Aptarimas:Moldavų kalba

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

"Lingvistiniu požiūriu" moldavų kalba gali būti tiek atskira kalba, tiek rumunų dialektas tiek dar balažino kas, priklauso tik nuo lingvisto. Dirgela 18:28, 21 Bir 2005 (EEST)

"Lingvistinį požiūrį" galima pakeisti kokia nors tinkamesne fomuluote. Tačiau vistiek būtina šitame straipsnyje paminėti, kad moldavų kalba yra identiška rumunų kalbai (o atskira kalba vadinta ir tebevadinama tik dėl politinių priežasčių). Skirtumai tarp jų - maždaug kaip tarp lietuvių (literatūrinės) ir aukštaičių. User:Nevidonas
Jeigu skiriasi vienas žodis kalbos yra identiškos ar ne? O jeigu 10, 100 arba 1000? Koks būtų identiškumo kriterijus? "Kalba" paprastai siejama su savarankiškumu ir atskirumu, o "tarmė" su priklausomumu ir bendrumu. Abu jie dažnai vartojami turint politinę potekstę. Dėl to nematau priežasčių "kalbą" keisti į "tarmę" ar pabrėžti jos "netikrumą" vien todėl, kad tai susiję su politika ar istorija. Tokių "problematiškų" kalbų Europoje yra ir daugiau, nekalbant apie pasaulį. O skirtumai tarp lietuvių (literatūrinės) ir aukštaičių pilnai pakankami skelbti jas atskiromis kalbomis jei tik noro būtų. Beje, nepamirškim, kad lietuvių (literatūrinė) kalba irigi atsirado dėl "politinių priežasčių" XIX a.pb.-XX a.pr. Dirgela 5 Liepos 2005 13:10 (EEST)
Manau, kad kalbos statusą suteikia patys kalbantieji, o ne didesnės panašios kalbos atstovai. Atitinkamai, ukrainiečių ir baltarusių kalbos nėra rusų kalbos tarmės, nors kai kurie rusai taip skelbia, bulgarai vertina makedonų kalbą kaip savo kalbos tarmę, tai ir su moldavais tas pats - rumunai vertina juos kaip tarmininkus, o jeigu patys moldavai traktuoja savo kalbą kaip atskirą, o ne kaip rumunų kalbos tarmę, tuomet ji vertintina kaip atskira kalba.
O apskritai, kalbų formavimasis daugeliu atvejų turi politinę potekstę - taip ir portugalai atsiskyrė nuo ispanų, ir slavų kalbos formavosi pavalstybiui (pvz., serbus ir chorvatus išskyrė paskui religiją parėjusios rašto sistemos, panašiai kaip ir su hindi bei urdu kalbomis), o žemaičiai teturi tarmės statusą.

Kas dėl žemaičių - pasižiūrėkit angliškoj pusėj, ten aprašyta "žemaičių kalba" :) Į šį straipsnį įrašiau duomenis iš gyventojų surašymo, kad 2/3 moldavų teigia, kad jų gimtoji kalba - "rumunų". Kol kas to, manau, pakanka, tegu jie patys sprendžia.

ČIa tai gal ir gerai, bet šiaip surašymai nevisada labai tikslią informaciją duoda. Pažiūrėkit per paskutinį Lietuvos surašymą nebuvo galima pasiskelbti tautybe "žemaitis". Negi tai įrodymas, kad nėra Lietuvoj manačių, kad jų tautybė žemaičiai? Tiesiog statistikos departamentas taip nusprendė.Dirgela 6 Liepos 2005 17:28 (EEST)

Pažūrėkit čia: http://mo.wikipedia.org/wiki/Паӂина_принчипалэ

Parašyta: „Šioje Vikipedijoje puslapių redagavimas sustabdytas, kol bus nuspręsta, ką daryti.” Ir tai padaryta rumunų kalba! Žiūrėkite viršuje. Kiekvieno moldaviško puslapio viršuje pajuodintu šriftu galima perskaityti tokį užrašą rumunų kalba: „Jei norite peržiūrėti šį puslapį lotyniška abėcėle, pereikite į Vikipediją rumuniškai.” Ir duota nuoroda į Vikipediją rumunų kalba.

Manau, šie pavyzdžiai pakankamai iškalbingi. Kaip tik dabar rašau straipsnį apie rumunų kalbą, ir nematau prasmės postringauti apie tai, ko nėra.

P.S. Pamiršau pasirašyti. Čia byvo Ąžuolas 12:33, 13 Kovo 2006 (EET)Ąžuolas

Gal tai ir iškalbingas faktas, bet ar verta tai paminėti straipsnyej nesu tikras, o dėl straipsnių apie tai ko nėra tai nesutinku - va aš manau, kad dievo nėra, bet nei kiek neprieštarauju, kad būtų toks straipsnis :))) Dirgela 19:59, 13 Kovo 2006 (EET)

Moldavų kalba atsirado 1940 metais, stalinui užgrobus dabartinės moldavijos teritoriją ir sukūrus Moldavijos TSR. O moldavų kalba tapo "politizuota kalba". Iki 1940 metų tokios kalbos visai nebuvo, buvo bendra rumunų. Jei ne stalinas ir sekęs moldavijos sukūrimas, tokios kalbos visai nebūtų.

taip taip - jei bobutė būtų diedukas... :) Kas norėta pasakyti nelabai supratau? --Dirgela 22:59, 2007 Gegužės 22 (EEST)

Man neaišku, kas straipsnyje nėra neutralu. Prašom pakomentuoti. --Ąžuolas 19:46, 2009 sausio 13 (EET)