Yatzy

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Žaidimo kauliukai ir taškų skaičiavimo lentelė

Yatzy (angl. Yathzee, vok. Kniffel) – tai populiarus kauliukų žaidimas. Žaidimo tikslas – surinkti kuo daugiau taškų metant penkis kauliukus ir sudarinėjant iš jų įvairias kombinacijas. Vieno ėjimo metu kauliukus galima mesti tris kartus ir pasirinkti geriausią iš keliolikos galimų taškų kombinacijų. Žaidimo metu būna tiek ciklų, kiek yra galimų taškų kombinacijų, kurių metu žaidėjas renkasi, kuri kauliukų taškų kombinacija bus geriausia jo ėjimo metu. Kai viena kombinacija panaudojama, antrą kartą žaidime jos naudoti negalima.

Taškų kombinacijų vertė gali varijuoti. Kai kurių kombinacijų vertė yra fiksuota, kitų vertė priklauso nuo išmestų kauliukų sumos. Yatzy taškų kombinacija – tai penki vienodi kauliukai, kai išmetus visi kauliukai rodo vienodus skaičius (pvz., penki vienetai, penki dvejetai ir taip toliau). Už Yatzy skiriama daugiausiai taškų žaidime – 50 (neskaičiuojant kelių Yatzy vieno žaidimo metu).

Žaidimo taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yatzy taškų skaičiavimo lentelė susideda iš trylikos eilučių, tiek kiek yra galimų kombinacijų, atskirtų į dvi dalis: viršutinį ir apatinį skyrius. Taip pat būna eilutės sumoms ir premijoms surašyti.

Viršutinis skyrius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viršutinio skyriaus eilutėse surašomi taškai už vienodus kauliukų metimus nuo vieneto iki šešeto. Viso yra šešios viršutinės eilutės ir viena skirta premijai įrašyti. Pavyzdžiui, jei žaidėjas išmetė tris „dvejetus“, bus įrašyti 6 taškai į dvejetų eilutę. Jei viršutinio skyriaus eilučių taškų suma yra 63 ir daugiau, žaidėjas gauna 35 taškų premiją, kurią įrašo į atskirą eilutę. Norint surinkti 63 taškus, reikia kiekvieno skaičiaus (nuo vieneto iki šešeto) surinkti po tris – tris vienetus, tris dvejetus, tris trejetus ir taip toliau. Lengviausias būdas gauti premiją – surinkti aukščiausių skaičių (penkių, šešių) po keturis ar penkis, išnaudojant Yatzee kombinaciją, o mažesniems skaičiams skiriant net ir „0“.

Kategorija Aprašymas Taškai Pavyzdys
Vienetai Tik vienetai Kauliukų suma
Dvejetai Tik dvejetai Kauliukų suma
Trejetai Tik trejetai Kauliukų suma
Ketvertai Tik ketvertai Kauliukų suma
Penketai Tik penketai Kauliukų suma
Šešetai Tik šešetai Kauliukų suma

Apatinis skyrius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apatinio skyriaus eilutėse taškų kombinacijos pavadintos panašiai kaip pokeryje ir už jas duodamas tam tikras taškų skaičius. Čia yra septynios galimos kombinacijos. Tam tikros kauliukų metimo kombinacijos gali tikti kelioms taškų kombinacijoms, pavyzdžiui, kombinacija „Namas“, gali tikti ir „Namas“, „Trys vienodi“, „Šansas“ kategorijoms.

Kategorija Aprašymas Taškai Pavyzdys
Trys vienodi Mažiausiai trys vienodi kauliukai Kauliukų suma
Keturi vienodi Mažiausiai keturi vienodi kauliukai Kauliukų suma
Namas Trys vienodi kauliukai ir pora 25
Maža eilutė Keturi kauliukai iš eilės (pvz., 2-3-4-5) 30
Didelė eilutė 1-2-3-4-5 ar 2-3-4-5-6 40
Yatzy Visi kauliukai vienodi 50
tik už pirmąjį Yatzy
Šansas Bet kokia kombinacija Kauliukų suma

Žaidimo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjas, kiekvieno savo ėjimo metu gali tris kartus mesti penkis kauliukus. Po pirmo ar antro metimo gali permesti tik tam tikrus kauliukus, kad surinktų geresnę kombinaciją. Po trečio metimo turi pasirinkti kažkurią vieną kombinaciją ir užrašyti už ją gautus taškus, konkrečioje kombinacijos eilutėje (pasirinkti kombinaciją gali ir po pirmo ar antro kauliukų metimo, nebūtina mesti visus tris kartus). Jei iškritusi kauliukų kombinacija netinka nei vienai nepanaudotai kombinacijos eilutei, žaidėjas turi įrašti į bet kurios nepanaudotos kombinacijos eilutę „0“. Kiekvieno žaidėjo taškai yra skaičiuojami susumuojant visas trylika eilučių. Kai visi žaidėjai užpildo visas eilutes, suskaičiuojama kiek taškų surinkta ir daugiausia surinkęs žaidėjas laimi žaidimą.

Yatzy ir premijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kombinacija Yatzy būna tada, kai žaidėjo ėjimo metu iškrenta visi vienodi kauliukai – visi vienetai, visi dvejetai ir taip toliau. Šią kombinaciją sunkiausia surinkti žaidime ir už ją duodama 50 taškų. Pirmąjį Yatzy reikia rašyti į jam skirtą eilutę lentelės apatiniame skyriuje. Jei žaidėjas išmeta to paties žaidimo metu dar vieną ar daugiau Yatzy kombinacijų, tai jis gauna ne tik premijos taškus, bet ir premijos žetonus, kurie priklauso kiekvienam papildomam Yatzy, kurį tas žaidėjas išmeta. Už papildomus Yatzy duodama 100 taškų už kiekvieną. Premijiniai žetonai gaunami už pakartotinius Yatzy tik tuo atveju, jei pirmoji Yatzy kombinacija buvo užrašyta į Yatzy kombinacijos eilutę lentelėje. Premijiniai žetonai sužymimi atskirai už kiekvieną papildomą Yatzy. Papildomos Yatzy galima įrašyti į bet kurią eilutę, laikantis džiokerio taisyklės. Įrašius papildomą Yatzy į bet kurią eilutę, gaunama tiek taškų, kiek maksimaliai galima gauti šioje eilutėje. Džokerio taisyklė skelbia, kad išmetus papildomą Yatzy pirmiausia reikia užpildyti atitinkamo skaičiaus eilutę viršutiniame skyriuje ir tik tada, kai ji užpildyta, papildoma Yatzy galima įrašyti į bet kurią apatinio skyriaus eilutę. Pavyzdžiui, jei žaidėjas išmeta penkis trejetus (trijų Yatzy), žaidėjas šią kombinaciją apatinėje sekcijoje gali naudoti tik tuo atveju, kai viršutinėje sekcijoje trejetų eilutė jau užpildyta. Kitaip, jis privalo ten įrašyti skaičių 15 (už penkis trejetus). Jei Yazty kombinacija iškrenta, kai lentelėje jos eilutėje įrašytas skaičius 0, papildomas Yazty priedas neduodamas, tačiau laukinės kortos taisyklė aprašyta aukščiau galioja.

Yazty galima žaisti ir vienam, siekiant surinkti maksimalią galimų taškų sumą 375.

Švediškas skaičiavimo variantas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Švediškos žaidimo taisyklės skiriasi kombinacijų skaičiumi ir taisykles sumuojant rezultatus. Švediškas skaičiavimo būdas taikomas Skandinavijoje ir Suomijoje leidžiamuose žaidimuose.

  • Premija už viršutinėje sekcijose surinktus 63 taškus yra 50 taškų.
  • Yra „Vienos poros“ ir „Dvieju porų“ kombinacijų kategorijos. Dviejų ir trijų porų atveju, poros turi būti skirtingos ir sumuojami tik porų skaičiai.
  • „Trys vienodi“ ir „Keturi vienodi“ kombinacijose skaičiuojami tiktai vienodi skaičiai, o ne visų skaičių suma (pvz., 5-5-5-5-6 suma bus 20 taškų kombinacijoje „Keturi vienodi“ ir 15 taškų kombinacijoje „Trys vienodi“, o pagal standartines taisykles abiem atvejais žaidėjas gautų 26 taškus).
  • Kombinacijos „Maža eilutė“ ir „Didelė eilutė“ yra tokios pat kaip žaidimo pirmtako „Jachta“ (žiūrėkite istoriją žemiau). Mažoji eilutė būna kauliukams iškritus 1-2-3-4-5 ir duodama už ją 15 taškų (skaičių suma), o didžioji – 2-3-4-5-6 ir duodama 20 taškų.
  • Kombinacijos „Namai“ atveju duodama taškų kokia yra kauliukų suma.
  • Išmetus Yatzy ir rašant jas kombinacijose „Dvi poros“, „Trys poros“, „Namas“ ir „Didelė bei maža eilutė“ galioje tų kombinacijų skaičiavimo taisyklės. Tokiu atveju rašant Yatzy į dviejų porų eilutę bus skaičiuojami tik du vienodi kauliukai. Čia nėra Yatzy premijų.

Šiame variante didžiausias taškų skaičius yra 374, panašiai kaip ir standartinių taisyklių atveju 375 atėmus Yatzy premijas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1956 m. leidimo Yatzy žaidimas

Bendra Yatzy žaidimo koncepcija yra panaši į kelis tradicinius kauliukų žaidimus. Tarp jų panašiausi yra Puerto Riko žaidimas „Generala“ ir angliški žaidimai „Kauliukų pokeris“ ir „Cherios“. Artimiausias kauliukų žaidimas vadinamas „Jacta“ (ang. Yacht), kuris labai panašus į „Generala“. Šis žaidimas išsamiai aprašytas Klementi Wudo (Clement Wood) ir Glorijos Godart (Gloria Goddard) knygoje „Išsami žaidimų knygą“ (ang. The Complete Book of Games) išleistos 1940 metais. Šis pirmtakas panašus ne tik pavadinimu bet ir pačiomis žaidimo taisyklėmis. Skirtumai yra šie:

  • Nėra viršutinio skyriaus premijos.
  • Abi eilutės yra penkių skaičių seka („Didelė eilutė“ tai 2-3-4-5-6, „Maža eilutė“ tai 1-2-3-4-5).
  • Namo kombinacijos taškai – visų iškritusių skaičių suma.
  • Nėra „Trijų vienodų“ kategorijos.
  • Didžiausia galima taškų suma yra 302.

Šiuolaikinio komercinio Yatzy egzistavimas prasidėjo kai žaidimų kūrėjas ir verslininkas Edvinas Lovas (Edwin S. Lowe) 1956 metais balandžio 19 d. patentavo Yatzy JAV patentų biure. Lovas šį žaidimą priskyrė pokerio kauliukų žaidimų kategorijai. Pasak žaislus gaminančios kompanijos “Hasbro” Yatzy sukūrė nežinoma kanadiečių pora, norėdama su svečiais pažaisti pasiplaukiojimo jachta metu. Žaidimą taip ir pavadino „Jachta“ (ang. Yacht). Svečiams taip patiko žaidimas, kad jie panoro gauti jo kopijas. 1956 metais pora susipažino su Edvinu Lovu, kuris trečiajame dvidešimto amžiaus dešimtmetyje leido populiarius Bingo žaidimus. Jie paprašė padaryti kelis žaidimo pavyzdžius dovanoms. Edvinui Lovui taip patiko žaidimas, kad jis įsigijo žaidimo autorines teises. Jas įsigijo už 1000 pirmųjų žaidimų, taip pora galėjo padovanoti savo draugams jų pačių sugalvotą žaidimą. Lovas pakeitė žaidimo pavadinimą į „Yathzee“. Nepaisant visų pastangų reklamuojant žaidimą, pirmaisiais metais jį parduodavo sunkiai. Žaidimas tiesiog buvo neteisingai aprašytas reklamose. Tam, kad jį įvertinti, reikėjo sužaisti pačiam. Todėl, Edvinas Lovas ėmė rengti Yatzy žaidimo sesijas ir greitai jis labai išpopuliarėjo. Lovo kampaniją žaidimą sėkmingai pardavinėjo nuo 1956 iki 1973 metų. Per visus tuos metus buvo parduota daugiau kaip 40 milijonų žaidimo kopijų Amerikoje ir visame pasaulyje. 1973 metais „Milton Bradley Company“ (dabar priklausanti „Hasbro“) įsigijo Edvino Lovo kompaniją ir patį Yatzy žaidimą. Žaidimas vis dar išlieka populiarus. Apie 100 milijonų žmonių jį žaidžia reguliariai, kiekvienais metais parduodama apie 50 milijonų jo kopijų. 1996 metais žaidimui sukako 40 metų. Pirmasis logotipas nuo 1956 metų buvo naudotas visus tuos metus, kai Yatzy leido Edvino Lovo kampanija. Nuo 1973 metų logotipas keitėsi kelis kartus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]