Guardium

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Guardium
Bendra informacija
GamintojasIzraelis G-NIUS
Metai2008
Chronologija
Kėbulas ir važiuoklė
KlasėBepilotis automobilis
Variklis ir transmisija
Variklis (-iai)Lombardini dyzelis
Išmatavimai
Ilgis2,95 m
Plotis1,8 m
Aukštis2,2 m
Svoris1,4 t
Kita informacija

Guardium – bepilotė antžeminė transporto priemonė, karinis robotas-patrulis, kurį naudoja Izraelio ginkluotosios pajėgos patruliuoti Izraelio pasienyje prie Gazos ruožo.[1] Veikia autonominiu režimu be žmogaus įsikišimo arba gali būti valdomas nuotoliniu būdu.[2]

„Guardium“ pagamintas 2008 m. Izraelio kompanijos „G-NIUS Unmanned Ground Systems“. Gali pavaduoti žmones vykdant pavojingas užduotis, taip sumažinant žuvusiųjų skaičių. Patruliavimo darbuose pakeičia karius, kuriems nuolat kyla grėsmė būti užpultiems ar pagrobtiems teroristų.

Charakteristikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Padidinto pravažumo keturratis „Guardium“ apsaugotas lengvais šarvais, yra vidutinio dydžio karinis automobilis – 2,95 m ilgio, 1,8 m pločio ir 2,2 m aukščio, sveriantis 1,4 t. Gali pervežti 300 kg svorio krovinį. Turi keturtaktį dyzelinį variklį Lombardini, išvystantį greitį iki 80 km/h. Gali būti komplektuojamas su termovizine ir vaizdo kameromis, jautriu mikrofonu, garsiakalbiu, vaizdo ir priešo ugnies jutikliais, gynybine ginkluote ir neletalinio poveikio priemonėmis.[3] Įranga skirta pastebėti sienos pažeidėjus tamsoje, atremti netikėtas atakas, tačiau pirminė paskirtis yra žvalgyba, autokolonų lydėjimas ir apsauga. Mašinai išsukus iš nustatyto maršruto, kamerų pagalba ji gali judėti bet kokiame reljefe ir nepriklausomai nuo oro, sunkumų nesudaro ir miestų teritorijos. Patruliuodama ji gali sekti iš anksto nustatytu kursu ar būti valdoma nuotoliniu būdu iš komandinio centro, esančio toli nuo karo veiksmų zonos.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. May, Adam. „Phantom on the fence“. Israel Defense Forces. Nuoroda tikrinta 2014-11-12.
  2. Tarantola, Andrew. „This Unmanned Patroller Guards Israeli Borders for Days on End“. GIZMODO.
  3. Xin, Liu. „The Latest Status and Development Trends of Military Unmanned Ground Vehicles“. IEEE Xplore. Nuoroda tikrinta 2014-10-29.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]