Nuotekų siurblinė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Nuotekų siurblinė – nuotakyno sistemos elementas, skirtas nuotekų (buitinių, pramoninių, lietaus ar mišrių) kėlimui (persiurbimui) naudojant stacionariai įrengtus siurblius. Siurblinės įrengiamos kai savitakinis nuotakynas įgilinimas daugiau kaip 4-6 m. Siurblinė gali būti naudojama kelti vieno pastato, kvartalo ar net viso miesto nuotekas.

Siurblinių tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viršuje: siurblinė su bendru nuotekų surinkimo rezervuaru Apačioje: siurblinė su atskirtu nuotekų surinkimo rezervuaru 1. Siurblinės korpusas 2. Savitakinis pritekėjimo vamzdis 3. Peilinė sklendė / uždoris pritekėjimo uždarymui 4. Stambių nešmenų krepšys / smulkintuvas) 5. Panardinamas nuotekų siurblys 6. Aptarnavimo aikštelė 7. Atbulinis vožtuvas 8. Debito matuoklis 9. Sklendė 10. Slėgvamzdis 11. Manometras / slėgio daviklis 12. Ventiliacijos vamzdis 13. Elektros ir automatikos skydas 14. Siurbimo vamzdynas 15. Sausai pastatomas nuotekų siurblys

Priklausomai nuo nuotekų siurblinės ir nuotekų surinkimo rezervuaro padėties, siurblinės gali būti su bendru nuotekų surinkimo rezervuaru (siurblinė ir rezervuaras bendroje talpoje) arba siurblinė ir nuotekų surinkimo rezervuaras atskirti sandaria pertvara:

  • Siurblinėse su bendru nuotekų surinkimo rezervuaru, montuojami panardinami IP68 apsaugos klasės siurbliai, kurie tiesiogiai įleidžiami į persiurbiamas nuotekas. Virš rezervuaro, toje pačioje talpoje, montuojama technologinė įranga. Korpusas gaminamas iš armuoto stiklo pluošto (GRP), suvirinamo polipropileno (PP), polietileno (PE) arba naudojant surenkamus gelžbetoninius elementus. Tokio tipo siurblinės - be antžeminės dalies, kompaktiškos, jų technologinė įrangą sąlyginai nesunki, todėl ją gali aptarnauti vienas ar du darbuotojai. Naudojamos nuotekų perpumpavimui iš individualių objektų, pavienių gatvių ar kvartalų.
  • Bendra požeminė dalis sandaria pertvara padalinta į dvi sublokuotas sekcijas: nuotekų surinkimo rezervuarą ir siurblių salę. Gali būti su antžemine dalimi, kurioje montuojama elektrotechninė ir automatinė įranga, įrengiamos gamybinės patalpos. Šio tipo siurblinės ir jos technologinė įranga didelių gabaritų. Dažniausiai naudojamos didelių nuotekų kiekių (kvartalų ar miesto) persiurbimui. Mažesnių nuotekų kiekių persiurbimui sovietmečiu pastatytos šio tipo siurblinės rekonstruojamos į kompaktiškas požemines su panardinamais siurbliais.