Ženklas Chasano mūšių dalyviui

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ženklas „Chasano mūšių dalyviui“ (rus. Знак «Участнику Хасанских боёв») – TSRS apdovanojimas, antkrūtininis atminimo ženklas, kuriuo buvo apdovanoti visi asmenys, dalyvavę Chasano mūšiuose.

Ženklas buvo įsteigtas 1939 m. birželio 5 d. TSRS Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo nutarimu „Об увековечении памяти героев Хасана“ ('Apie Chasano didvyrių atminties įamžinimą').

Apdovanojimo kriterijai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal ženklo „Chasano mūšių dalyviui“ nuostatus ženklu buvo apdovanoti:

  • DVRA, Karinio jūrų laivyno ir pasienio kariuomenės kareiviai, vadai ir viršininkai, kurie tiesiogiai dalyvavo Chasano mūšiuose.
  • štabų ir užnugario įstaigų kariškiai, taip pat vadų ir viršininkų šeimų nariai, kolūkiečiai, prekybos laivyno darbuotojai ir kiti, buvę kovos veiksmų zonoje ir tiesiogiai dalyvavę 1-osios atskirosios Raudonosios vėliavos armijos kovinių veiksmų palaikyme ar prižiūrėję sužeistuosius laikotarpį nuo 1938 m. liepos 29 iki rugpjūčio 11 d.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ženklas yra ovalios formos, reljefiškas. Ženklo centre yra kario su šautuvu, stovinčio Zaoziornojės sopkos viršūnėje prie raudonos vėliavos ir sviedžiančio granatą, figūra. Vėliavos atvaizdas padengtas raudonu emaliu, joje – auksinė penkiakampė žvaigždė. Ženklo apačioje reljefinis užrašas Хасан ('Chasanas'), dar žemiau – raudono emalio juosta auksiniu apvadu, su data „6 VIII-1938“. Ženklo šonai įrėminti ornamentais: kairysis – ąžuolo lapais, dešinysis – lauramedžio lapais.

Ženklo aukštis 38 mm, skersmuo – 27 mm. Antroje pusėje įsriegtas strypelis su veržle, kuriais prisegamas prie drabužių[1]. Ženklas gamintas iš spalvotojo metalo, paauksuotas.

Apdovanotieji šiuo ženklu neturėjo jokių lengvatų ar privilegijų.

Papildomi faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. vasarą kasinėjant (kariniai archeologiniai tyrimai) buvusios Možaisko fronto linijos (1941 m. ruduo) vietas buvo aptiktas 21 ženklas „Chasano mūšių dalyviui“. Manoma, kad tai vietos, kur kovėsi 32-osios šaulių divizijos daliniai. Šios divizijos kariai kariavo prie Chasano.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]