Svijet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Geopolitička karta svijeta obalnih linija i državnih granica iz 2016. u obliku Robinsonove projekcije

Svijet jest planeta Zemlja i sav život na njoj, uključujući i ljudsku civilizaciju.[1] U filozofskom kontekstu "svijet" je cjelina fizičkog svemira, ili ontološkog svijeta tj. "svijet" pojedinca. U teološkom kontekstu svijet je materijalna ili svjetovna sfera, za razliku od nebeske, duhovne, uzvišene ili svete sfere. Scenariji "kraja svijeta" odnose se na kraj ljudskog postojanja, često u religijskim kontekstima.

Svijest svijeta obično se shvaća kao obuhvaćanje glavnih geopolitičkih zbivanja u oko pet milenijuma, od prvih civilizacija do danas. U terminima kao što su svjetska religija, svjetski jezik, svjetska vlada i svjetski rat, pojam svijet sugerira međunarodni ili interkontinentalni opseg bez nužnog podrazumijevanja sudjelovanja svakog dijela svijeta.

Svjetsko stanovništvo jest zbir čitavog ljudskog stanovništva u bilo kojem trenutku; slično tome, svjetska ekonomija je zbir ekonomija svih društava ili država, posebno u kontekstu globalizacije. Izrazi poput kao što su "svjetsko prvenstvo", "bruto svjetski proizvod" i "svjetske zastave" podrazumijevaju zbir ili kombinaciju svih suverenih država na svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]