Bocmanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vyresnysis bocmanas)

Bocmanas (ol. bootsman, iš boot 'valtis' + man 'žmogus') – prekybinio arba žvejybinio laivo įgulos denio komandos viršininkas, Karinėse jūrų pajėgose – laivo jaunesniųjų vadų pareigybė.

Prekybinio arba žvejybinio laivo bocmanas atsakingas už laivo takelažo, rangauto, inkaro, denio įrenginių ir valčių tvarkingumą, už švarą laive. Dideliuose laivuose yra vyresnysis bocmanas ir keli bocmanai.

Kariniuose laivuose gali būti vyriausiojo arba vyresniojo bocmano pareigos. Lietuvos karinėse jūrų pajėgose bocmano pareigas eina puskarininkiai, arba laivūnai.[1]

Carinės Rusijos laivynas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bocmano pareigos Rusijos kariniame laivyne jau buvo 1699 m. Įstatymiškai bocmano pareigos buvo įtvirtintos 1720 m. Petro I Jūrų statute.

Bocmanas buvo aukščiausios tikrosios karo tarnybos jūrininkų rikiuotės pareigos. Už bocmaną žemesnės pareigos buvo bocmanmatas. Bocmano pareigas gaudavo bocmanmatas, jei būdavo vakansija ir kandidatas pereidavo atestaciją.

Bocmanas būdavo vyriausias jūrininkas iš visų žemutinių laipsnių jūrininkų. Jam pavaldūs buvo visi rikiuotės ir nerikiuotės jūrininkai ir puskarininkiai (rus. унтер-офицеры). Bocmanas turėdavo žinoti visų eilinių jūrininkų ir puskarininkių vardus, jų jūrininkiškus įgūdžius ir žinias, stebėti jų elgesį. Bocmanas turėdavo išmanyti takelažo darbus, sunkumų kilnojimo techniką, rangauto pakėlimo ir nuleidimo tvarką, darbą su inkarais, laivo ginkluotę, kompasą, valčių buriavimą ir vairavimą, skylių korpuse uždengimą lopais.

Vyresnysis bocmanas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dideliuose laivuose būdavo:

Vyresnysiajam bocmanui laive buvo pavaldūs laivyno konduktoriai ir laikytojai (rus. содержатель). Jis būdavo vyriausiojo laivo karininko padėjėjas, atsakingas už tvarką laive ir laivo išvaizdą.

Vyriausiasis bocmanas privalėjo pažinoti visus laivo puskarininkius ir jūrininkus, žinoti jų žinias ir tinkamumą tarnybai laive. Jis skirstydavo laivo komandai darbus ir stebėjo kaip jie atliekami. Vyresnysis bocmanas turėjo žinoti visus darbus, kuriuos prižiūri bocmanai. Žemų rangų jūrininkų atžvilgiu jis turėjo jaunesniojo pamainos karininko teises.

Į bocmanus kreipdavosi „Ponas bocmane“, „Ponas vyresnysis bocmane“.

Bocmanų pareigos buvo panaikintos 1917 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Eugenijus KisinasBocmanas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 306 psl.

Iliustracijos: