Вид (ТВ серија)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Видети)
Вид
Жанракција-авантура
драма
научна фантастика
АуторСтивен Најт
УлогеЏејсон Момоа
Алфри Вудард
Иадира Гуевара-Прип
Неста Купер
Силвија Хукс
Арчи Мејдкви
Кристијан Камарго
Гера Хилмар
Моуџин Арија
КомпозиторБер Макрири
Земља САД
 Канада
ЛокацијаБританска Колумбија
Језикенглески
Број сезона2
Број епизода16
Продукција
Извршни продуцентФренсис Лоренс
Стивен Најт
Питер Чернин
Џено Топинг
Кристен Кемпо
Продукцијаabout:blank
Quaker Moving Pictures
Chernin Entertainment
Endeavor Content
Nebula Star
ДистрибуцијаApple Inc.
Емитовање
ЕмитерApple TV+
Формат тонаDolby Atmos
Премијерно
приказивање
1. новембар 2019 — још траје
Званични веб-сајт

Вид (енгл. See) је америчка научно-фантастично-драмска веб телевизијска серија продуцирана за Apple TV+ са главним улогама које тумаче Џејсон Момоа и Алфри Вудард. Написао ју је Стивен Најт и режирао Френсис Лоренс. У серији такође глуме Силвија Хукс, Гера Хилмар и Кристијан Камарго. Извршни продуценти су Најт, Лоренс, Питер Чернин, Џено Топинг и Кристен Кемпо.[1][2][3][4][5][6] Серија се емитује од 1. новембра 2019. године, и наручена је друга сезона.

Радња[уреди | уреди извор]

У далекој будућности, људска раса је изгубила вид, а друштву је преостало да пронађе нове начине интеракције, изградње, лова и опстанка. Баба Вос, поглавар племена Алкени, се женом Магром која долази у Алкени и тражи уточиште. Баба Вос није у стању да има децу, а жена је трудна када први пут стигне. На изненађење жене и Бабе Вос, жена има близанце која могу да виде. Близанци су названи Кофун и Ханива, а њихов биолошки отац је Џерламарел.

Како се реч шири, то привлачи пажњу циничног племена и њихове краљице који се неће зауставити ни на чему како би ухватила близанце. Краљица зна да је Џерламарел имао способност да види и жели децу са њим. Џерламарел је био и краљичин омиљени саборник који је побегао с Магром. Да би заштитио своју децу, Вос је приморан да се ослања на своје инстинкте и мора да споји своја племена како би срушили краљицу и њен тирански култ пре него што успе да ухвати децу.

Серија је смештена у селу Алкени, заштићеној браном Канзуа. „Алкени” и „Канзуа” потичу од речи Алегени и Кинзуа, стварних локације у данашњој западној Пенсилванији.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Andreeva, Nellie (10. 1. 2018). „Apple Orders ‘See’, Epic Drama Series From Steven Knight & Francis Lawrence”. Deadline Hollywood. Приступљено 18. 2. 2018. 
  2. ^ Sandberg, Bryn Elise (10. 1. 2018). „Apple Orders Drama Series 'See' From Steven Knight and Francis Lawrence”. The Hollywood Reporter. Приступљено 18. 2. 2018. 
  3. ^ „Apple Orders Sci-Fi Drama ‘See. Variety. 10. 1. 2018. Приступљено 18. 2. 2018. 
  4. ^ Hazelton, John (10. 1. 2018). „Apple orders sci-fi series 'See' from 'Peaky Blinders' creator Steven Knight”. Screen Daily. Приступљено 18. 2. 2018. 
  5. ^ Gillibrand, Abigail (12. 1. 2018). „Peaky Blinders creator Steven Knight is making a new sci-fi series with Apple”. Metro. Приступљено 18. 2. 2018. 
  6. ^ Trendell, Andrew (12. 1. 2018). „The man behind 'Peaky Blinders' and 'Taboo' is creating an epic new TV series - NME”. NME. Приступљено 18. 2. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Вид на сајту IMDb (језик: енглески)