Zigmantiškių akmuo su Marijos pėda

Koordinatės: 55°54′29″š. pl. 23°51′47″r. ilg. / 55.908005°š. pl. 23.863075°r. ilg. / 55.908005; 23.863075
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Zigmantiškių akmuo su Marijos pėda

Zigmantiškių akmuo yra tarsi sudėtas iš atskirų dalių, giliai įsmigęs į žemę.
Zigmantiškių akmuo su Marijos pėda
Zigmantiškių akmuo su Marijos pėda
Koordinatės
55°54′29″š. pl. 23°51′47″r. ilg. / 55.908005°š. pl. 23.863075°r. ilg. / 55.908005; 23.863075
Vieta Pakruojo rajono savivaldybė
Seniūnija Rozalimo seniūnija
Plotas 70,3 m²
Registro Nr. u. k. 5396 / M83 / AR710

Zigmantiškių akmuo su Marijos pėdamitologinis akmuo, stūksantis Pakruojo rajone, Rozalimo seniūnijoje, Zigmantiškių kaime, Rozalimo šilo šiaurės vakariniame pakraštyje, 0,4 km į vakarus nuo kelio  149  SmilgiaiPakruojis . 1992 m. paskelbtas valstybės saugomu kultūros paveldo paminklu.[1]

Akmens aplinka
Rodyklė į Marijos akmenį

Akmuo pasiekiamas pažintiniu miško taku, kuris driekiasi nuo Rozalimo kapinių iki Paežerių prie Laičių tvenkinio. Objektas pažymėtas rodyklėmis. Pritaikant objektą lankymui, rozalimietis tautodailininkas Egidijus Impolis su savo mokiniais išdrožė išvaizdų kryžių, pastatė suolus. Akmenyje matyti iškalti latakai (loviai), o viršutinėje dalyje – keturkampė duobutė. Priskirtinas ir prie akmenų su iškaltais loviais, kurių Lietuvoje nėra daug. Zigmantiškių akmuo su Marijos pėda yra tarsi sudėtas iš atskirų dalių, nors beveik visas jas jungia bendras, giliai į žemę įsmigęs, kamienas.[2] Šalia pastatyta kryždirbių pagamintų kryžių, koplytstulpis, taip pat čia stovėjo ir metalinių, ir akmeninių kryžių, atkeliavusių iš kapinių ar spontaniškai surištų iš pagaliukų.[2]

Legendos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasakojama legenda apie piemenėliams ant šio akmens pasirodžiusią Mariją, tad akmenį žmonės laikė šventu. Atsiminimuose yra rašoma, jog žmonės čia kažkada keliais ėję, o tikėdami šio akmens stebuklinga galia, atsiskeldavę gabalėlį ir juo namuose trindavę skaudamas vietas. Kai per atlaidus rozalimiečiai turėdavę svečių, kartu su jais pulkais traukdavę į šventąją vietą. Prisimenama, kad „Zigmantiškių lauke (Rozalimo parapijoje) esantį akmenį žmonės lanko, meldžiasi, eina aplink jį keliais, laužo jį ir parsinešę namo trina skaudamas vietas. Ant šio akmens pasirodžiusi Motina švenčiausia; matyti net ženklas – pėda Panelės švenčiausios“.

Tariamoji Marijos pėda ant akmens įvardinama kaip iškalta apie 5 cm gylio ir 35×25 cm dydžio keturkampė duobutė, dėl kurios šis akmuo literatūroje aprašomas kaip dubenuotas. Tiesa, sklando pasakojimas ir apie tai, kad „tikroji“ Marijos pėda kitados buvo išpjauta iš akmens ir įmūryta Rozalimo Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios sienoje, [3] kitur nurodoma, kad į bažnyčią įmūryta šio akmens nuoskala.

Objekto lankytojams taip pat pateikiamas pasakojimas, kodėl šis riedulys taip giliai įsmigęs į žemę. Esą kartą ponas, nebenorėdamas, kad apie akmenį būtų mindžiojami laukai, įsakė tą vietą aparti ir apsėti. Bet šį darbą bandęs daryti žmogus vakare griuvęs ant rankoje laikyto peilio ir mirtinai susižalojęs. Paskui į tą lauką niekas nėjo, ir jis vėl apaugo krūmynais. Vieną vyriškį, kuris aprašytąjį akmenį norėjęs suskaldyti, ištikęs paralyžius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Objekto Nr. 5396 išsamus aprašymas“. Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registras.
  2. 2,0 2,1 Aplankius akmenį su Marijos pėda
  3. Legendomis apipintas Zigmantiškių akmuo[neveikianti nuoroda]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]