Aptarimas:Pagrindinis puslapis/Mandagumo formų naudojimas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Mandagesnė forma[redaguoti vikitekstą]

Grįžtant prie Tu ar Jūs kreipinio: Vikipedija atrodytų daug rimčiau, jei į skaitytoją kreiptusi mandagesne forma. Dabar ji primena vaikišką knygelę. --Mykolas OK

Tai siejasi su anksčiau mano pasiūlyta sakinio pradžia "Sveiki atvykę ... Jūs!" --JonasS 15:47, 13 Gruodžio 2005 (EET)
Kaip jau esu minėjęs kreipinys "tu" ar "jūs" savaime nėra nei mandagūs, nei nemandagūs, o jų mandagumas priklauso nuo konteksto - kreipdamiesi į draugą "tu" turbūt nenorite pasirodyti nemandagūs? O Vikipedija yra būtent tas kontekstas, kuriame dalyviai suprantami kaip draugai, todėl niekaip neįžvelgiu čia problemų su mandagumu. O dėl sveiki atvykę pilnai sutinku, bet išlaikant tą patį stilių "jūs" siūlyčiau rašyti iš mažosios kaip paprastą daugiskaitą. Dirgela 16:59, 13 Gruodžio 2005 (EET)
O taip - čia jau mano kaltybė - instinktyviai parašiau iš didžiosios. Turėtų būti "jūs!" Čia tuo atveju, jei priimame pradinį kreipimąsi "sveiki atvykę", nes tuo atveju išlaikomas formų suderinimas.

Visgi geriau įsigilinus, tai tinkamesnė yra daugiskaitinė forma, kuri vartojama ir kitakalbėse VP, nes pradžioje į nepažįstamą asmenį kreipiamasi pagarbiau nei į nepažįstamą, todėl įvadiniuose puslapiuose daugiau pagarbos nekenktų. Diskusijų, bendravimo ir Bendruomenės forumo puslapiuose dėl bendravimo kreipinių galima nediskutuoti, kadangi bendraujama su (sąlyginai) pažįstamais asmenimis, kurie paprastai neįsižeistų dėl vienaskaitinio kreipinio;

bet kalbant apie visiškai nepažįstamus asmenis, nepriklausomai nuo jų amžiaus, pagarbesnė forma yra JŪS. Tai ypač išryški įvairiose nuorodose kaip antai "Taip pat žiūrėkite" (vietoj "Taip pat žiūrėk") ir kt. --Ooom 22:46, 8 Birželio 2006 (EEST)

Juk čia yra lyg skelbimas, kažkas panašaus į "Welcome to Texas". Ši tekstą mato masės žmonių, tai "jūs" naudojamas kreipiantis į žmonių grupę, o ne į vieną pagarbiai. Aš taip manau. Ir dar užrašas "Sveiki atvykę" manau netinka. Atrodo, kad čia kiekvienas užsukęs apsigyvena. Reikėtų kažko panašaus į "Malonu, kad lankotės lietuviškojoje Vikipedijoje...". extate 23:40, 8 Birželio 2006 (EEST)