kad vaizdo ir garso įrašymas nebūtų išjungtas, kol nebus suplota lentele. Kaip vizualinis ženklas redaguotojams, lentelė kameroje bus parodyta apversta.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Angl. Motor Only Shot – nėra sureguliuoto garso takelio; filmuojama be garso įrašinėjimo

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]