Klijų pistoletas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karštų klijų pistoletas

Klijų pistoletas – rankinis elektrinis įrankis, karštų klijų pistoletas, skirtas įvairiapusiškam panaudojimui: montavimo ir remonto darbams, tvirtinimui, siūlių užpildymui ir sandarinimui. Būna įrankiai su laidiniu maitinimu arba veikiantys su akumuliatoriais.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Klijų pistoletus naudoja ne tik profesionalūs statybininkai, jie tinka ir skubiems nedideliems remonto darbams namuose, pavyzdžiui, klijuoti keramiką, medieną, plastmasę, stiklą ir kt. Žemos temperatūros klijų pistoletai dažniausiai skirti įvairiems kūrybingiems laisvalaikio darbams, vaikų mokykliniams projektams, klijuojant smulkius daiktus iš įvairių medžiagų (nuotraukų dekoravimas, atvirukų, žaislų darymas, gėlės, vainikai, stiklas, medis). Žemos temperatūros nustatymas leidžia klijuoti karščiui neatsparias medžiagas (popierių, kartoną).

Šiuolaikiniuose modeliuose elektroniniu būdu reguliuojami kaitimo elementai leidžia greitai pradėti darbą (po ±5 min.) ir užtikrina reikiamą darbinę temperatūrą (iki 200°C). Termoplastinių klijų srautą ant klijuojamų paviršių reguliuoja gaiduko paspaudimas ir mechaninė klijų strypelio pastūma. Kai klijų pistoletas karštas, darbo pertraukų metu jis pastatomas stačias, atremiant jį į atlenkiamą stovelį. Pistoletas turi keičiamus, įvairaus diametro, nuo lašėjimo apsaugančius antgalius, skirtus klijuoti sunkiai prieinamose vietose.

Į terminio klijavimo pistoletą įstatomos reikiamos spalvos ir rūšies termoplastinių klijų lazdelės (universalūs, medžio ir kt. klijai). Klijų lazdelių diametras būna iki 11 mm, ilgis – iki 20 cm.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]