Vikipedija:Administravimo kritika/Archyvas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Įtartini administratorių veiksmai[redaguoti vikitekstą]

1. Kodėl administratoriai redaguoja užrakintus puslapius be išankstinio aptarimo? --JonasS 11:37, 5 Vasario 2006 (EET)
Būtų įdomų pavyzdžiai, kai administratorių dedami ginčytini keitimai užrakintuose puslapiuose. Nes jei keičiami trivialūs dalykai ar šiaip niekam nekeliantys abejonių dalykai, nelabai matau problemą. knutux 17:59, 5 Vasario 2006 (EET)
2. Kodėl blokuojami registruoti vartotojai be įspėjimo jų aptarimų puslapiuose? --JonasS 11:37, 5 Vasario 2006 (EET)

User:Atlantas - dėl teisių apribojimo[redaguoti vikitekstą]

Prašymas (bent laikinai, kol nurims emocijos ir visi pergalvos savo žodžius) apriboti Atlantui administravimo teises, nes jo pasisakymai paskutinę dieną buvo įžeidžiantys, o veiksmai netinkami, o požiūris nesiderina su Vikipedijos samprata. Tai netrukdys jam toliau tobulinti Vikipediją, ir jo pagalba išliks veiksminga. --JonasS 09:50, 13 Sausio 2006 (EET)

Deja, niekas iš mūsų neturi teisės apriboti teises (tik suteikti). Tikriausiai apribojimo teisę turi tik "ūkvedžiai" (steward). Dėl pačio prašymo - nelabai matau argumentus pagrindžiančių įrodymų, šis prašymas panašesnis į jausmų protrūkį. knutux 09:54, 13 Sausio 2006 (EET)
Nežinau kodėl taip pasirodė, bet man atrodė, kad aš tik gyniau savo teisę į privatumą, o jei ką nors įžeidžiau atsiprašau. Tiesa, man priešingai pasirodė Ooom naudotojo elgesys netinkamas (net gi specialiai įžeidžiantis), bet aš nieko nesiėmiau ir savo administratoriaus teisių neperžengiau (gyniausi kaip naudotojas, o ne kaip administratorius, tiesiogiai tai su adminitratoriaus teisėmis tai nesusija), todėl nesuprantu priežasčių. Atlantas 10:07, 13 Sausio 2006 (EET)
Gaila, kad kilo toks konfliktas - gal jį sprendžiant, dabar tik (formalumo dėlei) parašome po įspėjimą abiems: Atlantui ir Ooom (nes mes gi ne teismas, kad kaltų ieškotume, o po apatinius knaisiotis nė vienas nenorime) - ir pasistengiam tai užmiršti? --JonasS 10:12, 13 Sausio 2006 (EET)
Aš nieko prieš už tai, kad priežasčių būtų ieškoma. Kadangi kai kurių Naudotojų elgesys tapo netinkamas. Susidaro įspūdis, kad kai kuriems naudotojams smagiau atlikinėti visokius tyrimus ir pan. ieškoti, ką ir dėl ko nubausti, kaip sukiršinti Lietuviškos Vikipedijos bendruomenę. Man tai nepatinka, norėčiau, kad ateityje būtų liautasi tai daryti, o būtų tiesiog užsiimama Vikipedijos straipsnių kūrimu ir tobulinimu. Atlantas 10:22, 13 Sausio 2006 (EET)
Apriboti teises reikia ne Atlantui, o Ooom. Bandau suprasti, ką Ooom veikia Vikipedijoje? Aš matau tik 3 dalykus: asmeninių puslapių ir dienoraščių kūrimą, pataikavimą administratoriams ir beprasmiškų diskusijų sukėlimą. Nauda iš to, geriausiu atveju, lygi 0. Manau, kad tokie naudotojai, kaip Ooom, tik trukdo kitų darbui ir Atlanto reakcija į tokius žmones visiškai natūrali. Čia tik mano nuomonė. Creative 10:26, 13 Sausio 2006 (EET)
Siūlau kiekvienam pasidaryti savas išvadas ir visiškai nutraukti diskusiją apie vienų ar kitų dalyvių rolę šiame ginče. Kai kuriuos dalykus aš pamėginsiu sudėti į administratorių etikos normas, ten jau galimos bus kitos (nuasmenintos) diskusijos. Ačiū. knutux 10:47, 13 Sausio 2006 (EET)

Man tinka. Atlantas 11:14, 13 Sausio 2006 (EET)

Gaila, kad JonasS nenurodė tos vietos, kur Atlantas esą elgėsi netinkamai. Dažnai pastebiu šviežią Atlangto indėlį ir matau, kad tai žmogus intensyviai palaikantis Vikipediją. Jei jis būtų kandidatas į administratorius - pritarčiau suteikimui jam tokios teisės. Administratoriui nėra draudžiama kaip paprastam vartotojui dalyvauti ginčuose. Administratoriui draudžiama ginčuose pasinaudoti tik administratoriui prieinamais įrankiais. Taip supratau, kad Atlantas to nedarė. -- Mykolas OK 11:30, 13 Kovo 2006 (EET)
Šis klausimas labai senas (2 mėn.) ir jau išsisprendęs be specialių priemonių, todėl gali būti laikomas uždarytu. Dirgela 19:53, 13 Kovo 2006 (EET)


Kaltinimai atsiimti, VP dalyvio nuoširdžiai atsiprašyta, tolimesnis aptarimas neprasmingas ir ne vietoje. Nuoroda į archyvą: Archyvuota diskusija.

