Pereiti prie turinio

Artemisiono bronza

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Artemisiono bronza“
Nacionalinis Atėnų archeologijos muziejus
(2,09 m, varis)

Artemisiono bronza – klasikinio Sen. Graikijos laikotarpio V a. pr. m. e. bronzinė statula, vaizduojanti, spėjama, dievą Dzeusą arba Poseidoną.

Apie skulptūrą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Artemisiono bronza“ (ar „Artemisiono Dzeusu“ ir „Artemisiono Poseidonu“) vadinama statula rasta Egėjo jūroje prie šiaurinio Eubojos salos Artemisiono iškyšulio. Ji rasta nuskendusio laivo liekanose kartu su kitomis dviem bronzinėmis skulptūromis. Spėjama, kad laivas priklausė romėnams, kurie bandė išplukdyti grobį, tačiau jų laivas sudužo prie Artemisiono iškyšulio. Liekanas 1926 m. atrado pinčių ieškotojai.

„Artemisiono bronza“ datuojama sukurta apie 460−450 m. pr. m. e. Skulptūroje pavaizduota didesnė nei natūralaus žmogaus dydžio barzdoto dievo figūra judesyje. Jo kairė ranka ištiesta į priekį, o dešinė užsimojusi metimui: žaibo (Dzeuso atveju) arba trišakio (Poseidono atveju). Figūros akyse tikriausiai buvo įstatyti kristalai arba stiklo gabaliukai (pradingę). Figūra pavaizduota anatomiškai tiksliai, išskyrus rankas, kurios yra per ilgos. Bet taip tikriausiai buvo padaryta skulptoriaus nuožiūra. Dėl aukšto skulptūros meninio atlikimo lygmens spėjama, kad ją sukūrė kuris nors garsus Sen. Graikijos skulptorius, pvz., Kalamis.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]