Zlata Rapova

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Zlata Rapp-Gervaldienė
Злата Рапп-Гервалдене
Gimė 1968 m. gegužės 18 d. (55 metai)
Sovietų Sąjunga Rybinskas, Jaroslavlio sritis, SSRS
Tėvas Olegas Rapovas
Motina Galina Rapova
Sutuoktinis (-ė) Mindaugas Gervaldas
Vaikai Tautvilas
Veikla rašytoja, redaktorė, politologė
Alma mater Maskvos valstybinis M. V. Lomonosovo universitetas
Žymūs apdovanojimai
  • Premija „Rusijos auksinė plunksna“ (2007)
  • S. Jesenino medalis „Už ištikimybę Rusijos kultūros tradicijoms“

Zlata Rapp-Gervaldienė (rus. Злата Олеговна Рапп-Гервалдене; g. 1968 m. gegužės 18 d. Rybinske, Jaroslavlio srityje, SSRS) – Rusijos rašytoja, redaktorė, politologė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991 m. Z. Rapova baigė Maskvos valstybinį M. V. Lomonosovo universitetą su pagyrimu ir įgijo istorikės specialybę. Vėliau baigė aspirantūrą, stažavosi Rusijos Generalinėje prokuratūroje, Valstybės Dūmoje, dirbo žurnaliste laikraštyje „Politika“, kituose Maskvos leidiniuose, Valstybiniame televizijos ir radijo komitete, nuo 1992 m. pradėjo dėstyti aukštojoje mokykloje. Nuo 1995 m. – laikraščio „Krečet“ vyr. redaktorė, Kanados žurnalo „The Yonge Street Review“ redkolegijos narė.

Rapovų šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Z. Rapova gimė Rusijoje žinomoje kilmingoje šeimoje. Tėvas – istorikas, Maskvos valstybinio M. V. Lomonosovo universiteto profesorius, akademikas, motina – to paties universiteto filologijos docentė, senelis – aviacijos gamyklos direktorius, SSRS rašytojų sąjungos narys. Giminė kildinama iš Napoleono adjutanto-generolo grafo Jean Rapp. Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai, grafo šeima pasitraukė į Rusiją.

Santuoka Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvą dar 1990 m. aplankiusi Z.Rapova vėl panoro čia atvykti, nes domėjosi Lietuvoje vykdoma nacionaline politika. Pažįstamų draugų buvo supažindindinta su garsiu nacionalistu Mindaugu Gervaldas. Taip jiedu ir pradėjo bendrauti. Vestuvės įvyko 2011 m. Lietuvoje pagal baltų papročius – apeigos vyko prie aukurų, su žiedais, vadovaujant vaidiloms. Vienu iš poros liudininkų vestuvių ceremonijoje tapo Šiaulių politikas, M. Gervaldo bendražygis Andrius Račkauskas. Vėliau santuokų rūmuose įvykusios ceremonijos liudininkais tapo istorikas Petras Stankeras ir nuotakos draugė iš Maskvos. Po santuokos įteisinimo M.Gervaldas ir Z.Rapova su palyda vyko aplankyti partizanų kapų. 2012 m. porai gimė sūnus - Tautvilas.[1]

2012 metais susigrąžino savo giminės pavardę - Rapp, po santuokos prie jos prijungusi vyro pavardę - Gervaldienė.

Susituokusi Z.Rapp-Gervaldienė be išlygų priėmė vyro reikalavimus.[2] Vienas iš jų – tobulai išmokti lietuvių kalbą ir ateityje su visais bendrauti vien tik lietuviškai. Maža to, Zlata sutiko sulietuvintiti savo vardą, t. y., tapti Aukse. Be to, turėjo susitaikyti ir su tuo, kad turės palikti savo namus Maskvoje, palaipsniui išsižadėti solidžios karjeros, gero atlyginimo.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Parašiusi virš 300 publicistinių ir mokslinių straipsnių, 9 knygas (vieną – su bendraautoriais). Ji taip pat yra tarptautinės rašytojų sąjungos „Naujasis amžininkas“ (Новый современник) prezidentė, įvairių literatūros premijų laureatė. 2007 m. gavo „Rusijos auksinės plunksnos“ premiją.[3] Kuria eiles, fentezi stiliaus romanus.[4]

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Кривое зеркало политики, Maskva, Maska, 2003 (memuarai),
  • Дракон, Maskva, Maska, 2004 (eilėraščiai),
  • Вечный бой, Maskva, Maska, 2005 (eilėraščiai),
  • Два взгляда на одну тему, Maskva, Maska, 2006,
  • Aльтернативная Библия (fentezi romanų serija).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]