Pakartotiniai šališki ir nepagrįsti blokavimai[redaguoti vikitekstą]

Žr. VP specialių veiksmų istoriją

Nepagrįsti blokavimai[redaguoti vikitekstą]

Nepakankamai pagrįsti blokavimai, nes blokavimai buvo anuliuoti ne vieną kartą:

15:14, Vasario 25, 2006 Knutux unblocked Turbo (įnašas) (nepakankamas pagrindas)

17:19, Vasario 24, 2006 Dirgela "Turbo (įnašas)" užblokuotas, blokavimo laikas - 6 mėnesiai, (Naudotojo_aptarimas:Turbo).

Šališki blokavimai[redaguoti vikitekstą]

Šališki blokavimai, kurių šališkumu ir nepagrįstumu neabejojo ne tik VP dalyviai, bet ir netgi administratoriai:

22:34, Vasario 4, 2006 Algirdas unblocked Turbo (įnašas) (nevisai supratau uz ka?)

Be to dėl galimo šališkumo ateityje buvo prašyta susilaikyti nuo atitinkamo administravimo veiksmo, šią funkciją perleidžiant kitiems administratoriams, kurie iki tol nebuvo čia aptariamos blokavimo epopėjos dalyviai:

Naudotojo aptarimas:Dirgela/Administravimas#Festina lente: ...Jei asmeniui, vykdančiam tokius įgaliojimus, kyla abejonių dėl atliekamų veiksmų prasmingumo, ir yra manoma, kad yra prarastas Bendruomenės išreikštas pasitikėjimas, rekomenduotina kurį laiką susilaikyti nuo dalinės administravimo veiklos... / ir 22:47, 5 Balandžio 2006 (EEST)

Neproporcingi blokavimai[redaguoti vikitekstą]

Blokavimas šešiems mėnesiams yra neproporcingas kaip galima sankcija. Sąlygas tokiam sankcijų taikymui sudarė aiškios situacijos Vikipedijoe nebuvimas, kadangi iki šiol nėra aiškiai įvardinta, kada ir kokiu atveju taikomos atitinkamos trukmės sankcijos.

  1. 15:14, Vasario 25, 2006 Knutux unblocked Turbo (įnašas) (nepakankamas pagrindas)
17:19, Vasario 24, 2006 Dirgela "Turbo (įnašas)" užblokuotas, blokavimo laikas - 6 mėnesiai, (Naudotojo_aptarimas:Turbo)
  1. 08:24, Vasario 19, 2006 Knutux unblocked Turbo (įnašas) (nepakankamas pagrindas ilgalaikiam blokavimui)
19:29, Vasario 18, 2006 Dirgela "Turbo (įnašas)" užblokuotas, blokavimo laikas - 1 mėnuo (Wikipedia:Nekonstruktyvi veikla)
  1. 19:19, Kovo 12, 2006 Dirgela "Turbo (įnašas)" užblokuotas, blokavimo laikas - 6 mėnesiai (nuolatinis trolinimas, paskutinis šedevras "Dar skaityk Kudirkos apsakymus apie Rylosujev, Kruglodurov etc.")

Netinkamų veiksmų peržiūrėjimas[redaguoti vikitekstą]

Būtina: nutraukti jau beveik mėnesį trunkantį dalyvio Turbo blokavimą, be to peržiūrėti blokavimo 6 mėnesiams pagrindus bei juos čia pateikti, pasiremiant Vikipedijos taisyklėmis, o ne asmenine nuomone, ir pateikiant ne nuorodas į taisykles, bet aiškiai ir konkrečiai įvardijant, kokie būtent Turbo veiksmai pagal kokius taisyklių punktus atitinka pažeidimo sudėtį ir kodėl taikytinas būtent toks blokavimo terminas. / ir 22:47, 5 Balandžio 2006 (EEST)

Neaiškus administravimo veiksmų taikymo pagrindas[redaguoti vikitekstą]

Dėl taisyklių aiškumo nebuvimo jau anksčiau buvo išsakyta argumentuotų pasiūlymų bei minčių, bet iki šiol situacija per 8 mėnesius liko tokia pat

Neaiškus iliustracinės medžiagos trynimo veiksmų taikymo pagrindas[redaguoti vikitekstą]

Deja, bet trinama medžiaga, kuri neprieštarauja nežinomų autorių interesams bei nepažeidžia jų teisių. Vikipedijoje klostosi ydinga praktika, kai ignoruojamas numanomas autoriaus teisių subjekto sutikimas arba pritarimas publikuoti autorinę medžiagą, išreikštas konkliudentiniais veiksmais.

