Pjūklas X

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pjūklas X

PavadinimasSaw X
Kilmės šalis JAV
RežisieriusKevin Greutert
Prodiuseris (-iai)
Scenaristas (-ai)
KompozitoriusCharlie Clouser
Vaidina
Metai2023
ŽanrasSiaubo
Trukmė118 min.[1]
Kalbaanglų
PlatintojasLionsgate
Biudžetas13 mln. JAV dol.
Pajamos111,8 mln. JAV dol.[2][3]
IMDb įrašas
Papildomas duomenų šaltinis
video icon Anonsas YouTube svetainėje

Pjūklas X (angl. Saw X) – 2023 m. JAV siaubo filmas, kurį režisavo Kevin Greutert. Tai yra dešimtoji „Pjūklo“ filmų serijos dalis, tiesioginis „Pjūklo“ (2004) tęsinys ir „Pjūklo 2“ (2005) priešistorė. Jame vaidina Tobin Bell ir Shawnee Smith, pakartojantys savo vaidmenys iš ankstesnių serijos filmų, kartu su Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Renata Vaca ir Michael Beach, vaidinančius naujus personažus.

Filmą 2023 m. rugsėjo 29 d. kino teatruose išleido „Lionsgate Films“.[4] Jis visame pasaulyje uždirbo 111 milijonų JAV dolerių ir sulaukė teigiamų kritikų atsiliepimų,[3][2] ypač buvo giriama Tobin Bell vaidyba.[5] Filmo tęsinį, pavadintą „Pjūklas XI“, planuojama išleisti 2025 m. rugsėjį.[6]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Džonui Kreimeriui pranešama, kad dėl pažengusio smegenų vėžio jam liko gyventi tik keli mėnesiai. Jis dalyvauja vėžio paramos grupės susitikime ir susidraugauja su Henriu Kesleriu, kuris vėliau teigia, kad jį išgydė eksperimentinis norvegiškas vėžio gydymas, kurį atliko daktaro Fino Pedersono vadovaujama grupė. Džonas, apimtas nevilties, susisiekia su daktaro dukra Cecilija, kuri nukreipia jį į savo kliniką, esančia už Meksiko.

Atvykęs į Meksiką, Džonas nuvežamas į kliniką ir supažindinamas su Cecilija ir jos komanda – Mateo, Valentina ir dr. Kortezas – ir jos pacientais Gabriela ir Parkeriu bei prižiūrėtojos mažamečiu sūnumi Karolsu, su kuriuo Džonas susidraugauja. Džonui atliekama operacija, jam atsikėlus Cecilija praneša, kad nuo šiol jis nebeturi vėžio. Džonas nuperka Gabrielai dovaną, grįžta į kliniką, tačiau randa ją apleistą. Jis aptinka vaizdo įrašą, kuriame imituojama jo tariama smegenų operacija, ir nuėmęs tvarsčius ant galvos neranda jokio rando, šitaip suprasdamas, kad operacija buvo apgaulė.

Išsiaiškinęs, kad daktaras Kortezas tebuvo persirengęs taksistas Diegas, Džonas jį pagrobia ir apklausia, tada priverčia žaisti „žaidimą“, kurio metu Diegas turi pašalinti prie jo rankų primontuotas vamzdines bombas, pjaudamas per odą. Diegui tai laiku padaryti pavyksta. Tuo tarpu Džono pameistrė Amanda padeda jam pagrobti Ceciliją, taip pat pagrobia Mateo, Valentiną ir Gabrielą. Jie atsibunda klinikoje, kur tampa Džono žaidimo žaidėjais.

Valentina gauna užduotį Giglio pjūklu nusipjauti sau koją ir pakankamai išgauti kaulų čiulpų, kad jai paspęsti spąstai atsijungtų. Jai pavyksta amputuotis koją, tačiau nepavyksta laiku išgauti pakankamai kaulų čiulpų, ir antrasis Giglio pjūklas nupjauna jai galvą. Cecilija vėliau, Džonui ir Amandai nematant, pasinaudoja Valentinos žarnomis kaip virve, kad susigrąžintų telefoną ir išsikviestų pagalbą, bet Amanda ją nukrato elektra ir konfiskuoja telefoną.

