Zanzibaras (miestas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Zanzibaras
Zanzibar
Zanzibaro senamiestis – „Akmeninis miestas“
Laiko juosta: (UTC+3)
Valstybė Tanzanijos vėliava Tanzanija
Regionas Vakarinis Zanzibaras
Gyventojų (2005) 223 033
Vikiteka Zanzibaras
UNESCO vėliava UNESCO (angl.) (pranc.): 173

Zanzibaras (angl. Zanzibar) – sostinė ir didžiausias Zanzibaro (Tanzanija) miestas. Įsikūręs vakarinėje Zanzibaro archipelagui priklausančioje Ungudžos salos pakrantėje, maždaug priešais kitoje Zanzibaro kanalo pusėje esantį Dar es Salamo miestą. Miestas taip pat yra ir Vakarinio Zanzibaro regiono centras.

Yra uostas (eksportuojami kvapnieji gvazdikmedžiai ir jų aliejus, kopra, citrusai) bei oro uostas.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas skirstomas į dvi dalis – „Akmeninį miestą“ ir Ng’ambo (pažodžiui reiškia „Kita pusė“). Šias dvi sritis istoriškai padalino upelis, o šiandieną jų ribas skiria plati gatvė, pavadinta Upelio keliu.[1][2] Akmeninis miestas yra istorinis Zanzibaro centras, buvusi Zanzibaro sultonato sostinė; dėl unikalaus architektūros ir kultūros paveldo 2000 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Dauguma pastatų nedideli, 2–3 aukštų, plokščiais stogais, statyti iš koralų akmenų. Jų kiemus juosia aukštos tvoros, miestelio gatvelės siauros, išraizgytos labirintais.

Yra mečetė, Arabų fortas (buvę Sultonų rūmai), XIX a. europietiško tipo pastatai: anglikonų, katalikų bažnyčios, nacionalinis muziejus.

Ng’ambo apima daug didesnę, moderniais kvartalais apstatytą teritoriją, kuri po Zanzibaro revoliucijos kūrėsi aplink Akmeninį miestą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miesto teritorijoje pirmą kartą apsigyventa XVI a. Tuomet tai buvo vergų prekybos centras. 18401856 m. valdant sultonui Sa'id ibn Sultan buvo Omano imperijos sostinė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Zanzibar Town. (angl.)
  2. Kevin Shilligton, Encyclopaedia of African History. 3 tomas, 1710 psl.