  • Vargu ar galima paaiškinti sveiku protu tokią situaciją, kai informacija apie organizaciją, skelbiama tos organizacijos svetainėje, būtų draudžiama kopijuoti ar viešinti. Juk pačios informacijos sklaida yra eo ipso suinteresuota pati organizacija, kitaip nebūtų pasidariusi savo svetainės.
  • Faktas, kad periodinio leidinio, kurio spausdintoje versijoje sąmoningai nebuvo deklaruojama situacija dėl teisių apribojimo (c), bei situacija, kai vienas iš leidinio administracijos vadovybės atstovų tai ne tik patvirtino, bet ir pateikė kitų įrodymų dėl konkliudentinio sutikimo publikuoti medžiagą, Vikipedijoje yra ignoruojami. Todėl tai prasilenkia su sveiko proto principais bei gyvenimiška logika, taip pat teismų praktika dėl konkliudentinio sutikimo, vertinant ar faktas yra teisės pažeidimas ar ne.
Naudotojas prisipažino kažkada buvęs vyr. red. pavaduotoju, šiuo metujis net nedarbuotojas (leidėjams atstovauti jis negali), taip pat sakė kad pats piešė šiuos žemėlapius. vėliau buvo uždėtas paaiškinimas, kad spaudai žemėlapį pateikė kitas žmogus, kaip pavyko sužinoti ne įkelėjas. buvo paprašyta susisiekti su redakcija - prašymas atmestas, aš pats bandžiau susisiekti su redakcija (nors ir nepriklauso), dėja to padaryti nepavyko (atsakymas negautas iki šiol). Buvo paprašyta pateikti kitą paveikslėlio versiją (tuo labiau kad ji anot įkelėjo buvo naudojama, sudarant paveikslėlį) - atsisakyta. Paprašyta dar kartą susisiekti su leidėjais ir gauti leidimą naudoti paveikslėlį - prašymas atmestas--Qwarc 23:44, 5 Balandžio 2006 (EEST)

Todėl literatūrinės aliuzijos pasiskaityti Kudirkos apsakymus apie Rylosujev, Kruglodurov etc. apeliuoja būtent į formalistinio mąstymo įsigalėjimą "Laisvojoje" enciklopedijoje, kurioje turėtų būti paisoma ne paraidinio taisyklių taikymo, bet sisteminio požiūrio į autorių teises (be kita ko nepamirštant numanomo sutikimo atvejų galimybės bei potencijos ir nesikabinėjant metant kaltinimus dėl tyčinių autorinių teisių pažeidimų). / ir 22:47, 5 Balandžio 2006 (EEST)

Dar daugiau: blokavimas 6 mėnesiams kaip poveikio priemonė dėl apeliavimo į neformalistinį VP taisyklių interpretavimą diskusijose kvepia persekiojimu už kitokį požiūrį, mąstymą, kuris netoleruojamas "Laisvos" ir savikritiškos VP bendruomenės principų kontekste. / ir 22:47, 5 Balandžio 2006 (EEST)

Blokavimas visiškai teisingas - naudotojas ne kartą buvo ramintas, bet pastovūs wikibendruomnės narių įžeidinėjimai, grąsinimai susidoroti ir panašūs veiksmai nesuderinami su wikipedijos veikla--Qwarc 23:02, 5 Balandžio 2006 (EEST)
Problema ne teisingumas ar neteisingumas, nes čia nuomonė (o nuomonių VP neturėtų būti taikant administravimo veiksmus), o argumentavimas dėl 6 laikotarpio, pagrindžiant konkrečiomis nuostatomis, o ne abstrakčiomis frazėmis apie veiksmus, nesuderinamus su wikipedijos veikla. ir 23:07, 5 Balandžio 2006 (EEST)
Tai aš nevisai suprantu, ko jūs norite? pateikti konkrečius faktus kodėl buvo užblokuotas naudotojas? --Qwarc 23:18, 5 Balandžio 2006 (EEST)
dėl paveikslėlių ištrinimo, minėtieji paveikslėliai buvo ištrinti ne tik lietuviškoje wiki, bet ir kitose wikipedijose. trinta buvo dėl to tų pačių priežasčių kaip ir lietuviškoje wiki, bet trinėjai visiškai skirtingi ir tarpusavyje nesusiję--Qwarc 23:05, 5 Balandžio 2006 (EEST)

Už savo veiksmus User:turbo turėjo būti blokuotas visiems laikams, o ne 6 mėnesiams, bet sprendžiant iš to, kad ir blokuotas jis randa būdų tęsti savo destruktyvią veiklą 6 mėn. periodas niekuo nepadės.Dirgela 06:06, 6 Balandžio 2006 (EEST)

Blokuota už psichologinį spaudimą palikti visą projektą kompromituojančią medžiagą su neaiškiomis autorinėmis teisėmis. Audriusa 12:03, 6 Balandžio 2006 (EEST)