X Window System

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

X Window, X Window System, X11, Xgrafinė OS aplinka (ir tinklo protokolas), dirbanti kompiuterių tinkluose, dažniausiai naudojama UNIX ir GNU/Linux operacinėse sistemose, darbo stotyse.

Sukurta 19821984, kaip MIT studentų projektas, skirtas VAX kompiuteriams panaudoti, dirbant tinkle. 1987 m. 11-oji šios sistemos (tiksliau, X protokolo) versija buvo paskelbta standartu. Vėliau X Window buvo keičiama labai nesmarkiai, tik papildant galimybes. X Window realizacijos yra sukurtos beveik visoms egzistuojančioms operacinėms sistemoms (įskaitant DOS) ir kompiuteriams (įskaitant ir kišeninius). Šiuo metu labiausiai paplitusi yra X11R7 versija.

X Window nesukuria vartotojo aplinkos ir netgi grafinių elementų (mygtukų etc.), o tik veikia kaip tarpinė sistema tarp programų ir vartotojo. X Window turi atvirkštinę kliento - serverio architektūrą: žmogus dirba ne su klientu, o su serveriu, kuris valdo klaviatūrą, pelę ir ekraną. Programos prie serverio prisijungia, naudodamos TCP/IP protokolą, kuriuo perduoda serveriui langų išvaizdą ir pan., o iš serverio gauna pranešimus apie veiksmus su pele, klaviatūra ir t. t. Mygtukus, meniu ir kitus vaizdo elementus (angl. widgets) sukuria specialios bibliotekos (pvz., GTK+, Qt, Motif, Athena). Langus ir programas valdo atskira programa, vadinama langų tvarkykle (angl. Window Manager).

Bruožai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš kitų grafinių aplinkų X Window išsiskiria keliais bruožais:

  • Dirba tinkle (naudotojas gali dirbti programomis, veikiančiomis keliuose skirtinguose kompiuteriuose).
  • Neapibrėžia vartotojo aplinkos (vartotojo aplinką sukuria kitos programos, pvz., CDE, KDE, GNOME ir pan.).
  • Yra nepriklausoma nuo platformos (dirba įvairiose operacinėse sistemose, pvz., Windows, GNU/Linux, bei įvairių rūšių kompiuteriuose, pvz., Macintosh, Sparc, PC).
  • Yra universali (tinka įvairiems ekranams, programoms ir pan., sukurta taip, kad būtų pritaikoma ir po kelių dešimtmečių).

Dėl labai didelio universalumo X Window tapo standartine grafine sistema, naudojama profesionaliuose kompiuteriuose, tačiau dėl tų pačių priežasčių X Window turi ir trūkumų: dirba daug lėčiau, nei kitos grafinės sistemos, yra sudėtingiau konfigūruojama, reikalauja didesnių procesoriaus bei atminties resursų, todėl asmeniniuose kompiuteriuose naudojama nedažnai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]