Yves Tanguy

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ivas Tangi
Gimė 1900 m. sausio 5 d.
Paryžius, Prancūzija
Mirė 1955 m. sausio 15 d. (55 metai)
Vudberis, Konektikutas, JAV
Tautybė Prancūzas
Veikla Dailininkas
Sritis Siurrealizmas

Ivas Tangi (pranc. Yves Tanguy, 1900 – 1955 m.) – XX a. prancūzų tapytojas siurrealistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ivas Tangi gimė 1900 m. sausio 5 d. Paryžiuje. Jo tėvas buvo iš tarnybos pasitraukęs jūrų laivyno kapitonas. Dar paauglystėje mokydamasis licėjuje Ivas Tangi susitiko Pjerą Matisą, A. Matiso sūnų, ilgametį draugą ir kūrinių dilerį. 1918 m. Ivas Tangi parsisamdė į prekybinį laivyną, keliavo į Afriką, Pietų Ameriką, Angliją. 1920 m. atlikdamas karinę tarnybą susidraugavo su poetu Jacques Prévert. Po savanoriškos tarnybos Tunise Ivas Tangi 1922 m. grįžo į Paryžių, išbandė atsitiktines profesijas ir pradėjo piešti eskizus kavinėse, kuriuos pagyrė Morisas Vlaminkas. Po to, kai Ivas Tangi pamatė Džordžo de Kiriko parodą 1923 m., jis nusprendė tapti tapytoju. 1924 m. susidomėjo siurrealizmu per žurnalą La Révolution surréaliste. Andrė Bretonas 1925 m. pakvietė Ivą Tangi prisijungti prie Paryžiaus siurrealistų grupės.

Nepaisant formalių dailės mokslų nebuvimo Ivas Tangi greit darė pažangą ir 1927 m. jau buvo išvystęs savą tapybos stilių. 1927 m. vedė pirmą kartą. 1927 m. įvyko pirmoji jo personalinė paroda Siurrealistų galerijoje. 1928 m. Ivas Tangi dalyvavo siurrealistų parodoje Sacre du Printemps galerijoje Paryžiuje. Kartu joje eksponavo Hansas Arpas, Maksas Ernstas, Choanas Miro, Pablas Pikasas ir kiti. 1930 m. I. Tangi atliko kelionę į Afriką. Jo kūriniai buvo eksponuoti Niujorke, Briuselyje, Londone. 1939 m. Ivas Tangi sutiko amerikiečių tapytoją Kei Seidž ir kartu su ja keliavo į JAV. Pora susituokė 1940 m. Vudberyje, Konektikute, kur vėliau įsikūrė gyventi nuolat. 1942 m. I. Tangi dalyvavo Tapytojų tremtyje parodoje Pjero Matiso galerijoje Niujorke. Joje dažnai eksponavo iki 1950 m. 1947 m. jo kūriniai buvo įtraukti į siurrealistų parodą Paryžiuje, kurią organizavo Andrė Bretonas ir Marselis Diušanas. 1948 m. Ivas Tangi priėmė JAV pilietybę. 1953 m. keliavo į Romą, Milaną ir Paryžių personalinių parodų miestuose proga.

Ivas Tangi mirė 1955 m. sausio 15 d. Vudberyje, JAV Konektikuto valstijoje. Buvo kremuotas. Dailininkas buvo pagerbtas retrospektyvine paroda Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje. Ivas Tangi tapė svajokliškus, šviesius fantastinius peizažus, kurių objektai neturėjo jokių ryšių su realybe. Jo kūriniuose žymūs automatizmo technikos elementai.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]