Parkeris įsibrauna į kliniką, reikalaudamas atgauti savo pinigus, tačiau Amanda jį suvaržo. Mateo, prasidėjus jo žaidimui, turi gręžti savo kaukolę ir išimti smegenų audinio gabalėlį, kad jam ištirpus mėgintuvėlyje Mateo gautų raktą. Nors Mateo sėkmingai atlieka užduotį, smegenų audinys laiku neištirpsta ir įkaitinta kaukė uždengia jo veidą, šitaip nužudydama Mateo. Toliau Gabriela pakabinama ant grandinių ir pradedama veikti radiacija. Jai paskirta užduotis – išsilaisvinti naudojant plaktuką, kurio pagalba sulaužytu surakintas galūnes, kad pavyktų jas ištraukti iš grandinių. Jai pavyksta, tačiau prieš Amandai nuvežant ją į ligoninę, Parkeris grasindamas ginklu priverčia juos paleisti Ceciliją.

Cecilija nužudo Gabrielą, sulaužydama jai kaklą, ir atskleidžia, kad ji paskambino Parkeriui, kad jis ją išgelbėtų. Ji priverčia Džoną grandinėmis įsipainioti į jai skirtus spąstus. Išgirdusi lauke Karlosą, Cecilija jį paima ir prirakina jį priešais Džoną. Spąstai pradeda juos skandinti krauju. Parkeris ir Cecilija nueina į valdymo kambarį pasiimti iš savo apgautų pacientų pavogtų pinigų, tačiau paspęsti spąstai uždaro ir užrakina duris, išlaisvina Džoną ir Karlosą. Praeities intarpas atskleidžia, kad Diegas išdavė visus apgavikus, įskaitant Parkerį ir Henrį, ir kad Cecilijos skambutis Parkeriui buvo Džono plano dalis. Valdymo kambarį pradeda pildyti mirtinos cheminės dujos; vienintelė atokvėpio galimybė – ventiliacijos anga, į kurią telpa tik vieno žmogaus galva. Cecilija pradeda su Parkeriu kovoti, kol Cecilija jį nužudo. Įkišus galvą į angą Ceciliją lieka stebėti, kaip Džonas, kartu su Amanda ir Karlosu išeina iš patalpų, palikdami ją įkalintą.

Kiek vėliau Henris pabunda vonios kambaryje, kuriame stovi Džonas ir Markas Hofmanas, o prie jo pilvo primontuotas aparatas.

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – veikėjas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. SAW X (18)“. British Board of Film Classification. 2023-09-14. Suarchyvuota iš originalo 2023-09-04. Nuoroda tikrinta 2023-09-15.
  2. 2,0 2,1 Saw X (2023) - Financial Information“. The Numbers. Suarchyvuota iš originalo 2023-09-29. Nuoroda tikrinta November 16, 2023.
  3. 3,0 3,1 Saw X. Box Office Mojo. Suarchyvuota iš originalo 2023-01-16. Nuoroda tikrinta 2023-11-16.
  4. Vlessing, Etan (2023-07-20). „Tobin Bell Becomes Desperate Jigsaw Killer in Saw X First-Look Image“. The Hollywood Reporter. Suarchyvuota iš originalo 2023-07-21. Nuoroda tikrinta 2023-07-20.
  5. Hassenger, Jesse (2023-10-06). „Saw X Might Be the Best Saw Movie Ever. How Did That Happen?“. GQ (amerikiečių anglų). Suarchyvuota iš originalo 2023-10-23. Nuoroda tikrinta 2023-10-22.
  6. Murphy, J. Kim (2023-12-12). Saw XI Announced for September 2025 Release Date“. Variety. Nuoroda tikrinta 2023-12-12.