Pagalbos aptarimas:Paveikslėliai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kokia licencija tinkama[redaguoti vikitekstą]

kokia licencija tiktų Vaizdas:Donoro_kortele.jpg - oficialiai LR naudojamos donoro kortelės vaizdui? Iš anksto dėkoju.

Įprastas autorių teisių statusas[redaguoti vikitekstą]

Kaip suzinoti paveikslėlio autorinių teisių statusą? paveikslėlis [1] ačiū

Jei svetainėje, kurioje paveikslėlis laikomas, nėra aprašyta jokių autorinių teisių išimčių, paveikslėlio be raštiško savininkų sutikimo naudoti negalima (išskyrus sąžiningą naudojimą, kuris gali būti taikomas logotipams, programinės įrangos vaizdams, vėliavoms ir pan). Jei autorinės teisės svetainėje apibrėžtos, jomis ir reikėtų vadovautis. knutux 13:51, 10 Lapkričio 2005 (EET)

Kaip elgtis su dovanotais darbais[redaguoti vikitekstą]

Ar Wikipedijai gali dovanoti fotografijas profesionalūs fotografai? Ir kaip tai realizuoti praktikoje, kad vėliau nekiltų problemų dėl autorinių teisių. Ne kiekvienas turės noro pereiti visas įkėlimo į wiki procedūras. Ar užtenka žodinio tokio fotografo pareiškimo ir Wikibendruomenei belieka pasitikėti tuo naudotoju, kuris tokią nuotrauką įkels, nurodęs tikrąjį nuotraukos autorių? Sutikime, profesionalūs fotografai Vikipedijai gali padovanoti puikių (ir reikalingų) vaizdų. Ar toks paveikslėlių gavimo būdas yra taikomas wikyje? Cajetonas 15:10, 8 Kovo 2006 (EET)

Svarbiausia įkeliant paveikslėlį "įrodomumas" - kad kilus klausimui, būtų nesunku įrodyti, kad teisių tikrai atsisakyta. Taigi, žodinis sutikimas labai slidu - tiktų nebent jei visiškai pasitiki tuo fotografu ir esi tikras, kad prireikus jis tikrai prisimins teisių atidavimą ir paliudys raštiškai. Bet šiaip, bent jau aš nelabai įsivaizduoju kaip atrodytų raštiškas sutikimas - gi nereikalausi iš žmogaus eiti pas notarą dėl kiekvienos nuotraukos. knutux 07:49, 9 Kovo 2006 (EET)
Būtų geriau, jei su autoriumi bendrautume ne žodžiu, bet (el.) paštu. Redaktorius, įkėlęs tokią nuotrauką, turėtų išsaugoti susirašinėjimą. --Mykolas OK

Wikimedia Commons yra tokia autorinių teisių dalis, kaip NASA: This file is in the public domain because it was created by NASA. NASA copyright policy states that "NASA material is not protected by copyright unless noted". (NASA copyright policy page or JPL Image Use Policy). Vaizdo su lietuviškais paaiškinimais nelabai verta kelti į Commons, o LT wiki tokios licenzijos kaip ir nėra. Kaip siūlysite elgtis? Linas_M 13:47, 23 Birželio 2006 (EEST)

Labai paprasta - parašai {{PD}} ir detalų komentarą apie NASA (nuoroda iš kur paimta, parašymas kas perdaryta ir pan). Jei norisi daryti teisinguoju būdu, galima susikurti naują šabloną template:PD-NASA. knutux 13:56, 23 Birželio 2006 (EEST)

midom nuotraukos pasauliui[redaguoti vikitekstą]

http://www.flickr.com/photos/midom/ - jo teigimu visos laisvo naudojimo. Dirgela 22:50, 17 Liepos 2006 (EEST)

Promo ir promotional[redaguoti vikitekstą]

{{Promophoto}} ir {{Promotional}} atrodo yra vienodos licencijos, todėl siūlau iš angliškos pRomophoto daryti redirectą į išvertą į lietuvių kalbą. --Atlantas 10:22, 2007 Vasario 23 (EET)

[redaguoti vikitekstą]

Gal kas galėtų paaiškinti šią licenzija ( Linas_M 20:22, 2007 Gegužės 21 (EEST) ):

Copyrighted

This is a logo of the Olympic Games, and is protected by copyright and/or trademark. It is believed that the exhibition of low-resolution images of logos

qualifies as fair use under United States copyright law. Any other uses of this image, on Wikipedia or elsewhere, may be copyright infringement. Certain commercial use of this image also may be trademark infringement. See Wikipedia:Non-free content and Wikipedia:Logos.

Use of the logo here does not imply endorsement of the IOC by Wikipedia or the Wikimedia Foundation, nor does it imply endorsement of Wikipedia or the Wikimedia Foundation by the IOC.

To the uploader: please add a detailed fair use rationale for each use, as described on Wikipedia:Image description page, as well as the source of the work and copyright information.

