Nyderlandų transportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Riderkerko autostradų susikirtimas.
Viena iš daugelio fietsstraat gatvių, kuriose dviračiai turi pirmenybę prieš kitas transporto priemones.

Nyderlanduose yra didelis gyventojų tankis ir aukštas išsivystymo lygis, dėl to didelę ekonomikos dalį sudaro transportas.

Šalis kreipia didelį dėmesį į transporto sistemos kokybę, o 2014-2015 m. ataskaitoje Pasaulio Ekonomikos Forumas Nyderlandų transporto sistemą įvertino kaip 4 geriausią visame pasaulyje.[1]

Sausumos keliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šalyje nutiesta 139 000 km ilgio kelių, iš kurių 3 530 km yra greitkeliai. Pagal šių kelių tankumą Nyderlandai yra vieni lyderių pasaulyje ir lenkia tokias šalis kaip Vokietija ar Prancūzija.

Nuo 1950 m. šalies keliai buvo sparčiai vystomi ir šiuo metu jais kasmet nuvažiuojama apie 200 milijardų kilometrų.[2]

Pats populiariausias kelias šalyje yra A13 autostrada tarp Hagos ir Roterdamo. Juo kasdien pravažiuoja apie 140 000 transporto priemonių. Plačiausias kelias Nyderlanduose yra A15/A16 autostrada, turinti 16 juostų.

Dviračių transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dviračių transporto sistema šalyje yra ypatingai gerai išvystyta ir plačiai naudojama. 27 % visų kelionių Nyderlanduose vyksta dviračiais. Tai yra didžiausia dalis visame pasaulyje.[3] 36 % Šalies gyventojų įvardija dviračius kaip pagrindinę jų transporto priemonę eilinę dieną.[4] 85 % Nyderlandų gyventojų turi bent vieną nuosavą dviratį. Iš viso skaičiuojama, kad šalyje yra apie 18 milijonų veikiančių dviračių.[5] Tuo tarpu šalyje registruotų motorinių transporto priemonių yra mažiau – 11,3 milijono.

Geležinkelių transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šalies traukiniais nukeliaujama daugiausiai atstumo.[6] Šalies geležinkelių sistemą sudaro virš 7 000 km ilgio linijų, iš kurių trečdalis yra elektrifikuotos. Šalies geležinkelių sistema labiausiai orientuota į keleivių pervežimą ir turi apie 400 stotelių. Geležinkelių infrastruktūra rūpinasi viešoji įmonė ProRail, o keleivių paslaugomis – valstybinė įmonė Nederlandse Spoorwegen.

2015 m. tyrimas įvardijo Nyderlandų ir Suomijos traukinių sistemas kaip pačias efektyviausias pagal kainos ir kokybės santykį.[7]

Šalyje veikia dvi metro sistemos – Amsterdamo metro ir Roterdamo metro. Pirmoji atidaryta 1977 m. ir turi 5 linijas, Roterdame metro atidarytas 1968 m. ir šiuo metu taip pat naudojasi 5 linijomis.

Oro transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis šalies oro uostas yra Amsterdamo Schipcholo oro uostas, esantis apie 9 km nuo sostinės. 2018 m. jis aptarnavo 71 053 157 keleivius ir buvo trečias pagal šį rodiklį visoje Europoje.[8] Šis oro uostas aptarnauja 326 maršrutus visame pasaulyje yra antras pasaulyje pagal pasiekiamumą.

Pagrindinės šalies avialinijos yra KLM Royal Dutch Airlines. Jos įkurtos 1919 m. ir yra seniausios pasaulyje.

Vandens transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nyderlanduose veikia 13 jūrų uostų, iš kurių trys yra tarptautiniai. Roterdamo uostas 2013 m. perkrovė 440 milijonų metrinių tonų krovinių ir pagal tai jis buvo pats didžiausias Europoje ir 8 pasaulyje.[9] Amsterdamo jūrų uostas yra 5 pagal dydį Europoje.

Dėl Reino ir Maso upių Roterdamas turi puikų vandens susisiekimą su Europos šalimis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]