WD-40

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
WD-40
FormaAkcinė bendrovė
Įkurta1953 m.
Centrinė būstinėSan Diegas, Kalifornija, JAV
Pajamos$300 milijonų USD (2010 m.)
Tinklalapiswww.wd40.com
Aerozolinis WD-40 balionėlis

WD-40 – amerikiečių įmonė ir žinomo aerozolinio preparato prekinis ženklas. Preparatą, 1953 m., kompanijai „Rocket Chemical Company“ sukūrė Normanas Larsenas. Įmonė įsikūrusi San Diege, Kalifornijoje. Pradžioje preparatas buvo naudojamas pramonėje, kaip vandenį atstumianti priemonė, apsauganti nuo korozijos[1]. Vėliau buvo pastebėta, kad ji plačiai pritaikoma ir buityje.

Pagal legendą, produkto formulė buvo sukurta iš keturiasdešimto mėginimo (WD-40 kaip trumpinys angl. Water Displacement – 40th Attempt)[1]. Produkto pagrindą sudaro skirtingi angliavandeniliai. Pirmiausia WD-40 buvo naudojamas „Convair“ įmonėje, kurioje šia priemone atlikta raketų Atlas paviršiaus apsauga nuo korozijos[1][2]. San Diego parduotuvių lentynose produktas pasirodė 1958 m.[1]

Paskirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis produkto ingredientas – mineralinė alyva, kuris išlieka ant bet kokio paviršiaus, sutepdamas jį ir ilgai apsaugodamas nuo drėgmės. Taip pat sudėtyje yra skirtingi lakūs angliavandeniliai, kurie mažina produkto klampumą ir leidžia jį išpurkšti kaip aerozolį. Toks būdas leidžia padengti nematomas ertmes ir įtrūkimus.

Tiksli produkto formulė iki šiol yra kruopščiai saugoma komercinė paslaptis. Produktas nepatentuotas, siekiant neatskleisti gamybos technologijos[2].

Saugos pase (privalomas dokumentas JAV) nurodyti tokie duomenys apie produktą:

Be to jame nurodyta, kad produktas degus, kenksmingas nurijus ir patekęs ant odos. WD-40 neužgesinamas vandeniu. Egzistuoja legenda, kad pagrindinis WD-40 ingredietas – žuvų taukai[3], bet oficialus įmonės tinklalapis neigia šią informaciją.

WD-40 naudojamas automobilių dirbtuvėse, atsukant surūdijusias veržles, varžtus esant atviram sriegiui.

WD-40 įmonė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

WD-40 būstinė San Diege

„Rocket Chemical Company“ buvo įkurta 1953 m. 1969 m. Džonas S. Baris, tapęs jos prezidentu, pakeitė jos pavadinimą į WD-40, teigdamas, kad raketų-chemijos įmonė negamina raketų[2][4]. 1973 m. įmonė tapo atvirąja bendrove, pateikdama savo akcijas NASDAQ biržai (akcijų simbolis WDFC). Paskutiniais metais WD-40 pasipildė naujais produktais, tokiais kaip „3-IN-ONE“, „LAVA“, „Sport Shot“, „X-14“ ir kitais.

Įmonės būstinė iki šiol yra San Diege, Kalifornijoje. Produkcija parduodama daugiau kaip 160-tyje pasaulio valstybių. Pajamos 2010 m. finansiniu laikotarpiu viršijo 300 mln. JAV dolerių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Istorija“. WD-40.
  2. 2,0 2,1 2,2 Martin, Douglas. „John S. Barry, Main Force Behind WD-40, Dies at 84“. The New York Times, July 22, 2009.
  3. [1]
  4. John Barry dies at 84; former executive made WD-40 a household name LA Times Obituary

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]