Na tiesiog patikslinta šablono {{logo}} versija, skirta olimpinių žaidynių emblemom. Manau, kad lietuviškoj wiki užtenka naudoti {{logo}} šabloną. Hugo.arg 20:27, 2007 Gegužės 21 (EEST)
Supratau. Dekui. Linas_M 20:31, 2007 Gegužės 21 (EEST)

Šiuo metu nebėra galiojančių GIF patentų. Gal jau galima pašalinti tą punktą apie GIF? Netgi Free Software Foundation dabar nebeprieštarauja GIF naudojimui. Mithrandir 10:57, 2007 lapkričio 1 (EET)

Kaip suteikti paveikslėliams teises?[redaguoti vikitekstą]

Niekaip nesurandu ir nepadarau paveikslėliams teisių - ji pastoviai ištrina. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Chip Wolt (aptarimasindėlis)

Nurodykite paveikslėlio licenciją. Jei tai jūsų daryta nuotrauka, licenciją nurodykite {{GFDL-self}}. --Homo 12:49, 2008 gruodžio 26 (EET)

2009 gegužę Vikimedijos fondas priėmė spendimą[2], kad visos iliustracijos visuose projektuose turi būti licencijuojamos remiantis dviguba licencija GFDL ir Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 (ta pati kaip tekstui).

Senesniems paveiksliukams, kurie atitinka kriterijus irgi pakeistos licencijos, bent jau EN ir RU vikiuose kur žiūrėjau (sąlygos en:Wikipedia:Image_license_migration#Media_file_relicensing_criteria. Bet pavyzdžiui visi paveiksliukai įkelti pagal lietuviška {{GFDL}} arba {{GFDL-self}} po rugpjūčio 1 dienos jau nebegali būti dvigubai licencijuojami.

Reikia kažkas daryti ir pas mus. Vienas iš variantų būtu modifikuoti esamus {{GFDL}} arba {{GFDL-self}} kaip kad padaryta angliškoje vikipedijoje pridedant „migration=statusas“ en:Wikipedia:Image_license_migration#Media_relicensing_process, tačiau rankinis kiekvieno paveiksliuko peržiūrėjimas ir nustatymas ar galima dvigubai licencijuoti labai jau ilgas darbas. Pvz.: rusai padarė paprasčiau, automatiškai pakeitę visus {{GFDL-self}} į {{self|GFDL|CC-BY-SA-3.0}} ru:Википедия:Перевод_GFDL-файлов_на_лицензию_CC-BY-SA-3.0.

Kitas dalykas, ką daryti su naujai įkeliamais paveikslėliais, kad būtu atspindėtos abidvi licencijos. Paprasčiausias būdams matyt būtu primygtinai rekomenduoti naudotis naujai sukurtu {{self|cc-by-sa-3.0|GFDL}} arba kaip kitaip pavadintu šablonu kuris savyje talpintu abidvi licencijas ir atitinkamai pakeiti tekstą Pagalba:Paveikslėliai ir kituose puslapiuose ir šablonuose kur šiuo metu rekomenduojama naudotis {{GFDL-self}} --Justass 11:25, 2009 rugsėjo 14 (EEST)

Įmonės logotipo įkėlimas[redaguoti vikitekstą]

Noriu įkelti savo įmonės, kurios aprašymą įkėliau "smėlio dėžėje" logotipą. Ką turėčiau daryti? Logotipas priklauso įmonei, kurios aprašymas bus įkeltas.


  • man vistiek neaisku kaip ikelti paveixleli (logotipa)

Ir man neaišku, kaip įkelti paveikslėlį iš mano asmeninio archyvo. Kaip išspręsti licenzijavimą, jei tai nelogotipas?

Dar karta apie paveikslėlius[redaguoti vikitekstą]

Man neaišku kaip įkelti paveikslėlį. Pateiksiu klausimus praktiškai

Parašyta biografija apie šachmatininką. Šeima, ar šachmatų klubas savo archyvuose turi jo nuotraukų ir siūlo jas įkelti, tačiau nuotraukos autorius, arba nežinomas, dabartinių naujųjų šachmatų klubo darbuotojų pamirštas, arba nuotraukos esančios šeimos albume yra darytos fotoatelje ir dar tiksliai nežinoma, kada ir kokioje fotoatelje, ir darbuotojo dariusio fotografiją pavardė nežinoma, ir dar - darbuotojas tą dieną, daręs fotografija, jau joje nebedirba ir nežinoma nei kur gyvena, tad paprašyti jo leidimo praktiškai neįmanoma ir ar iš viso tokio atelje darbuotojo reiktų prašyti leidimo t.t.

