Vikisritis:Istorija

(Nukreipta iš puslapio Vikipedija:Istorija)

Istorijos vikisritis

Istorijos vikisritis pateikia istorijos straipsnių Vikipedijoje apžvalgą besidomintiems istorija ir norintiems prisidėti prie istorinių straipsnių vikipedijoje rašymo.

Rinktinis straipsnis
Nesutvarkyti straipsniai
Vilhelmo I karūnacija Versalyje 1871 m. Centre (balta uniforma – Otas fon Bismarkas

Vokietijos imperija (vok. Deutsches Reich arba Deutsches Kaiserreich), Antrasis Reichas – valstybė Europoje, kartu su kolonijomis egzistavusi 18711918 m. Tokį pavadinimą ji gavo po to kai 1871 m. Prūsijos karalius Vilhelmas I tapo suvienytos Vokietijos vadovu.

Vokietijos imperija susikūrė tik 1871 m. sausį, suvienijus didžiumą Europoje buvusių vokiškų žemių. Dalis jų priklausė Šiaurės Vokietijos sąjungai, dalis Austrijai, dalis Danijai. Tokia teritorinė tvarka buvo įvesta 1815 m. Vienos kongrese, ir bet koks bandymas sujungti vokiečių žemes į vieną valstybę baigdavosi nesėkme, kaip kad 1830 m. bandymas.

Tik XIX a. antrojoje pusėje, stiprėjant nacionalizmui ir imperializmui susidarė palankios sąlygos suvienyti susiskaldžiusias žemes. Šiam vienijimo procesui ėmė vadovauti Prūsija, buvusi galingiausia ir didžiausia iš visų vokiškų valstybių, tiksliau jos kancleris Otas fon Bismarkas. Vokietijos suvienijimas Prūsijai būtų išėjęs į naudą, nes mažos valstybėlės buvo suskaldžiusios jos teritoriją, kas trukdė prekybai, be to Rūro srityje, vakaruose, buvo daug akmens anglių išteklių, kurių reikėjo Prūsijos pramonei.

Tačiau susivienijimo idėja buvo nepriimtina Prancūzijai ir Austrijai, kurios tame įžvelgė grėsmę savo interesams. Prancūzija nenorėjo stiprios kaimynės rytuose, o Austrija, jau seniai varžiusis su Prūsija dėl įtakos vokiečių valstybėlėse – nenorėjo prarasti įtakos ir nusileisti Prūsijai.
skaityti toliau

Nesutvarkyti: Anglijos istorijaen – Animacijos istorija – Antrasis pasaulinis karas – Apskaitos istorija Lietuvoje – Arbatinuko byla – Budžakas – Bulgarijos istorija – Čilės perversmas – Danijos žydai - Farsalo mūšis - Ilja I (Moldavija) - Karas Donbase - Kipro istorija - Kosovo karas - Kruvinasis sekmadienis (1972) - Mantujos apgultis - Onino karas - Rožių revoliucija - Rusijos-Gruzijos karas - Rugpjūčio 1 d. Bagdado sprogimai - Rusų animacijos istorija - Sąjūdis Druskininkuose - Salijų tiesa - Serbijos istorija - Sovietų intervencija į Afganistaną - Štuthofo koncentracijos stovykla - Tarptautinis Karinis Tolimųjų Rytų Tribunolas - Varčios mūšiai - Varšuvos geto sukilimas - Sąrašas:Vestgotų karaliai - Vieneto raidos istorija - Vikingų žygiai

Rinktinė iliustracija
Bastilijos šturmas 1789 m. liepos 14 d.
Nauji
2009-11-12 Lotynai - Teherano konferencija

2009-11-13 Jonija - Jonėnai (tauta)
2009-11-14 Atahualpa - Ajarmakai - Augšžemė
2009-11-15 Seleukidų imperija

Istorijos straipsniai pagal šalis ir epochas
Atskirų šalių istorijos
Šiuolaikinės valstybės

Istorinės valstybės

Pagal temas
Kultūros istorijaReligijos istorijaMokslo istorijaKaro istorijaTeisės istorijaSocialinė istorijaEkonomikos istorijaSporto istorija