Praktiškai daugumą nuotraukų apie žmogų tokios ir yra ir dėl tos priežasties daugumą Lietuvos šachmatininkų biografijų stypso be nuotraukų. Gal kas galite paprastai ir aiškiai paiškinti, kaip minėtais atvejais reiktų elgtis, norint įkelti fotografijas į biografijas vikipedijoje? Gal čia viskas paprasta?--AndriejūnasK (aptarimas) 11:58, 3 spalio 2016 (EEST).[atsakyti]

Geriausias kelias būtų eiti į commons.wikimedia.org ir pasiskaityti pagalbos puslapius, jei skaitote anglų kalba. Ten šis klausimas yra išgvildentas detaliai. Greičiausiai rasite atsakymą, kad jei autorius ir autorinių teisių statusas neaiškus tai tokios nuotraukos nereikėtų kelti į Vikipediją.--Dirgela (aptarimas) 19:05, 3 spalio 2016 (EEST)[atsakyti]
Autorių teisės galioja autoriniam darbui, konkrečiai fotografijų atveju tai apibrėžiama: „pasižymintis kompozicijos, objektų parinkimo ar jų užfiksavimo originalumu“ (Link, 2. strp.). Gana akivaizdu, kad įvairios paso, grupinės informacinio pobūdžio, "iš mokslų", "iš atostogų" nuotraukos šiai kategorijai nepriklauso. Atitinkamai, bet kokį tokio darbo panaudojimą apsprendžia savininko turtinės teisės ir publikuojant ją reikėtų nurodyti savininką (pvz., „iš asmeninio V. Pavardenio(-ės) archyvo“). Autorystę pageidautina nurodyti, bet jei ji nežinoma, tai nežinoma. Taip pat, jei savininkas leidžia, galima tokiai nuotraukai suteikti Creative Commons licenziją.
Bet kuriuo atveju siūlau visų pirma remtis savininko teise į fotografiją, o po to žiūrėti, ar ši teisė nesikerta su autoriaus, gretutinėmis arba asmens duomenų apsaugos teisėmis.--SubRE (aptarimas) 11:57, 4 spalio 2016 (EEST)[atsakyti]
Palyginimui: 1983 m. Amsterdamo maratonas. Nuotrauka daryta ne per seniausiai. Autorius nežinomas. Viešam naudojimui licenziją suteikė savininkas Nyderlandų nacionalinis archyvas. Taip pat, 1964 m. nuotrauka, vaizduojanti konkrečius žmones.--SubRE (aptarimas) 11:29, 24 spalio 2016 (EEST)[atsakyti]

Perkėlimas iš kitų Viki[redaguoti vikitekstą]

Parašyta apie licencijas, bet nieko nėra KAIP tai daryti. Pvz., kur rasti informacijos, kaip žingsnis po žingsnio perkelti paveikslėlį, sakykim, iš latvių Viki į lietuvių (kai Wikimedia commons nėra) ?--Ed1974LT (aptarimas) 20:56, 4 gegužės 2017 (EEST)[atsakyti]

Sporto komandų logotipai[redaguoti vikitekstą]

Sukūriau kelių Lietuvos krepšinio klubų puslapius lietuviškoje Wikipedijoje, įkėliau logotipus, nes jie gali būti viešai naudojami, tačiau jie buvo pažymėti, kaip neatitinkantys licencijos. Ką daryti, kad juos legalizuoti?

Logotipus reikėtų kelti tiesiai į lietuviškąją Vikipediją, pažymint {{logo}}. --Homo ergaster (aptarimas) 13:29, 18 vasario 2021 (EET)[atsakyti]

Kur gauti instrukcijas kaip būtent į lietuvišką kelti? Nes dabar įkėliau į pasaulinę, standartines įterpimo funkcijas naudodamas ir ten jau trinti nori. CureLT (aptarimas)

Tiesiog pasinaudokite Specialus:Įkėlimas. Yra kairėje pusėje nuoroda "Įkelti failą". --Homo ergaster (aptarimas) 17:34, 18 vasario 2021 (EET)[atsakyti]

Autorių teisių apsaugos terminai[redaguoti vikitekstą]

Daugelis tikriausiai girdėję tik apie 70 m. terminą, tačiau galimi ir kitokie terminai (žr. https://cc.lnb.lt/ar-autoriaus-teises-tebegalioja/). --Homo ergaster (aptarimas) 10:48, 18 birželio 2021 (EEST)[atsakyti]

Paveikslėliai su leidimu[redaguoti vikitekstą]

@Homo ergaster: Sveiki, kaip tvarkytis tokioje situacijoje kai tarkim turiu raštišką (email) leidimą panaudoti nuotrauką? Nematau licencijos drop-down'e tinkamo pasirinkimo. Ką daryti su raštišku leidimu - kažkur jį užkrauti ar kaip? --Wolfmartyn (aptarimas) 13:18, 13 vasario 2023 (EET)[atsakyti]

Sveiki, reikėtų, kad tas leidimas visiems būtų matomas. Gal https://archive.org/upload/ būtų galima įkelti. Formaliai tokios situacijos kaip ir nėra reglamentuotos. Vėlgi reikėtų žiūrėti, kokiomis sąlygomis leidžia panaudoti. Homo ergaster (aptarimas) 13:23, 13 vasario 2023 (EET)[atsakyti]

Vikitekoj yra Volunteer Response Team, atsakinga už tokių leidimų peržiūrėjimą. Hugo.arg (aptarimas) 13:25, 13 vasario 2023 (EET)[atsakyti]